Päälle päin Anaheimissa kaikki on hyvin. Joukkue voittaa ja on vain pisteen päässä läntisen konferenssin kärjestä. Jopa koko NHL:n runkosarjan voitto on Ducksin haarukassa, sillä liigaa johtava Boston on vain kahden pisteen päässä ankkalaumasta.

Mutta.

Kuten jo aiemmin kirjoitin, päävalmentaja Bruce Boudreaulla on tavannut olla huonosti työkaluja sivuraiteille ajatuneen junan ohjaamiseksi takaisin reitille.

Ducksin pelissä on huolestuttavia piirteitä. Joukkue on toki voittanut viisi kuudesta viimeisestä, mutta yksikään näistä joukkueista ei pelaa keväällä pudotuspeleissä. Lisäksi Ducksilla on ollut näissä otteluissa suuria vaikeuksia. Ducks on pelannut otteluissa pääosin surkeasti.

Tällä viikolla Ducks päästi Winnipegin umpisurkealla pelillä 4-0-johtoon, mutta nousi kuin ihmeen kaupalla 5-4-voittoon. Keskiviikkona se kurvaili kaksi erää cruise controllilla päästäen Edmontonin 2-0-johtoon nousten kuitenkin 3-2-voittoon.

– Pudotuspeleissä tämä ei tule toimimaan. Jos päästämme heidät johtoon, he lyövät keskialueen tukkoon ja sulkevat meiltä oven. Jos jatkamme näin, olemme pulassa, Ducksin Corey Perry myönsi SuomiKiekko-sivustolle keskiviikkona.

Ja tätä puhetta on pukuhuoneesta kuultu. Silti mikään ei tunnu muuttuvan. Seuravaassa pelissä meno on ollut taas laiskaa ja halutonta. Joukkue pelaa virkamiespeliä vailla intohimoa. Tämä olisi vielä jokseenkin ymmärrettävää tammikuussa, mutta ei huhtikuussa.

Olympiatauon jälkeen Ducks on pelannut kuusitoista ottelua rekordilla 9-7. Juuri nyt mikään ei viittaa Anaheimissa pitkään kevääseen. Mainittakoon, että St. Louis on pelannut saman jakson 12-6 ja Boston 15-4.

***

Oman mausteensa Ducksin kevääseen tuo suomalaisten tilanne joukkueessa. Päävalmentaja Bruce Boudreau ei totisesti ole osoittanut suomalaispelaajilleen suurta luottoa viime aikoina. Teemu Selänne on ollut Boudreaun koirankopissa läpi kauden 10-12 minuutin peliajoillaan.

Käytännössä se ketju, missä Selänne pelaa, pelaa aina vähiten. Poislukien viiden pelin jakso pari viikkoa takaperin, kun Selänne pelasi ykkösketjussa. Keskiviikkona Selänne pelasi vain 12 vaihtoa. Vähiten joukkueessa.

Toiseksi vähiten vaihtoja pelasivat Patrick Maroon ja Saku Koivu, 15.

Ykkösketjuunkin Boudreau nosti Selänteen vain, koska tämä sitä itse pyysi. Neljä pistettä viiteen peliin ei kuitenkaan riittänyt Boudreaulle näytöksi ja Selänne laitettiin takaisin kolmoseen.

Nyt myös Saku Koivu on joutumassa samaan koppiin Selänteen kanssa. Keskiviikkona Koivu pelasi vain reilut yhdeksän minuuttia. Koivua rangottiin myös viime perjantaina Edmontonissa.

Kopin kolmas jäsen, Sami Vatanen, istui puolestaan keskiviikkona katsomossa. Pelattuaan edelliset viisi peliä pisteen keskiarvolla.

***

Bruce Boudrean toiminta hämmenttää joukkueessa. Päävalmentaja sekoittelee ketjuja mielin määrin, vaikka pudotuspeleihin on aikaa enää kaksi viikkoa. Muilla kärkijoukkueilla ketjukoostumukset ovat olleet kasassa jo pitkään.

– On hyvä, että vaihtelemme ketjuja. Silloin vastustajat eivät voi scoutata niitä etukäteen ja tietää tarkalleen, millä kokoonpanolla pelaamme, Boudreau kommentoi sekoittelua vähintäänkin oudolla argumentilla SuomiKiekko-sivustolle.

Edelleen: Anaheim voittaa ja siksi ankkalaaksossa kaikki, ainakin toistaiseksi, on hyvin. Mutta Boudreaun päämäärätön sekoilu on pilaamassa toisena keväänä peräjälkeen Ducksin mahdollisuudet. Osa pelaajista on tyytymättömiä, ja lopuille koko raskaan lastin kantaminen on liian rankkaa.

Anaheimissa on paljon potentiaalia, mutta joukkue ei vaikuta pudotuspelien alla aidosti yhtenäiseltä. Se ei pelaa sydämellään toisilleen yhteisen hyvän vuoksi. Eikä Bruce Boudreaun sooloilut eri sektoreilla, enkä puhu nyt vain suomalaisista, ole omiaan joukkuetta hitsaamaan.

***

Tommi Seppälä, Anaheim
Twitter: @TommiSeppala