Pitkävetovihjeet ovat avuksi voittavien vedonlyöntistrategioiden kehittämisessä – harvan aika riittää kaikkien voittopotentiaalia omaavien sarjojen seuraamiseen.

Jääkiekossa ottelumäärät runkosarjassa ovat tätä nykyä todella suuria. Esimerkiksi KHL:ssä joukkueet pelaavat 56 runkosarjaottelua joukkuetta kohden, kotoisan Liigan runkosarjassa pelataan 60 ottelua ja NHL:ssä ottelumäärä on kaudella 2018-2019 huimat 82 ottelua.

Kun isojen runkossarjaotteluiden määrien päälle isketään vielä playoffit, näiden sarjojen laaja samanaikainen seuraaminen alkaa käydä hankalaksi jos pitää vielä päivätöissäkin käydä. Lisäksi pienemmissä sarjoissa, kuten Mestiksessä, piilee vielä suurempia voittomahdollisuuksia. Hyvät pitkävetovinkit ja muut vedonlyönnin vihjeet tulevat siis tarpeeseen.

Päivän pitkävetovihjeet

Parhaat pitkävetovihjeet ovat ihmisten laatimia

Netistä löytyy urheiluvedonlyöntiin näinä aikoina kirjaimellisesti tuhansia erilaisia ilmaisia vetovinkkejä jakavia sivustoja kaikille kielitaitoisille. Kuitenkin jo suomeksikin näitä sivustoja on useita kymmeniä. Sanomattakin lienee selvää, että taso on vaihtelevaa. Mistä sitten erottaa jyvät akanoista ja tunnistaa ne parhaat pitkävetovihjeet?

Eräs trendi varsinkin englanninkielisessä internetissä ovat automaattisesti generoidut vihjeet. Toisin sanoen näiden taustalla on vain pätkä koodia, joka koostaa ottelussa kohtaavien tilastojen pohjalta automaattisesti ennusteen pitkävetoa tai tulosta varten. Osa näin toimivista vinkkisivustoista koostaa myös lyhyen tekstipätkän (yleensä n. 100 sanaa) numeroiden oheen. Vaikka tekoäly onkin kehittynyt, puuttuu näistä vinkeistä syvempi analyysi.

Parhaat pitkävetovihjeet ovatkin oikeiden ihmisten kirjoittamia. Lisäksi vaatimuksena on tietenkin, että nämä ihmiset tuntevat lajin ja sarjan, josta vinkkejä koostavat. Usein yksi kirjoittaja on erikoistunut NHL:ään, toinen Liigaan, kolmas SHL:ään, jne. Luota omaan arvioosi vinkkien tekstin tasosta ja seuraa tietyn sivuston tai kirjoittajan vinkkien osuvuutta – voittoprosentti ei valehtele.

Ilmaiset pitkävetovihjeet – kannattaako vihjeistä maksaa?

Vielä edelleen iltapäivälehtien mainospalstoilla voi törmätä maksullisiin pitkävetovinkkien linjoihin tai -palveluihin. Emme missään nimessä tahdo kehottaa sinua absoluuttisesti välttämään näitä. Emme myöskään väitä, että nämä palvelut olisivat huijausta. Joukossa on kuitenkin runsaasti aivan yhtä hyödyttömiä palveluntarjoajia kuin ilmaisissakin vihjeiden tarjoajissa.

Kannattaa myös huomioida, että maksulllisten vinkkien hyödyntämisessä panosten pitää olla todella suuria päästäkseen voitolle. Vaikka löytäisit erinomaisen vinkkipalvelun, voivat ilmaiset pitkävetovihjeet olla aivan yhtä hyviä. Ja mikä parasta, ilmaisia vinkkejä voit seurata laadun toteamiseksi etukäteen ja aloittaa niillä pelaamisen maltillisilla panoksilla.

Jossakin vaiheessa voit itse päästä rahastamaan omien vihjeidesi myymisellä, mutta reitti tähän asemaan on pitkä. Kannattaa silti vedonlyöntiharrastuksen alusta asti alkaa kiinnittää huomioita eri vinkkaajien tyyleihin esittää pelivihjeensä.

Vedonlyöntivihjeet antavat suuntaa ja inspiraatiota

Vedonlyöntiä hieman syvemmälti harrastavat, omat pelijärjestelmänsä ja -tapansa kehittäneet pelaajat tukeutuvat myös usein vedonlyöntivihjeisiin. Sen he tekevät lähinnä saadakseen omille näkemyksilleen joko kriittistä vastinetta tai tukea. Harvoin onkaan syytä tukeutua vain yhteen vihjelähteeseen.

Vedonlyönnin vihjeet voivat toimia myös inspiraation lähteenä: vinkin kirjoittaja saattaa perustella hyvinkin, miksi vaikkapa pelata Montreal Canadiensin voittoa New York Rangersista ja vinkata tätä. Lukijana saatat kuitenkin bongata hänen tekstistään asioita, jotka nähdäksesi voivat vaikuttaa esimerkiksi jäähyminuuttien suureen odotusarvoon joukkueiden edellisen kohtaamisen perusteella.

Vihjeitä läpikäydessään on myös hyvä muistaa, että kun ne nettieetteriin pläjäytetään, niitä harvoin muokataan jälkikäteen. Vedonlyöntivihjeet eivät siis välttämättä aina sisällä viimeisimpiä tietoja ottelun alta, mikä luonnollisesti pitää ottaa huomioon. Jos kuumassa pisteputkessa oleva tähtisentteri loukkaantuu alkujäillä – täysin realistinen skenaario – muuttaa se ottelun asetelmaa välittömästi. Kiinnitä siis huomiota vihjeen julkaisuajankohtaan!

Pitkävetovihjeet: NHL

Suomalaisten lätkäveikkaajien suosikkisarja on kaudesta toiseen NHL, eikä mikään ihme. Koko jääkiekkoileva maailma seuraa sitä, se on pikkujunnujen unelma ja edelleen pelin tasoltaan kilpailevia (tai ”kilpailevia”) sarjoja vähintään pari potkua edellä.

Pitkävedon ja muiden veikkaustyyppien osalta NHL:n ominainen piirre on sen todella suuri ottelumäärä: kaudella 2017-2018 yksin runkosarjassa pelataan yhteensä 1 271 ottelua. Ottelumäärä johtaa siihen, että pitkävetovihjeet eivät ole saatavilla aivan jokaiseen peliin: vinkkien laatijat keskittyvät vain muutamiin isoihin matseihin, joita kohtaan yleisön mielenkiinto on suurta. Tämä jättää osan runkosarjapeleistä pienemmälle huomiolle, mikä voi puolestaan avata vedonlyöjälle mielenkiintoisia mahdollisuuksia.

NHL:ssä suomalaisten vedonlyöjien ja kiekkojännäreiden erityisen huomion kohteena ovat tietenkin suomalaiset pelaajat, joita sarjassa pelaa kymmenittäin. Pelaajakohtaiset vedot ovat erittäin suosittuja – voit veikata esimerkiksi sitä, onnistuuko Patrik Laine maalinteossa tai kykeneekö Kari Lehtonen pitämään nollat.

NHL:lle tyypillistä ovat myös samojen joukkueiden peräkkäiset pelipäivät. Kannattaa huomioida, että nämä voivat olla peräkkäisiä koti- tai vierasotteluita, mutta myös koti- ja vierasottelun osuminen peräkkäisille pelipäiville voi olla mahdollista. Välimatkat ja reissuväsymys ovat aivan eri tasolla kuin (länsi-)eurooppalaisissa sarjoissa.

Myös otteluiden alkamisajat eri aikavyöhykkeiden välillä voivat johtaa tilanteisiin, joissa aikaero pistää pelaajien sisäisen kellon sekaisin. Varsinkin joukkueissa, joissa on enemmälti ensimmäistä kauttaan Pohjois-Amerikassa pelaavia eurooppalaispelaajia, tämä voi olla alkukaudesta merkittävä tekijä.

NHL on siis erittäin suosittu vedonlyönnin kohde.

Pitkävetovihjeet: KHL

Kontinental Hockey Leaguessa, Venäjän, Itä-Euroopan ja itäisen Keski-Euroopan kiekkosarjassa, pätevät pitkävetovihjeiden ja vedonlyönnin osalta monet samat lainalaisuudet kuin NHL:ssä – pelejä pelataan eri aikavyöhykkeillä ja etäisyydet ottelupaikkakuntien välillä ovat mittavia. Erojakin kuitenkin on, ja ne ovat vedonlyönnin kannalta merkittäviä.

Otteluiden määrä KHL:ssä on maltillisempi. Runkosarjassa kukin joukkue pelaa ”vain” noin 60 ottelua. Tähän on kaksi selkeää syytä: etäisyydet ovat vielä NHL:ääkin suuremmat, ja toisaalta monien mukana olevien joukkueiden taloudelliset resurssit eivät välttämättä kestäisi suurempaa määrää kalliita matkoja. Kotiedun merkitys KHL:ssä korostuu ajoittain tiettyjen joukkueiden kohdalla merkittävästi.

Vaikka KHL:n 25 joukkueesta kuusi tuleekin Venäjän ulkopuolelta, on kiekkokulttuuri sarjan ympärillä varsin venäläistä, Neuvostoliiton jälkeistä aikaa edustavaa. Valmentajat vaihtuvat hyvinkin nopealla aikataululla mikäli tulos ei omistajaporrasta miellytä – tämän ovat saaneet todeta myös suomalaiskoutsit, kuten Erkka Westerlund kaudella 2017-2018. Vedonlyöjän on hyvä reagoida näihin nopeisiin muutoksiin.

Saman päivän pitkävetovihjeet KHL:ään antavat usein parhaat vinkit, sillä sarjan luonteeseen kuuluvat nopeat muutokset. Avaavan maalivahdin roolia ei voi jääkiekkovedonlyönnissä ikinä liiaksi korostaa, ja KHL:ssä tämä on erityisen tärkeä aspekti. Kiivaan ottelutahdin sarjassa kannattaa suosia siis mahdollisimman lähellä ottelun avausta julkaistujaa vinkkejä.

Pitkävetovihjeet: SM-Liiga

Kotoinen SM-Liiga, tai lyhyemmin Liiga, on monelle se tärkein sarja. Syy on yksinkertainen: oma suosikkiseura pelaa tässä sarjassa. Tässä piilee myös pitkävedon harrastajien kannalta se suurin vaara, sillä suosikin kohdalla monikaan vedonlyöjä ei kykene olemaan analyyttinen. Jos siis satut olemaan vaikka kova Tappara-fani, kannattaa keskittyä vedonlyönnin kannalta pelaamaan naapuriseuran otteluita. Tai mikä vielä parempaa, jonkun neutraalimman joukkueen pelejä (SaiPa ja JYP lienevät hyviä vaihtoehtoja neutraaleja liigaseuroja etsittäessä…).

Kotimaisena sarjana Liigan pitkävetovinkit ovat luonnollisestikin useimmiten suomeksi saatavilla. Niitä laativat asiantuntevat kirjoittajat, joilla on mahdollisuus seurata sarjaa, sen joukkueita ja pelaajia läheltä. Tässä tulee tietenkin esiin mahdollisuus myös itse syventää analyyttista suhtautumistaan peliin. SM-liiga on helposti saavutettavissa: kaikki ottelut ovat nähtävissä suorana melko edulliseen hintaan, tutut mediat kirjoittavat otteluista ja jopa sisäpiiritietoon on hyvällä lykyllä mahdollisuus.

NHL:ään ja KHL:ään verrattuna Liiga on huomattavasti pienempi markkina myös vedonlyönnin suhteen. Tämä merkitsee sitä, että kertoimet liikkuvat pörssissä nopeammin suuntaan ja toiseen harvalukuisten ammattilaisvedonlyöjien satsausten mukaan. Amatööripelaajalla on hyvät mahdollisuudet päästä pitkävedossa voitolle Liigan pelejä veikkaamalla.

Liigassa yhden mielenkiintoisen lisän ovat viime kausina tuoneet jääkiekon Mestarien liigan eli CHL:n mukanaan tuomat ottelut ja niiden rasitus. Varsinkin vierasmatkat voivat olla tähän normaalisti tottumattomille pelaajille (eli suurimmalle osalle liigapelaajista) merkittävä lisärasite. 60 ottelun runkosarjassa CHL:ää pelaavilla joukkueilla on hyvinkin varaa lepuuttaa avainpelaajia otteluruuhkan keskellä, siihen ei kausi kaadu.

Pitkävetovihjeet: Mestis

Mestis tarjoa lisää mahdollisuuksia kotimaisen jääkiekon ystäville. Siinä missä SM-Liigasta tuli jo 90-luvulla ammattilaissarja, on Mestis puoliammattilaissarja. Arki ei Mestis-pelaajalle ole välttämättä kovin hohdokasta, ja sisältää usein tasapainottelua harjoittelun ja ammatin/opiskelun välillä – ”rakkaudesta lajiin”. Arkisten asioiden aiheuttama stressi on siis tällä sarjatasolla aivan eri luokkaa, ja voi vaikuttaa suuresti otteluiden voimasuhteisiin yksittäisten pelaajien kautta.

Mestiksen asema suomalaisen jääkiekon kartalla hakee edelleen hieman paikkaansa. Liigaportti ei ole teoriassa täysin suljettu, mutta tällä hetkellä sarjasta on yhä enemmän ja enemmän muotoutumassa nuorten pelaajien kasvattajasarja. Näin ollen pelaajakaupat voivat kesken kauden heikentää merkittävästikin joukkueita, mikäli nuoret lahjakkuudet lyövät itsensä läpi ja päätyvät liigajoukkueiden kiikariin.

Joukkueiden rakenteiden välillä on suuria eroja. Lisäksi seuroilla on varsin erilaisia tavoitteita – siinä missä Joensuussa Jokipoikien kannattajat elättelevät vielä toiveita paikasta Liigassa, on Heinolan Peliitat selkästi Lahden Pelicansin farmiseura. Oman lisämausteensa Liigaan verrattuna sarjaan tuo mahdollisuus pudota kauden päätteeksi. Pyyhettä ei siis pleijarien karattua käsistä heitetä samalla tavalla kehään.

Pitkävetovihjeet Mestikseen vaihtelevat tasoltaan suuresti, mutta veikkaajan kannalta on lohdullista tietää, että asiantuntemuksen tai sen puutteen erottaa nopeasti. Mediaprofiililtaan Mestis on Liigaan verrattuna niin pieni sarja, että vetovihjeistä näkee miltei heti, onko kirjoittajalla aitoa asiantuntemusta vai laatiiko hän vihjeitä pelkästään Jatkoaika.comin ja maakuntalehtien juttujen pohjalta.

Perusteet pätevät kaikissa sarjoissa

Pitkävetovihjeet toimivat hyvänä tukena kaikkiin edellä mainittuihin kiekkosarjoihin kuin myös SHL:ään, DEL-liigaan, MM-kisoihin, jne. Absoluuttisena totuutena niitä ei silti kannata pitää, ja pelkkä sokea vihjeiden peesaaminen harvoin jättää kenenkään pelikassaan plussalle. On hyvä tuntea ainakin jääkiekon ja yleisesti vedonlyönnin perusteet.

Vetovihjeiden tutkimisessa on tärkeää pitää mielessä, onko vihjeiden laatija kiinnittänyt riittävästi huomioita ottelussa kohtaavien joukkueiden heikkouksiin ja vahvuuksiin. Ne eivät käy ilmi sarjataulukkoa katsomalla tai pelkkien tilastojen valossa. Mitä pienempi vedonlyöntimarkkina (joita esim. Liiga ja Mestis ovat NHL:ään ja KHL:ään verrattuna), sitä järkevämpää on käydä läpi eri vihjeitä samasta ottelusta.

  • Luetuimmat
  • Uusimmat