On turha painaa paniikkinappia tai alkaa paketoida Anaheim Ducksin kautta, mutta eihän se nyt hyvältä näytä. Historialla on tapa toistaa itseään ja kun ankkalauman penkin takana itse pääankka, varsinainen Alfred J. Kwak, on taas sulamassa, uhkaa Ducksin mestaruustoiveet hukkua ankkalampeen.

Ducksin päävalmentaja Bruce Boudreau on tehnyt vakuuttavaa jälkeä lyhyellä valmentajaurallaan NHL:n runkosarjassa. Aiemmin Washingtonissa Boudreau kiritti Capitalsin kertaalleen jopa runkosarjan voittoon. Tällä kaudella Boudreausta tuli nopeiten 200 voittoon yltänyt NHL-valmentaja. Hattu. Päästä.

Mutta.

Boudreaun joukkueet eivät tapaa menestyä keväisin. Aiemmin Bruce Almighty on jäätynyt vasta pudotuspeleissä, mutta nyt, toisena vuonna peräkkäin, BB on saamassa Anaheimissa joukkueen jumiin jo runkosarjan lopulla.

***

Anaheim aloitti viime talven tynkäkauden hurjalla vauhdilla. Se jyräsi 26 ensimmäisestä ottelusta 21 voittoa. Mutta, kun joukkueen peli sakkasi kevätkaudella, se ei koskaan palannut uomiinsa. Lopulta lännen kakkonen, runkosarjan kolmonen, lähti pudotuspeleissä lauluun ensimmäiseltä kierrokselta.

Tällä kaudella laulu oli sama syksyllä. Ducks tuli NHL-kauteen niin, että saluunan ovista saranat katkeilivat. Mutta. Taas on kone hyytymässä. Olympiatauon jälkeen rekordi on 2-5. Viiden ottelun tappioputki sai kruununsa tämän aamuisella umpisurkealla esityksellä Calgaryssa. Takkiin tuli häntäpään Flamesilta 2-7.

Asetelema on psykologisesti joukkueen pelaajille haastava, sillä pommin varmaa on, että jokainen kopissa muistaa viime kevään romahduksen. Nyt kysytään johtajuutta niin joukkueelta kuin valmentajalta. Ja uskooko joukkue enää heikosta reagointikyvystään tunnettuun Boudreauhun?

***

Boudreau on sulanut urallaan usein. Kanadalaisluotsi vei Washingtonin vuosina 2008-2011 jokaisena keväänä pudotuspeleihin päästen kahdesti toiselle kierrokselle. 2008 Caps menetti sarjan Philadelphialle johdettuaan sitä 3-2. Seuraavana vuonna se johti Pittsburghia voitoin 2-0 vain hävitäkseen sarjan 3-4.

Keväällä 2010 Boudreau johdatti Washingtonin runkosarjan voittoon ja joukkue johtikin Montrealia avauskierroksella 3-1 voitoin. Mutta kuinka kävi? Montreal vei sarjan 4-3. Viime keväänä Ducks johti Detroitia viiden ottelun jälkeen 3-2, mutta taas kirposi ote. Wings marssi sarjasta lopulta jatkoon voitoin 4-3.

Ainoastaan kerran (2011) Boudreau joukkoineen hävisi selkeästi, kun se kaatui Capitalsin kanssa Tampalle toisella kierroksella suoraan 0-4. Aiempien vuosien tapahtumat kertovatkin täysin lahjomattomasti Boudreaun kyvyttömyydestä reagoida, kun joukkue alkaa tiukassa paikassa hävitä.

Boudreaun vahvuuksiin ei siis kuulu reagointi. Boudreau ei osaa tulla ulos laatikostaan ja tehdä muutoksia pelitapaansa vauhdissa. Saati, että osaisi reagoida vastustajan valmentajan kehittämiin muutoksiin. Tämä näkyy myös peluutuksessa.

Nyt kysymys kuuluukin, onko Boudreau parempi valmentaja tänä vuonna kuin kuutena edellisenä? Onko työkalupakissa uusia leluja? Mahdollista se on, mutta hyvin epätodennäköistä. Boudreau ei ole koskaan kääntänyt yhtään kelkkaa. Miten tämä kääntyisi?

***

Boudreaun urakkaa ei myöskään helpota GM Bob Murrayn käsittämätön aivopieru siirtorajan kynnyksellä. Murray kauppasi hyvin pelanneen, kaksinkertaisen Stanley Cup-voittajan, kopissa pidetyn, Dustin Pennerin Washingtoniin varausvuoroa vastaan hankkiakseen seuraavana päivänä Thomas Vanekin tai Ryan Keslerin.

Siirtorajan viimeisenä päivänä Murray kuitenkin nukkui ruususen unta eikä usein eri lähteiden mukaan ollut edes Kesler-kisassa enää keskiviikkona mukana. Joukkue menetti erinomaisen voimalaiturin eikä saanut mitään takaisin.

Ilma pääankan ojentajakellukkeista saattaa jälleen kerran karata kauden tärkeimmillä hetkillä.

***

Tommi Seppälä, Vancouver

Twitter: @TommiSeppala

Huipputarjous: Pelaa TÄNÄÄN 50€ riskitön NHL-veto Nordicbetille!
Lisäksi 100€ bonus! Jos vetosi menee ohi, saat panoksen takaisin!