Teemu Pulkkinen on tällä hetkellä KHL:n ainut suomalaispelaaja. 30-vuotias vantaalainen edustaa Länsi-Siperiassa kotiottelunsa pelaavaa Traktor Tseljabinskia.

Pulkkinen on pysynyt viime aikoina medialta lähes täysin piilossa, joten perusteluja hänen – Suomessa kovaa kritiikkiä saaneelle – ratkaisulleen ei vielä tiedetä.

– Joo, ei mulla… En mä ole… Eikä tässä ole mitään. En mä halua tähän ottaa mitään kantaa, Pulkkinen vaikerteli MTV Urheilulle, kun huhut KHL-paluusta tulivat kesäkuussa pinnalle.

Pulkkinen on saanut Venäjällä ylistystä ”rohkeasta” ratkaisustaan palata KHL:ään. Suomalaishyökkääjää pidetään Venäjällä rajojen rikkojana, joka ei välittänyt kotimaastaan tulleesta paineesta.

Traktorin seurapomo Ivan Savin paljasti torstaina venäläismedialle, että Pulkkinen on seuran hellässä huomassa. Suomalaishyökkääjälle annetaan jopa erityisvapauksia verrattuna muihin pelaajiin.

– Pulkkinen ei asettanut KHL-paluulleen ehtoja tai vaatimuksia. Hän on ammattilainen. Siitä täytyy antaa kunnia hänelle ja hänen agentilleen. Hänen tehtävänsä on mennä jäälle ja näyttää osaamisensa. Pulkkisen ainut toive oli vähentää hänen läsnäoloaan median kanssa, niin paljon kuin vain pystyy, Savin kertoi venäläissivusto Championatille.

Savinin mukaan KHL tarjosi jo viime keväällä sarjaan jääneille ulkomaalaispelaajille ”suojelua” ulkopuolelta tulevalta paineelta.

– Sovimme viime kaudella ulkomaalaispelaajien kanssa vähentävämme heidän taakkaansa median kanssa. Tämä tehtiin sen takia, että voisimme ehkäistä heihin ja heidän perheisiinsä tulevaa painetta. Pelaajat kertoivat meille sellaisia tarinoita, ettemme voineet tehdä muuta. Olisimme halunneet tarjota faneille heidän haastattelujaan, maalikoosteita tai muita asioita, mutta tilanteen takia emme voineet tehdä niin. Mielestämme teimme kaiken oikein, emmekä antaneet kenenkään tarttua asioihin. Esimerkiksi ulkomaalaispelaajiemme maissa ei näytetty heidän maaleistaan uusintoja. Myöskään pelaajia ei näytetty kansallishymnin aikaan kameroissa, Savin paljasti.

Vaikka Venäjä käy täyttä häkää aggressiivista hyökkäyssotaa Ukrainassa, on KHL:ään suorastaan tulvinut ulkomaalaispelaajia isot ruplasummat silmissä. Suomessa, Ruotsissa ja useissa Euroopan kiekkomaissa KHL:ään siirtyneitä pelaajia on kritisoitu jyrkästi. KHL:ään menneiden pelaajien portit maajoukkueisiin on mitä todennäköisimmin lähitulevaisuudessa suljettu.