Liigan puolivälierissä vastakkain ovat seuraavat parit:

Kärpät-SaiPa
Tappara-HIFK
Lukko-KalPa
JYP-Blues

SuomiKiekko-sivusto käy läpi puolivälieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat.

Ylhäältä galleria-kohdasta voit lukea molemmista joukkueista nostetut avainpelaajat sarjan kulkua ja ratkaisuja ajatellen. Alla puolestaan ovat lähtökohdat ja ennustukset sarjan lopputuloksesta.

Muut ennakot:

Puolivälierät: Tappara-HIFK – lähtökohdat ja avainpelaajat

Niin tuttuja toisille

Kärpät ja SaiPa ovat tulleet hyvin tutuksi toisilleen viime aikoina, varsinkin jos laskee vielä edelliskevään pudotuspelit mukaan, missä Kärpät onnistui jyräämään SaiPan yli välierissä. Sen jälkeen joukkueet olivat vastakkain tällä kaudella runkosarjassa neljä kertaa ja CHL:ssä kahdesti. Näistä Kärpät vei yhtä vaille kaikki kamppailut nimiinsä.

Mestarien liigassa eli CHL:ssä Kärpät päihitti juurikin puolivälierissä SaiPan, mutta ei onnistunut enää menemään välieristä jatkoon, kun niissä vastassa oli Frölunda.

Runkosarjassa Kärpät selviytyi ykköseksi yhdeksän pisteen erolla toiseksi tulleeseen Tapparaan. SaiPa puolestaan sijoittui sijalle kahdeksan ja sai vastaansa 1. kierroksella Ässät.

Varsinkin ensimmäisen ottelu Ässiä vastaan 1. kierroksella oli täydellistä dominointia SaiPalta, sillä Lappeenrannassa lukemat olivat isäntien hyväksi 6-0. Toinen kamppailu taas meni tasaisemmissa merkeissä, mikä ratkesi Chad Raun jatkoaikamaaliin lukemien oltua SaiPan hyväksi 2-1.

Runkosarjassa molemmille joukkueille mahtui matkan varrelle käänteitä. Kärpillä startti runkosarjassa oli nihkeä, mutta oikeastaan koko talven ajan meno oli erittäin vahvaa ja vakuuttavaa, mikä oli myös iso syy ykkössijaan runkosarjassa.

SaiPalla puolestaan ailahtelua riitti, eikä se aivan saanut jalkeille samanlaista ryminää, mitä siltä nähtiin viime kaudella. Mutta varsinkin materiaalin suhteen SaiPa ei edes kovin paljoa Kärpille kumartele.

Avainasiat sarjan käänteisiin

Kaksi vahvaa hyökkäystä, toisen kehuttu viisikkopuolustus ja silti pienet kysymysmerkit peräpäiden suhteen.

Tulivoimaa joukkueilla riittää yllin kyllin. SaiPalla tätä edustavat Dave Spina, David McIntyre, Patrick Bjorkstrand, Chad Rau, Jesse Mankinen ja Matti Järvinen.

Kärpillä Ivan Huml, Lukas Kaspar, Ben Maxwell, Joonas Donskoi, Joonas Kemppainen, Julius Junttila, Esa Pirnes ja Mika Pyörälä.

Enemmän katseet kääntyvät puolustuksiin. Siellä kun pieniä kysymysmerkkejä kuitenkin on. Kärpillä maalivahdit Tomi Karhunen ja Iiro Tarkki ovat selvästi SaiPan vastaavia edellä, mutta on ailahtelua näkynyt myös oululaisjoukkueen kaksikolla. SaiPalla taas Jussi Markkanen ei ole kuitenkaan ollut oikein missään vaiheessa aivan mitenkään maagisella tasolla, missä hänen ehdottomasti pitäisi olla, jos SaiPa haluaa edetä jatkoon. Tai vähintäänkin erittäin hyvällä tasolla.

Kärpät taas ei varmasti halua peleistä nopeatempoista päästä päähän -kiekkoa, sillä silloin paine kohdistuu armottoman lujaa ouulaisjoukkueen hieman ailahtelevaan puolustukseen, joka ei kuitenkaan ole ihan sillä tasolla, missä se esimerkiksi viime keväänä mestaruuteen matkaessa oli. Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki on puhunut moneen otteeseen paljon pelin rytmittämisestä ja kontrollilla ohjaamisesta siihen suuntaan, että Kärpät pystyy pitämään viisikkopuolustuksen kasassa antamatta SaiPalle liikaa nopeita vastahyökkäyksiä omiin.

Tämä taas on varmasti Pekka Tirkkosella toiveena SaiPan kanssa. Silloin keltapaidat pystyvät varmasti horjuttamaan isoa ennakkosuosikkia. Mutta se on kovan työn takana.

Lähtökohtaisesti Kärpät on sarjaan selvä ennakkosuosikki, mutta millään ei voi vähätellä sitä etteikö SaiPalla olisi mahdollisuuksia. Mutta että riittääkö se millään ihan neljään voittoon, sitä pitää kovasti epäillä. Esimerkiksi erikoistilannepelaamiseen SaiPalla on kovia valttikortteja, mutta on vaikea uskoa, että pidemmällä matkalla se yksinään olisi se tekijä, jolla SaiPa pystyisi useamman pelin itselleen kaatavan. Viidellä viittä vastaan pelissä etu menee kuitenkin Kärpille.

Tulosveikkaus

Kärpät etenee jatkoon voitoin 4-1.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen