HELSINKI. Patrik Laine elää haasteellisia aikoja. Columbus Blue Jackets tiedotti viikonloppuna, että suomalaishyökkääjä on hakeutunut NHL:n ja pelaajayhdistyksen tukiohjelmaan. Laine itse vahvisti, että syynä ovat mielenterveysongelmat.

– Järkyttävä juttu. Hyvä asia on se, että hän on uskaltanut tehdä jotain sille tilanteelle, jos on kokenut että voi huonosti, Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kommentoi lehdistölle Leijona-lounaalla.

– On hänellä omia vaikeuksia ollut. On ollut loukkaantumisia ja isä kuoli jossain vaiheessa, ei kovin kauan sitten.

Jalonen paljasti, että jotain viitteitä oli ilmassa jo vuosi sitten.

– Viime keväänä kun hänen kanssaan juteltiin, sitä vähän aisti, että ihan kaikki ei ollut ihan niin kuin oli esimerkiksi 2016. Ei ollut ihan patemaista hyvää itseluottamusta. En tietenkään ajatellut, että olisi mistään näin vakavasta kyse.

Mielenterveyteen ja jaksamiseen liittyvät asiat ovat olleet laajemminkin tapetilla viime päivinä. Jalkapallomaailmassa Liverpoolin monivuotinen päävalmentaja Jürgen Klopp ilmoitti, että mehut on miehestä tiristetty eikä pysty jatkamaan tehtävässä kuluvan kauden jälkeen.

Barcelonan päävalmentaja Xavi teki lähes heti perään vastaavan ilmoituksen. Xavi puhui myös jatkuvasta painetilasta ja kritiikistä, mitä lehdistöltä ja kannattajilta tulee.

– On tämä rankkaa hommaa, ei sitä voi kieltää. Etenkin jos on onnistunut joskus ja sittemmin on tullut kuivempi ajanjakso. Median ja somen myötä vaikutus on lisääntynyt. Media nyt ei niin paljon, mutta some on aika tyly välillä. Sama se itselläkin on, että miettii, kuinka monta vuotta jaksaa niin, että saa itsestään irti sen, mitä tämä työ vaatii, Jalonen sanoi.

– HPK:ssa aikoinaan Lintumaan Harri kysyi, haluanko jatkaa. Vastasin, etten pysty, että olen kaiken antanut. Ja ensimmäinen jakso maajoukkueessa sama juttu, silloin oli takki tyhjä henkisesti. Ja on nytkin sellainen olo, että jos pitäisi kevään jälkeen aloittaa nollista uusi kausi, olisi se aika vaikeaa. Siksi ei kannata enää yrittää roikkua mukana.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS