Pekka Virran panoksella iso merkitys – liigasyksyn sensaatio kertoo syyt liitoon ja maajoukkuekomennukseen: ”Oli sellainen hetki, että ”onko tämä mahdollista”, kun…”

© Kuva: Juha Tamminen

LAHTI. SaiPa-hyökkääjä Ville Petman, 21, on ansainnut kaikki mahdolliset kehut ja ylistyssanat. Alle 18-vuotiaiden maailmanmestari kantaa lappeenrantalaisjoukkueessa kultakypärää, kun kauden 24 peliä ovat tuoneet tehot 9+9=18.

Viime kaudella syntyi vain yksi maali ja kaksi pinnaa, yhden kauden aiempi piste-ennätys 2+6=8 puolestaan meni rikki aikoja sitten. Pelaaja sai loisto-otteistaan palkinnoksi maajoukkuekutsun viime viikolla Helsingissä pelattuun EHT-kieruteen Karjala-turnaukseen.

Liigan pistepörssin kärkipaikkoja lähentelevän pelaajan mediapyöritys jatkuu torstaina 3-5-tappioon päättyneen Pelicans-matsin jälkeen. Sitä käsitelleissä kommenteista paistaa pettymys.

– Jaksaa totta kai pelata. Ei oikein voi valittaa. Kun pelejä on, niin on jaksettava – ja tietenkin jaksaa, vajaaseen viikkoon neljä ottelua Leijonissa ja SaiPassa luutinut Petman vakuuttaa.

Sentterin paikalle asettunut kultakuuppa pelaa Liigassa ykköskentässä, ylivoimalla ja alivoimalla. Putki on kulkenut siis pisteiden takomisen lisäksi muutenkin?

– No, miinus kolme tänään, niin en tiedä, voiko olla tyytyväinen. Joukkue pelasi tänään (torstaina hyvin), omaan peliin en ole tyytyväinen.

– Mutta koko kausi on ollut tosi positiivinen, mihin on itse pystynyt. Mutta joukkueen pisteisiin en ole pystynyt vaikuttamaan niinkään hyvin. Liian tyytyväinen ei voi olla. Aika paljon on parannettavaa itsellä ja joukkueella, ennen perjantain kierrosta 11:ntenä keikkuvan idän ihmeen pelaaja näkee.

– Liian tyytyväinen ei voi olla.

Ailahdellut Pelicans palasi kärkikuusikkoon tehokkaan viimeistelynsä myötä. Toki lahtelaisjoukkue olisi voinut iskeä vieläkin tehokkaammalla viimeistelyllä pari, kolme maalia lisää.

– Kaveri laittoi paremmin sisään, meilläkin oli omat paikkanne. He onnistuivat paikoissaan paremmin.

Näytti siltä, että torstain Pelicans-pelissä kummankin joukkueen pienet, yksittäiset virheet saivat negatiivisen kierteen käyntiin.

– Ehkä joo. Molemmilla oli omat pyörityksensä. Mutta jääkiekkoon kuuluu se, että kun toisella on meno päällä, niin toinen on yleensä jaloissa. Yleensä molemmat eivät voi hallita peliä samaan aikaan.

Vasten maajoukkuetaukoa, nyt kotijoukkue ei jäänyt tarpomaan niihin, vaan se näytti pikemminkin ammentavan vaikeuksista.

LUE MYÖS: Liigajoukkueessa sensaatiomaisesti kultakypärän päähänsä saanut tykki Leijoniin – Jere Lehtinen kommentoi: ”Olihan hän innoissaan kuullessaan valinnasta”

Hyvä kierre

Kuten sanottua, Petman ei maajoukkuetauolla huilannut. Mistä se liito ja nousu A-maajoukkueeseen on tullut?

– Niih, no en tiedä, pelaaja sanoo ensiksi ujon naurahduksen leimatessa puhetta.

– On saanut kierteen päälle, että uskaltaa tehdä asioita. On ollut sellainen tunne, että on saanut pelata – mutta nyt ehkä enemmän osaa käyttää omia vahvuuksia. Rinnalla on joukkuekaverit, keiden kanssa on saanut käyttää niitä. On itseluottamusta ja uskallusta pelata.

Mestarivalmentaja Pekka Virralla mahtaa olla jonkinlainen vaikutus Lukossakin pelanneen Petmanin nykyliitoon.

– Hänen alaisuudessa aloitin liigauran, ja pääsin opettelemaan hänen pelityyliin. Se sopii mulle tosi hyvin – tosi liikkuva ja kiekkoa pitävä. On se ollut yksi iso vireeseen vaikuttanut asia.

– Kyllä se oli aika unohtumaton juttu.

Kultakypärä päässä pelaaminen ei kuulemma tuo normaalista vartioidumpaa oloa.

– En huomaa. Niin kauheesti en ole tätä pitänyt.

A-maajoukkuepaitaakaan Petman ei ole vielä kauheasti pitänyt. Miltä se tuntuu, kun maajoukkuepaita on päällä kotiyleisön edessä Hartwall Arenassa?

– Kyllä se oli aika unohtumaton juttu. Kun se Maamme-laulu soi ja olimme siniviivalla, niin kylmät väreet tuli. Oli sellainen hetki, että ”onko tämä mahdollista”, kun mietti viime kautta. Tosi iso juttu ja kunnia itselle, että pääsi pelaamaan. Oli iso asia.

Syksyn näytöillä tuo hetki voi toistua.

– Toivotaan, toivotaan. Ei voi kuin antaa kaikkensa.

Liiga viikonloppuna, perjantai:
HPK-Sport 18.30
Jukurit-Ilves 18.30
KalPa-Lukko 18.30
Tappara-TPS 18.30

Lauantai:
Ilves-JYP 17.00
KooKoo-Jukurit 17.00
Kärpät-Lukko 17.00
Pelicans-KalPa 17.00
Sport-Tappara 17.00
Ässät-HPK 17.00
SaiPa-HIFK 18.30