PRAHA. Ruotsin kiekkolegenda Kenny Jönsson sai tänä vuonna kunnian päästä Kansainvälisen jääkiekkoliiton Hall of Fame -kunniagalleriaan.

Jönssonin lisäksi kunniagalleriaan nimitettiin Natalie Darwitz, Jaromír Jágr, Igor Liba, Petteri Nummelin, Jaroslav Pouzar ja Ryan Smyth sekä valmentaja Mel Davidson.

– Nöyrä, todella otettu tästä kunniasta, Jönsson kommentoi.

Ruotsalaispuolustaja pelasi mittavan uran niin NHL:ssä, Ruotsissa kuin kansainvälisellä tasolla. Suomen kohtaamista Jönsson muisteli hymyssä suin.

– Ne olivat aina uskomattomia otteluita, niin suuri kilpailuasetelma Suomen ja Ruotsin välillä. Siihen aikaan meillä oli henkinen yliote Suomesta, joten oli kivaa ja hauskaa pelata niitä pelejä.

– Tietysti muistan hyvät asiat Suomen kohtaamisesta, ja yksi niistä hetkistä oli Torino 2006. Mutta totta kai hävisimme myös pelejä Suomelle.

Ruotsi voitti Suomen Torinon olympialaisten loppuottelussa maalein 3-2. Suomen joukkueessa pelasivat muun muassa Teemu Selänne, Olli Jokinen, Saku Koivu, Mikko Koivu, Jere Lehtinen ja Kimmo Timonen.

2006 Suomella oli kasassa ehkä kaikkien aikojen paras joukkue. Oliko Ruotsillakin?

– Luulen niin, sitä kaikki sanovat. Se oli viimeinen kerta, kun meillä oli samassa joukkueessa muun muassa [Mats] Sundin, [Nicklas] Lidström ja [Henrik] Lundqvist, Jönsson sanoi.

Oli Ruotsilla muitakin huippunimiä Jönssonin mainitseman kolmikon lisäksi, kuten Peter Forsberg, Henrik Zetterberg ja Sedinin veljekset.

Entä millaisia muistoja sinulla on Petteri Nummelinista [joka nyt valittiin niin ikään kunniagalleriaan]?

– Hän oli todella taitava pelaaja. Piti aina seurata, ettei hän pääse livahtamaan selustaan.

Tätä nykyä Jönsson on 49-vuotias. Hän elelee kotikunnassaan Skånen Ängelholmissa. Jääkiekon sijaan Jönsson puuhaa nyt ihan muita asioita.

– Minusta tuli vapaapalokuntalainen kotikunnassani. Sellaista minä teen nyt, nautin elämästä.

Onko sinulla myös jokin autopesubisnes?

– Kyllä, minulla ja isälläni. Isäni työskenteli sillä alalla 30 vuotta ennen kuin perusti oman firman. On mukavaa antaa jotain takaisin isälleni. Hän on 78-vuotias, mutta menee sinne joka päivä.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS