Suomen Kanadassa pelaavien junioreiden viesti Jukka Jaloselle on selkeä: ”Kaikki tulossa innokkaina kisoihin”

© Kuva: Getty Images

Alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen oli hiljattain Kanadassa tapaamassa sikäläisissä sarjoissa pelaavia MM-kisakandidaatteja. Hän näki Kasperi Kapasen otteita AHL:ssä, ja junioriliiga OHL:ssä pelaavat Vili Saarijärven, Julius Nättisen ja Olli Juolevin.

– Pelaaminen oli odotettua. Kukaan ei pelannut huippupeliä, mutta ei huonostikaan. Kaikilla on iso vastuu ja rooli omassa joukkueessaan. Oli myönteinen kokemus nähdä heidät pelaamassa, ja Juolevin näin vielä treenaamassakin. Juttelin heidän ja valmentajiensa kanssa. Se oli antoisa retki, Jalonen kertoi alkuviikolla Jääkiekkoliiton mediatilaisuudessa.

Monet junioriseurat ovat palkanneet menneiden vuosien NHL-legendoja taustavoimiinsa. Esimerkiksi Juolevin London Knightsin päävalmentaja on Dale Hunter, Nättisen Barrie Coltsia valmentaa Dale Hawerchuk, ja Doug Gilmour on Kingston Frontenacsin GM.

Miten merkittävinä pidit myös valmentajien tapaamisia?

– Tykkäsin niistä keskusteluista. Miten pelaajat toimivat kentän ulkopuolella, miten he harjoittelevat ja miten he ovat sopeutuneet ylipäätään pohjoisamerikkalaiseen kulttuuriin? Valmentajat olivat tämän kanssa hyvin rehellisiä ja avoimia ja ottivat hyvin vastaan. Näin pelaajien pelaavan yhden pelin. Londonissa näin treenitkin, ja Dale Hunter ja Basil McRae ottivat hyvin tilanteen haltuun ja pääsin seuraamaan läheltä heidän tekemistään.

– Ainahan voi höpötellä niitä näitä, mutta eivät he pelaajista p**kaa puhuneet. Jos jollain oli joku juttu jossain vaiheessa mättänyt, niin kyllä he sen sanoivat, Jalonen kiitteli.

”Suomalaiset hyvissä joukkueissa”

Samalla Jalonen näki myös sen tason, jolta tulee paljon pelaajia kisoihin esimerkiksi Kanadan ja USA:n joukkueisiin.

Miltä OHL:n taso vaikutti?

– Kärki on huikeaa luokkaa. Parhaat menevät sieltä suoraan NHL:ään. Viime kauden London Knightsista, jossa Olli Juolevi pelaa, niin esimerkiksi Max Domi pelaa nykyään Phoenixissa ja aika hyvin pelaakin!. Heidän ykkösketjunsa on aivan huikea. Siinä pelaa kaksi USA:n kärkipelaajaa, Matthew Tkachuk ja Christian Dvorak ja Kanadan Mitchell Marner. Juolevi vetelee ykkösylivoimassa pakkina.

– Joukkueiden välillä ja sisällä on eroja. Osa joukkueista on heikkojakin. Suomalaiset ovat onneksi kaikki hyvissä, hyvin valmennetuissa ja menestyvissä joukkueissa. Se on positiivista. Kova sarja se on. Paljon pelejä ja matkustamista ja pieni kaukalo asettaa omat vaatimuksensa, etenkin suomalaisille, jotka eivät ole tottuneet pelaamaan siellä. Itsestään pitää oppia pitämään huolta, Jalonen tuumasi.

– London on numero yksi monessa suhteessa. Kun ajatellaan vielä, millaisia pelaajia sieltä on lähtenyt: Corey Perry, Rick Nash, John Tavares, Olli Määttä. Ehkä Olli Juolevikin jossain vaiheessa.

Tärkein informaatio oli kuitenkin itse perusasia, eli halu edustaa Suomea MM-kisoissa.

– Kaikki pelaajat olivat innokkaina tulossa, jos valitaan, Jalonen sanoi.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen