Suomalaisella NHL-kärkivarauksella karmea saldo – vastaavaa ei olla nähty lähes 50 vuoteen

© Kuva: Ilari Isotalo

Vancouver Canucksin kesän 2016 NHL-varaustilaisuudessa viidentenä pelaajana nappaamasta Olli Juolevista odotettiin vielä pari vuotta sitten yhtä tulevaisuuden tähtipuolustajaa taalajäille.

Junioriurallaan niin alle 20-vuotiaiden MM-kultaa kuin Kanadan arvostetun pääjunnuliigojen mestaruudenkin voittaneen Juolevin urakehitys on NHL-varauksen jälkeen ollut kuitenkin kaikkea muuta kuin odotetunlainen. Pahojen loukkaantumisten riivaama 21-vuotias puolustaja on pelannut varauksensa jälkeen ensin yhden kauden Kanadan junnuliiga OHL:ssä, sitten vuoden TPS:n Liiga-joukkueessa. Tällä hetkellä nuorukainen kiekkoilee toista kauttaan Canucksin AHL-seura Utica Cometsin paidassa.

Vaikka kyseessä on varsinkin puolustajaksi edelleen nuori pelaaja, alkavat puheet ainakin Juolevin noususta NHL:n eliittipuolustajien joukkoon kuulostaa kaukaa haetuilta. Varsinkin yksi tilasto puhuu karua kieltään asian puolesta: Juolevi on nimittäin ensimmäinen top 5 -varaus 48 vuoteen, joka ei ole saanut vielä vyölleen ainuttakaan NHL-ottelua. Laskuista on jätetty pois viime kesän varaustilaisuuden kärkivuoroilla varatut pelaajat.

Juolevin tämän kauden AHL-saldo näyttää 25 pelin jälkeen tehoja 1+12 sekä plusmiinus-lukemaa -9. Saako suomalaislupaus tällä kaudella vihdoin tililleen myös ensimmäisen ottelunsa tarunhohtoisessa NHL:ssä, jää nähtäväksi.