NHL-joukkueen pörssikärki oli yksi kaikkien aikojen lupauksista, joka iski sensaatiomestaruuden alkutahdit – verrataan Teemu Selänteeseen: “Se oli maali, jonka muistan koko elämäni”

© Kuva: Getty Images

NHL-joukkue Montreal Canadiensissa hyökkäävä Joel Armia on yllättänyt monet alkukauden panoksellaan. 26-vuotias laitahyökkääjä on paukuttanut kauden yhdeksässä pelissä jo upeat kuusi maalia ja kaikkiaan kahdeksan (6+2, +5) tehopistettä. Porilainen yllättäjä johtaa Habsin sisäistä maalipörssiä.

Vire on saanut Armian ex-luotsi Karri Kiven ylpeäksi. Kaksikon tiet kohtasivat Ässien liigajoukkueessa kausina 2010-13. Taival päättyi Porissa kuusi ja puoli vuotta sitten sensaatiomaiseen Suomen mestaruuteen.

Armia oli pata-aikoina yksi suomalaisen kiekon suurimmista nimistä tulevaisuutta miettiessä. Hän oli Liigan runkosarjoissa pomminvarma noin 30 pisteen takoja. Armia iski runkosarjan 149 ottelussa tehot 55+45=100 ja 24 pudotuspelissä pisteet 5+7=12.

– Hän on vähän kuin Teemu Selänne, jonka tunnen todella hyvin. Teemu teki maalit eri tavoin ja myös Armialla on sellainen kyky. Hänellä on kasa eri variaatioita. Joskus hän osuu ylös ja joskus alas. Hän on rauhallinen ja hän pystyy näkemään vapaat paikat, Ilveksestä tänä syksynä heikkojen otteiden takia muualle potkittu Kivi sanoo Canadiensin kotisivujen haastattelussa.

Nyt 26-vuotias Armia nousi Ässien edustusjoukkueen mukaan 17-vuotiaana. Kivi kuvailee porilaishyökkääjän olleen nopea ja epätyypillinen suomalainen noina aikoina. Kyse on syksystä 2010.

– Armia oli erilainen.

Eli?

– Hän oli valtavan lahjakas, yksi kaikkien aikojen suurimmista lupauksista Ässissä. Heti ensimmäisten viikkojen aikana kävi selväksi, että hän aikoi pelata koko kauden joukkueessamme.

Joel Armia ponnisti NHL:ään Ässistä. Arkistokuva: Juha Tamminen.

Käänteen tekevä maali

Hyökkääjä sivalsi ensimmäisellä kaudellaan Liigan runkosarjassa 48 ottelussa tehot 18+11=29, viidessä pudotuspeliottelussa syntyi kaksi maalia. Seuraava kausi toi runkosarjan 54 kamppailussa pisteet 18+20=38, kolmessa pudotuspeliottelussa Armia saalisti kaksi syöttöpinnaa.

Toistaiseksi viimeinen liigakausi olikin sitten jättimenestys. Ässissä lainalla viilettänyt hyökkääjä summasi 47 runkosarjapelissä yhteensä 33 pinnaa (19+14), 16 pudotuspeliä menivät nyt tehoin 3+5=8.

Armia iski silloin runkosarjassa 26. tammikuuta 2013 KalPaa vastaan pelatussa ottelussa jatkoaikamaalin, joka käänsi Ässien kelkan kohti Suomen mestaruutta totaalisesti.

– Olimme tuolla kaudella vuoristoradassa, Kivi miettii.

Tuon KalPa-ottelun jälkeen Pata ei jäänyt enää yhdessäkään pelissä pisteittä. Runkosarjakauden 15 viimeisestä pelistä Ässät voitti käsittämättömästi 14!

– Se oli maali, jonka muistan koko elämäni. Tuon maalin jälkeen kaikki muuttui. Ihan kaikki.

Armialla taisi olla poikkeuksellinen taito reagoida maalipaikkoihin. Tai ehkä “taisi olla” on väärä ilmaisu – tämän kauden perusteella taidot ovat edelleen tallessa.

– Hän ei kiirehtinyt, kun oli aika ratkoa. Kun hänellä oli mahdollisuus maalata, hän oli erittäin rauhallinen.

Karri Kivi kehuu Joel Armiaa ylväin sanoin. Arkistokuva: Juha Tamminen.

Tasapaksua

Suomen mestaruuden jälkeen Armia on jäänyt NHL:ssä muiden suomalaistähtien varjoon. Syy ei sinänsä ole hänen, vaan maamme armottoman kovan tason. Se on selvää, että Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Aleksander Barkov ja kumppanit ovat ihmisten huulilla poikkeuksetta enemmän.

Vuoden 2011 ykkökierroksen 16. varaus (Buffalo Sabres) ei ole Suomen mestaruuden jälkeen voittanut mitään. NHL:ssä Armia on tehnyt uransa 246 runkosarjapelissä pisteet 45+44=89. Uran 13 pudotuspelimittelöä ovat tuoneet kaksi häkkiä.

Uran maaleista yksi syntyi Habsin edellisessä pelissä. Armia iski voittomaalin Toronto Maple Leafsia vastaan kolmannen erän alussa vain seitsemän pelisekunnin jälkeen. Tämä ei Kiveä yllättänyt.

– Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän teki maalin nopeasti. Aloin nauramaan.

Kivi on asioista paremmin perillä kuin Maple Leafsin kanukkiveskari Michael Hutchinson.

– Se oli tyypillinen maali Armialta. Ehkä minä tiesin sen paremmin kuin maalivahti, Kivi virnuilee.

Jos maalivahdit eivät ole jatkossa suomalaistykin saloista perillä, menee hänen yhden kauden maali- ja piste-, kenties myös syöttöennätykset rikki.

Armia iski toissa kaudella Winnipeg Jetsissä syöttö- ja piste-ennätyksensä malliin 12+17=29. Maaliennätys on puolestaan menneeltä sesongilta Habs-paidasta (13).

LUE MYÖS:
No johan on! NHL:n suomalaistähti joutui törkeän tempun kohteeksi – Instagram-tilin rivo sisältö kummastuttaa

Ällistyttävä tahti! NHL:ssä tehoileva Patrik Laine pystynyt pisteillään harvinaiseen temppuun – samalla viime kauden vaikeudet tuntuvat käsittämättömiltä

NHL:ssä hanat tukossa – farmiin lähetetty suomalaishyökkääjä kylvää tuhoa AHL:n puolella

Kaapo Kakon tähdittämä NY Rangers täysin kuistilla – tylytetyn NHL:n konkaripelaajan tempaukset kertovat karua kieltä

Laiha lohtu: Suomalainen NHL-konkari osui joukkueelleen yli kuuden vuoden tauon jälkeen – karmea tappioputki sai kuitenkin jatkoa

Kaapo Kakolla karmea ilta – tipahti koko NHL:n plusmiinus-tilaston viimeiseksi