OULU. Liigan puolivälierät lähtevät liikkeelle perjantaina, jolloin runkosarjan voittanut Kärpät saa vastaansa SaiPan, joka siivitti tiensä jatkoon 1. kierrokselta kaadettuaan Ässät.

Kevään peleihin runkosarjan ykkönen Kärpät lähtee Tapparan kanssa isoimpina ennakkosuosikkeina ja moni odotteleekin jo uusintaa viime kevään finaaleista, joissa joukkueet olivat vastakkain.

Yksi kysymysmerkki Kärppien leirissä kohdistuu paljon kehuja syksyn ja alkutalven aikana saaneeseen Joonas Kemppaisen, Julius Junttilan ja Joonas Donskoin ketjuun, joista jokainen vieraili vähintään kerran Leijonien matkassa kauden EHT-otteluissa ja turnauksissa.

Ketju on ollut kasassa jo kahden kauden ajan ja siltä on totuttu näkemään luisteluvoimaan pohjautuvaa haastamista ja taiturointia peleistä toiseen.

Viime keväänä ketju ei kuitenkaan pystynyt tuloksellisesti olemaan merkittävässä asemassa, kun Kärpät eteni mestariksi asti. Sinänsä pelilliset otteet eivät olleet heikkoja, mutta tulospuolella oli nihkeämpää.

Tämä myös jäi mieleen ketjun jäsenelle Donskoille, mistä myös lähtee hyvä aasinsilta tähän kevääseen.

– Viime vuonna ei ehkä ihan pystytty niin hyvin tuloksellisesti pudotuspeleissä pelaamaan, niin kyllä halutaan itsellemme näyttää, että pystytään pelaamaan myös näissä karkeloissa hyvin. Enemmän ne odotukset tuon suhteen ovat kuitenkin meillä itsellä, Donskoi käy läpi SuomiKiekko-sivustolle.

– Sitä on yrittänyt nauttia jokaisesta hetkestä ja mennä päivä kerrallaan eteenpäin, mutta totta kai tuo on haaste meille. Kyllä me halutaan pystyä tekemään tulosta myös keväällä, Donskoi perkaa.

Vaikka tulospuoli on nopeasti helppo mittari onnistumisille, nostaa Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki kuitenkin yhden tärkeän teeman kaiken keskiöön.

– Isoimmat odotukset heitä kohtaan ovat luisteluvoiman ja puolustuspelaamisen suhteen, että ne tulevat selkeästi esille ja hyvällä tavalla. Välillä heillä on pikkaisen enemmän mennyt miettiminen siihen, että pitäisi niitä hyökkäystehoja tulla, kun taas ykkösasia on kuitenkin se työnteko ja puolustuspelaaminen, mitä kautta tulevat ne vastaiskut, missä taas heidän vahvuudet ovat.

– Totta kai tuo ketju on meille erittäin tärkeä ja odotan heiltä parasta suoritusta, kuten koko joukkueelta myös. Yksilötasolla pitää pystyä löytämään yksi pykälä lisää, niin myös näiden herrojen kohdalla, Marjamäki näkee.

8 päivän jälkeen

Näyttöjä kyseinen ketju kuten myös koko Kärpät pääsee antamaan perjantaista lähtien, kun SaiPa-sarja pyörähtää käyntiin.

Välissä oululaisjoukkueella on ollut pitkähkö tauko edellisestä pelistä, kun viimeinen runkosarjaottelu oli edellisviikon torstaina.

Iso kysymys onkin se, että miten valmiina Kärpät on, kun kiekko tippuu perjantaina jäähän?

– Hyvin simppelisti kannattaa lähteä liikkeelle ja tehdä ihan perusasioita pelitaktisesti, että pääsee varmasti peliin sisälle. Ehkä pitää myös hakea kaksinkamppailuja enemmän, niin pääsee siihen kamppailukovuuteen heti kiinni, Donskoi pohtii yksilötason lähtökohtaa.

Samoilla ajatuksilla on myös Marjamäki liikenteessä.

– Tärkeää on se, että se tunne löytyy sieltä. Peli ei pakosta ole heti siinä muodossa, missä sen pitää olla, mutta se on tärkeää, että päästään liikkeelle. Simppelillä mallilla pelataan kiekkoja, selkeää painetta, lyhyttä vaihtoa ja näiden kautta siihen rytmiin pääsee kiinni. Ja se, että saa sellaista oikeaa suoritustunnetta, missä pelille heittäytyminen on varmasti tärkeintä. Ensimmäiset kamppailut ovat tärkeässä asemassa.

– Tässä mennään kuitenkin pykälän verran erilaisimpiin peleihin mitä runkosarjassa oli, Marjamäki heittää.

Kahdeksan päivän tauon aikana Kärpät on niin Donskoin kuin Marjamäen mukaan levännyt, mutta samalla myös harjoitellut erikoistilanteita paljon. Samalla SaiPaa on tutkittu tarkasti, vaikka paljon yhteisiä kokemuksia onkin taskussa niin viime keväältä kuin tältä kaudelta liigapelien ja CHL-kohtaamisen osalta.

Mikä sitten on tärkeää, kun SaiPa on vastassa?

– SaiPalla on selkeät pelilliset vahvuudet, mitkä pitää osata pelata pois. Heillä on selkeästi oma tyyli pelata, mitä vastaan pitää osata pelata niin taktisesti hyvin kuin viisaasti. Muuten SaiPaa vastaan on kiva pelata, sillä heitä vastaan pelit ovat aina rehellistä lätkää, missä mennään tuhatta ja sataa, missä kamppaillaan ja missä taistellaan senteistä. Ei ole mitään semmoista kyräilyä, Marjamäki antaa arvoa ja jatkaa:

– Aina on jäänyt hyvä fiilis SaiPasta, enkä usko, että tässä tulee mitään poikkeusta. Maalin pelejä suuntaan tai toiseen, kuten kamppailut ovat olleet tähänkin asti. Ei se tuosta varmasti mitenkään ihmeemmin muutu.

Donskoi puolestaan nostaa esille erityisesti kaksi teemaa.

– Tiukasti täytyy puolustaa, sillä heillä on hyvä hyökkäyskalusto kasassa, joka pystyy luomaan paljon maalipaikkoja. Sellainen aika fyysinen ja pudotuspelityyppinen joukkue heillä on minun mielestäni. Tosi kova haaste meille heti ja pitää olla fyysisesti hereillä, sillä varmasti tulee paljon kaksinkamppailuja, mitä pitää pystyä voittamaan.

Ennakkojutut Kärppien ja SaiPan sarjaan liittyen:

SaiPalle ykköstykki takaisin kokoonpanoon – ykkösvahdin paluu auki
Puolivälierät: Kärpät-SaiPa – lähtökohdat ja avainpelaajat

Muiden sarjojen ennakoinnit:

Puolivälierät: Tappara-HIFK – lähtökohdat ja avainpelaajat
Puolivälierät: Lukko-KalPa – lähtökohdat ja avainpelaajat
Puolivälierät: JYP-Blues – lähtökohdat ja avainpelaajat

Ilari Savonen, Oulu
Twitter @ilarisavonen