Ei ole kovin yleistä, että NHL-joukkueen edellisen kauden MVP-pelaajan tarvitsisi muuttaa rooliaan uuden sesongin alla. Vancouver Canucksilla tämä on kuitenkin edessä niin MVP:n kuin koko joukkueen osalta, thehockeywriters.com arvioi.

Sentteri Bo Horvat oli Canucksin paras pelaaja viime kaudella, synkästä keväästä ja sen aikana läpi käymästään 17 ottelun mittaisesta maalittomasta putkesta huolimatta. Kanadalainen toisaalta mätti kelpo tehot, sillä ilman kuivaa kautta 55 pistettä olisi mennyt rikki, sivusto huomauttaa.

Harmaita hiuksia puolustuspäässä

Vancouver Canucksin päävalmentaja William Desjardins ei saanut asetettua Horvatia luotettavaan kahden suunnan sentterin rooliin, sillä Horvat vaikuttaa soveltuvan paremmin hyökkäävään rooliin.

Viime kaudella esimerkiksi puolustuspään aloituksista Horvat voitti vaivaiset 29,6 prosenttia, ja miehen ensimmäisellä sesongilla taalajäillä vastaava luku oli 30. Vaikka kyseinen tilasto ei usein tapetille nouse, ovat puolustuspään aloitukset kärkisentterien tärkeimpiä tehtäviä.

Aloituksissa tuskaillutta Horvatia käytettiin yllättävän paljon myös alivoimalla varsin katastrofaalisiin tuloksiin nähden. Vancouverin alivoimaprosentti runkosarjassa oli surkea 76,6, jolla joukkue sukelsi kyseisessä tilastossa 28:nnelle sijalle.

Suomalaisittain sivuston mielenkiintoinen nosto on Markus Granlund, joka sijoittui Canucksin alivoimatilastossa peliajan valossa peräti neljänneksi suoriutuen tässä roolissaan varsin kelvollisesti.

Granlundilla voisi olla käyttöä myös ylivoimalla, sillä viime kauden ”ylivoimapisteet per 60 minuuttia” -tilastossa suomalainen ylsi viiden kastiin, mm. Daniel ja Henrik Sedinin kanssa.

Horvatilla ja koko Vancouverilla ensi kausi voi tosin olla aurinkoisempi, sillä vapun aikoihin päävalmentajaksi nimetty Travis Green on painottanut sitä, että Horvatin roolia pitäisi muokata uuden kauden ovella.

Sivuston mukaan kanukin pitäisi saada terävöitettyä alakerran tekemistään, minkä lisäksi hänen alivoima-aikaansa tiputetaan. Tästä voisi päätellä sen, että NHL:ssä 174 kamppailua pelanneen Granlundin rooli mahdollisesti kasvaa ainakin alivoimalla.