Miesten jääkiekon MM-kilpailut järjestetään tänä vuonna Latviassa yhden välivuoden jälkeen. Viime keväänä turnausta ei pystytty järjestämään koronavirustilanteen vuoksi.

Toukokuussa MM-jäillä nähdään tuttuun tapaan 16 joukkuetta, jotka on jaettu A- ja B-lohkoihin. Pudotuspeleihin etenee molempien lohkojen neljä parasta joukkuetta.

Tänä keväänä turnauksesta ei putoa yhtäkään maata sarjaporrasta alemmas, sillä 1. divisioonan MM-kisoja (ent. B-sarja) ei pystytty järjestämään koronavirustilanteen takia.

Tällä kertaa MM-kisoissa on ennakkoon useita mestarikandidaatteja, koska turnauksessa ei nähdä NHL:n kirkkaimpia tähtiä. Tämä tekee lähtökohdista huomattavasti tasaisemman.

Alla esittelemme A- ja B-lohkojen joukkueiden voimasuhteita.

A-lohko:

A-lohko on ennakkoon huomattavasti B-lohkoa tasaisempi, sillä lohkon ainoa ”pisteautomaatti” on ennakkoon Iso-Britannia, jonka joukkue on koottu yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kotimaisen pääsarjan (EIHL) pelaajista.

Lohkon alemman kastin muista joukkueista Tanska, Slovakia sekä A-sarjaan takaisin noussut Valko-Venäjä pystyvät parhaana päivänä horjuttamaan lohkon suosikkeja, mutta olisi yllätys nähdä yksikin joukkue tästä kolmikosta puolivälierissä.

Lohkon voitosta käydään sen sijaan kovaa taistelua: Venäjä, Tshekki, Ruotsi ja Sveitsi ovat koonneet kasaan sellaiset joukkueet, että jatkopaikat tuntuvat jo etukäteen jaetuilta. Se on kuitenkin asia erikseen, missä järjestyksessä nelikko etenee jatkoon, sillä edessä on hyvin tasaisia kamppailuja.

MM-kullasta puhuttaessa Venäjä, Tshekki ja Ruotsi ovat varteenotettavia mestarikandidaatteja, eikä toki Sveitsiäkään voi laskea ulos tästä taistelusta. Joukkue on väläytellyt jo kisojen alla vaarallisuuttaan kukistamalla kahdesti Venäjän. Tuoreessa muistissa on myös kevään 2018 finaalipaikka.

Materiaaliltaan Venäjä on vahvistanut etenkin takalinjojaan viidellä NHL-pelaajalla, kun taas hyökkäys- ja maalivahtikalusto on koottu lähinnä KHL:n huippunimistä.

Edellisen kerran MM-kultaa 11 vuotta sitten juhlinut Tshekki on saanut puolestaan NHL-apuja enemmän hyökkäyspäähän, joista erityisesti Filip Zadina osoitti jo EHT:llä olevansa joukkueelle huippuvahvistus. Muuten kokoonpanoon on värvätty huippunimiä Euroopan kovimmista sarjoista, joten laatua löytyy jokaiseen ketjuun.

Ruotsin osalta nämä MM-kisat eivät ole sen sijaan samanlaista NHL-pelaajien juhlaa kuin aiemmat. Tre Kronorin ehkäpä nimekkäin vahvistus on Anaheim Ducksin Rickard Rakell, joka valittiin vuoden 2018 turnauksessa MM-kisojen tähdistöön. Muutamien NHL-pelaajien lisäksi Ruotsin joukkue koostuu muuten SHL-, KHL- ja NLA-sarjan pelaajista.

Yllä mainittua kolmikkoa kiusaava Sveitsi on saanut houkuteltua joukkueeseensa neljä NHL-vahvistusta, joista kovin nimi on Nico Hischier. NHL-apujen lisäksi Sveitsilläkin on materiaali kunnossa ja hyviä pelimiehiä löytyy jokaiselle pelipaikalle.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Nico Hischier on loistanut Sveitsin maajoukkueessa. Samaa voidaan odottaa nytkin. Kuva: Getty Images.

B-lohko:

B-lohkossa tasoerot ovat huomattavasti A-lohkoa isompia. Lohkon voittajasuosikkeja ovat Kanada, Yhdysvallat ja Suomi. Kolmikkoa haastaa ennakkoon kovimmin Saksa, jonka esitykset MM-kisojen alla eivät ole kuitenkaan vakuuttaneet. Kuudesta ottelusta päävalmentaja Toni Söderholmin joukot ovat voittaneet ainoastaan yhden. Saksan joukkue on koottu lähes kokonaan DEL-liigan pelaajista.

Lohkon muista joukkueista Latvia, Norja ja Italia kokevat kokevat hyvin todennäköisesti saman kohtalon kuin edellisissäkin MM-kisoissa, eli jäävät ulos jatkopeleistä. A-sarjaan palaava Kazakstan kuuluu myös samaan porukkaan.

Italian ja Kazakstanin kohdalla on myös mainittava, että koronavirustartunnat ovat häirinneet molempien maiden valmistautumista.

Lohkon kärkimaista Kanada ja Yhdysvallat ovat saaneet jalkeille lähes kokonaan NHL:stä kootut joukkueet, mutta kirkkaimmat tähdet loistavat poissaolollaan.

Kanadan joukkueessa nimekkäimpiä pelaajia ovat muun muassa Darcy Kuemper, Adam Henrique ja Max Comtois. Yhdysvalloilta tunnetuimpia nimiä ovat puolestaan Jason Robertson, Conor Garland sekä Kevin Labanc.

Leijonat luottaa sen sijaan tänäkin keväänä vahvasti eurooppalaisten sarjojen huippunimiin. Ainoina NHL-vahvistuksina mukana ovat Los Angeles Kingsin Olli Määttä ja Buffalo Sabresin Arttu Ruotsalainen.

Suomi näytti kuitenkin jo keväällä 2019, ettei mestaruuksia voiteta yksilöinä, vaan joukkueena. Leijonat lähteekin turnaukseen hallitsevana mestarina ja jälleen kerran yllätysvalmiina ryhmänä.

Miikka Lahtinen
Twitter: @ladalahtinen