Turussa pelattavassa Karjala-turnauksessa paikalla oleva Ilari Savonen käy läpi Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta. Leijona-analyyseissä kolmantena vuorossa ovat hyökkääjät.

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen kasasi Karjala-turnaukseen erittäin kovan hyökkäyksen, jossa taitoa piisaa. Viisi sentteriä, joista kaikki ovat kiekollisesti taitavia. Maalitykkejä, sopivasti fyysisyyttä. Jalkeilla on yksi Karjala-turnausten historian kovimpia hyökkäyksiä.

Leijona-analyysin aiemmat osat:
Maalivahdit maailman mittapuullakin eliittiä
Puolustuksessa yhdistelmä jämäkkyyttä ja kiekollista taitoa

9 Mikko Koivu, TPS

Tarvitseeko Koivun kohdalla sanoa mitään? Syksyllä neljä peliä SM-liigassa ja heti mukaan maajoukkuetoimintaan. Koivu on pelillisesti suomalaisen kiekon ykkösmoottori, erittäin vaativa joukkuetoveri, suunnannäyttäjä ja niin edelleen. Ei hänen tarvitse antaa näyttöjä muuta kuin turkulaiselle yleisölle. Sen edessä hän ei halua hävitä koskaan.

10 Niklas Hagman, Lokomotiv Jaroslavl (RUS)

Hagman on pelannut viimeksi maajoukkueessa vuoden 2010 Olympialaisissa. Täksi kaudeksi Venäjälle siirtynyt nopeajalkainen työmyyrä on saanut jo kohtuullisen määrän tehoja aikaiseksi. Mitä annettavaa Hagmanilla on vielä kansainvälisessä kiekkoilussa? NHL-status ei paina yhtään mitenkään, 32-vuotiaan hyökkääjän on annettava näyttöjä ensi kevään MM-kisoja varten.

12 Jori Lehterä, Sibir Novosibirsk (RUS)

Lehterä on pysynyt tiukasti piste per peli – tahdissa KHL:ssä, jossa hän on pistepörssin kymmenen parhaan joukossa. Viime kaudella loukkaantumiset pilasivat maajoukkuetouhun ihan täysin. Nyt vitsiniekalla ja taiturilla on aika näyttää osaamistaan. Erikoistilanteissa saa varmasti vastuuta ja raaka peli on se, että tulosta on tultava. Lehterä elää kuitenkin vahvasti pisteiden kautta.

18 Jesse Joensuu, Ässät

Koivun lisäksi toinen hyökkäyksen NHL-apu. On NHL:n työsulkupelaajien pistepörssin ykkönen SM-liigassa ja on lukeutunut syksyn ehdottomien komeettojen joukkoon. Joensuu on hionut omaa peliänsä paljon viime vuosien aikana. Enää hän ei ole pelkkä 3-4-ketjun koohottaja, nyt hän pystyy ottamaan vastuuta niin maalinteosta kuin kiekollisesta pelistä.

Katsokaa sitä röyhkeyttä ja aggressiivisuutta, mitä Joensuulla on parhaimmillaan pelissään. Päivänselvää MM-kisojen kamaa.

21 Jani Tuppurainen, Donbass Donetsk (UKR)

Tuppurainen oli viime kauden todellinen nousija. Iski JYPin mestaruusjoukkueessa kovat tehot, nappasi paikan MM-kisoista ja lunasti ison palkkashekin KHL:stä. Venäjällä tai pidemminkin Ukrainassa Donetskin riveissä kausi on lähtenyt varsin tasaisesti liikkeelle. Nopeajalkaisella luotettavalla työmyyrällä on kovasti tekemistä ensi kevään MM-kisajengiin mahtumisen suhteen.

23 Sakari Salminen, KalPa

Salminen paranteli hetken aikaa paikkojaan ja sitten mentiin. 16 otteluun 23 pistettä on kova osoitus siitä, kuinka hyvä pelaaja hän on tällä hetkellä SM-liigassa. Liikettä riittää ja taitoa on yllin kyllin. Sai jo hieman onnistumisia aikaan viime kauden maajoukkueotteluissa. Nyt on osoitettava se, että hänen erikoisosaamista on otettava mukaan ensi keväälle toisiin perättäisiin MM-kotikisoihin.

25 Jonas Enlund, Sibir Novosibirsk (RUS)

Viime kaudella Enlund ei päässyt oikein millään vauhtiin kansainvälisen kiekon puolella. Oli vähän kuin väliinputoaja. KHL:ssä kausi on alkanut varsin vahvasti Lehterän vierellä. Pystyykö Enlund nyt osoittamaan olevansa ratkaisupelaaja myös EHT-tasolla?

27 Petri Kontiola, Traktor Chelyabinsk (RUS)

Oli viime keväänä pienoinen yllätysvalinta MM-kisoihin, mutta näytöt siellä olivat lopulta vahvoja. Petrasi selkeästi ratkaisupelien puolella. KHL:ssä kausi on alkanut erittäin vahvasti. Jopa Karjala-turnauksessa Kontiolalla on haastetta mahtua Leijonien ylivoimalle. Pystyykö vahvalla tasakentällispelaamisella nappaamaan paikan sieltä turnauksen aikana?

29 Teemu Laine, Dynamo Minsk (BLR)

Minskin ongelmajoukkueessa Laineen kausi on lähtenyt vaihtelevasti liikkeelle. Koko joukkue on alisuorittanut ja Laine on mennyt vahvasti virran mukana. Palaa tauon jälkeen maajoukkueeseen isoon näyttöpaikkaan. Tuo jalkoja, sopivaa aggressiivisuutta ja annoksen maalintekovoimaa hyökkäykseen. Mitä saa aikaan?

37 Juha-Pekka Haataja, Kärpät

Haataja on ollut SM-liigan alkukauden kirkkaimpia tähtiä. Tekee asioita vanhaan malliin, mutta tällä kaudella onnistumisia on tullut heti alkumetreistä lähtien. Haataja on erittäin monipuolinen pelaaja, joka pystyy sulautumaan moneen eri rooliin. On kuitenkin elementissään hyökkäyspään ratkaisijana. Itseluottamus on erittäin korkealla.

41 Antti Pihlström, Salavat Yulaev Ufa (RUS)

Pihlström on maajoukkueessa erittäin vahvasti 3. ja 4. ketjun mies, jolta odotetaan taklauksia ja energiaa. Kiekollisessa pelissä jämähtänyt liikaa tietylle tasolle, eikä ole päässyt sillä saralla eteenpäin. On kuitenkin omilta vahvuuksiltaan hyödyllinen pelaaja maajoukkueelle ja Jaloselle. Ei vain yksinkertaisesti pysty nousemaan hierarkiassa korkeammalle.

43 Teemu Ramstedt, Blues

Ramstedt on ollut syksyn vahvimpia pelaajia SM-liigassa Haatajan ja Salmisen kanssa. Huikea syöttötaito on tehnyt vierellä Teemu Rinkisestä astetta paremman pelaajan. EHT-lippu oli todella ansaittu 24-vuotiaalle sentterille. Näyttöpaikkoja saattaa tulla hyvien otteiden myötä jopa useammassa turnauksessa, sillä Jalonen haluaa varmasti nähdä kattavasti Ramstedtin kansainvälisen tason.

81 Ilari Filppula, Jokerit

Filppula on ollut liekeissä veljensä Valtteri Filppulan vierellä. On pelannut täysin omilla vahvuuksillaan ja tuonut erittäin paljon hyökkäysvoimaa Jokereille. Nyt ilman veljeä maajoukkueessa, mihin pystyy? Miten vauhti riittää kovempien pelien parissa? Kysymysmerkkejä on ilmassa, jännä nähdä miten nimikaima niihin vastaa.

Ilari Savonen, Espoo (@ilarisavonen)