OSTRAVA. Suomi pelasi urhoollisen ottelun MM-kisojen puolivälierissä. Ruotsi oli kuitenkin lopulta parempi ja eteni välieriin 2-1-jatkoaikavoiton myötä.

– Edelleenkin tosi ylpeä [joukkueesta]. Nyt saatiin ryhmästä irti se, mitä siitä oli saatavissa, vaikka pelaajathan sen työn tekee, päävalmentaja Jukka Jalonen sanoi pelin jälkeen.

– Aistin heti aamulla, että tänään ollaan valmiita taistelemaan. Myös se henkinen puoli ja tunnepuoli oli tänään tapissa. Sen takia me pärjättiin noin hyvää joukkuetta vastaan. Kaikki tietävät, kuinka hyviä pelaajia siellä on.

Ruotsi oli suuren suuri ennakkosuosikki otteluun lähdettäessä. Suomi sinnitteli mukana ja loi lopussa sen verran paikkoja, että olisi voinut kääntää pelin edukseen.

– Pikku hiljaa peli parani meillä. Kolmannessa erässä oli jo tontin tynkääkin. Oli siellä aiemminkin jotain aihioita. Tosi sitkeetä puolustamista ja nöyrää pelaamista pojilta, Jalonen sanoi.

– Ehkä sekin toi vähän lisää virtaa, kun [Mikael] Granlund puuttui. Jokainen halusi nostaa yhden stepin henkilökohtaisella tasolla. Lähdettiin siitä, että Mikke pelaa vielä lauantaina, aika lähelllä oltiin.

Jokainen tilanne pitää vetää täysillä

Jalosen mukaan oli tiedossa, että Ruotsia vastaan pitää olla koko ajan hyvin keskittynyt ja valmis kamppailemaan.

– Jokainen vaihto, jokainen tilanne pitää vetää täysillä ja olla läsnä koko aika. Ei voi yhtään huokailla ja ihmetellä ja katella ympärilleen. Ei se täydellinen peli varmastikaan ollut, mutta oli se hyvä peli, ei sitä voi kieltää, Jalonen sanoi.

– Vastassa oli tietysti huippujoukkue. Pelaajat halusivat näyttää, että me ollaan kuitenkin ihan kohtuu hyviä.

Leijonat on Jalosen alaisuudessa voittanut paljon. Usein käy niin, että menestyjiä matkitaan ja jossain vaiheessa pelitapaetu menetetään. Jaloselta kysyttiin, kävikö Leijonillekin niin.

– Varmaan osittain. Kyllähän aina joukkuetta, joka voittaa jotain, niin sitähän matkitaan. Katsoo, miten Sveitsi pelaa, niin eihän Sveitsi ole ennen trapia pelannut ollenkaan, mitä moni vihaa. Mutta niin vain pelasi tänäänkin aika paljon. Ennenhän ne ovat tulleet päälle kuin yleinen syyttäjä ja pelanneet itsensä pihalle. Nyt ne pelasivat voitosta ja voittivat, esimerkkinä, Jalonen sanoi.

– Tietenkin valmentajat katsovat, miten joku joukkue pelaa, mitä tekee hyvin ja sitten vähän kopioi niitä. Niin mekin tehdään tietenkin.

”Harmittaa pelaajien puolesta”

Nyt Jalosen maajoukkueura on taputeltu. Ennen kuin mietitään seuraavia kuvioita, on aika istahtaa alas.

– Kun sanon jotain, se on otsikoissa. Kantsii ottaa rauhallisesti, miettii että valehteleeko vai sanooko mikä on totuus. Kyllä se varmaan niin on, että pitää varmaan yksi oluttölkki avata ja ottaa iisimmin, Jalonen sanoi.

– Ja kiittää tietenkin pelaajia, olihan tämä huikea peli meiltä. Sillä tavalla oikeasti pelaajien puolesta harmittaa. Jätkät uskoi loppuun asti, että voidaan voittaa. Jatkoaikakin oli vähän niin kuin meidän hallussa, silleen harmittava oli.

– Kyllä se kaivelee. Kuinka kauan? Aika näyttää.

Jaakko Perttilä
X: @JaakkoPerttila

LUE MYÖS