LAPPEENRANTA. Mikäli sanonta ”paranee kuin viini vanhetessaan” pitäisi omistaa päättyvän vuoden osalta yhdelle suomalaiselle pelaajalle, ei valinta olisi itse asiassa lainkaan haastava.

Vai onko se jokavuotista herkkua, että 36-vuotias kiekkoilija murtautuu tuossa iässä ensimmäisen kerran MM-kisakoneeseen, voittaa maailmanmestaruuden, nousee kansallisen pääsarjan pudotuspelien kaikkien aikojen pistepörssin kärkeen, voittaa siinä pronssia ja pelaa kalenterivuoden läpi yli piste per peli -tahdilla?

Kristian Kuusela. Hänelle on omistettu tuo sanonta yksinoikeudella. Tilastoknoppina mainittakoon, että konkari iski siis vuoden 2019 yhteensä 60 runkosarjapelissä hulppeat pisteet 21+41=62. Ja kertyipä pelejä vyölle MM-kisojen ja Liigan lisäksi Euro Hockey Tourilla ja CHL:ssä. Tahti on ollut maaginen kuormituksesta huolimatta.

– Ei ollut tiedossa, Kuusela sanoo viitaten aivan häikäisevään pistetahtiin.

Miltä tuo pistesaalis sitten kuulostaa?

[nosto tasoitus=”oikea”]- Maailmanmestaruus on yks iso siellä ylhäällä. Mut Suomen mestaruuden muutenkin täällä Tapparassa on kovia juttuja ollu.[/nosto]

– Noo, onhan se mun homma, kun pääsee pelaa. Sellaisessa roolissa pitääkin tehä, se on ihan mun hommaa. Kivaa, kun on onnistunut. Kun saa ison roolin, niin pitää olla sen roolin arvoinen. Sitten tulee muut jätkät tilalle, jos ei pysty, Lappeenrannassa maanantain SaiPa-pelissä jääaikaa vajaat 18 minuuttia kellottanut konkari järkeilee.

Kuten tekstin alussa mainittiin, ovat Kuuselan päättyvän vuoden meriitit aivan jäätäviä. Pelaajalla on noiden mainittujen meriittien lisäksi vyöllään myös muun muassa peräti kolme Suomen mestaruutta ja yksi Ruotsin mestaruus.

Näinköhän vuosi 2019 huipensi Seinäjoen kiekkotimantin vuosikymmenen?

– No emmä tiiä, maailmanmestaruus on yks iso siellä ylhäällä. Muut Suomen mestaruudet muutenkin täällä Tapparassa on kovia juttuja ollu kanssa, Liigan kaikkien aikojen pudotuspelien pistepörssin kärki (46+70=116) sanoo hymyillen.

– Se on itelle se, että pystyy pelaa korkeella tasolla koko ajan niin kauan kuin pystyy ja saan sen hyvän ja huonon pelin erotuksen pieneksi. Se on se mun tavote.

Se on vain ihme, miten neljääkymmentä lähestyvä Kuusela voi loistaa illasta toiseen. Olla kuin viini vanhetessaan.

– Kun tykkää pelata ja tuntuu, että pärjää ja muutenkin pysyy kunnossa, niin se on ihan kivaa. Tykkään jääkiekosta ja tulla joka päivä hallille. Sen takia se varmaan on kivaa.

Oheinen twiitti on kirjoitettu kesken maanantain SaiPa-Tappara-pelin.

Miska Miettinen

@miska792
Kristian Kuuselalta ihan kohtalainen vuosi 2019 tää päivä mukaan luettuna:
- #Leijonat-paidassa maailmanmestaruus
- #Liiga'ssa #Tappara'n paidassa piste per peli runkosarjassa
- Eli 60 ottelua pistein 20+40=60
- SM-pronssi

"Kuin viini vanhetessaan" jne. jne. 🔥🥳👏

Vahva vuosikymmenen loppu

Tappara tuli vuoden viimeiseen peliin Lappeenrantaan allaan kaksi vaikeaa koitosta. Ensiksi Lukkoa vastaan se suli 1-4-johdosta varsinaisen peliajan tasapeliin ja hallitsevaa Suomen mestari HPK:ta vastaan se menetti 3-0-johtonsa häviten 3-4. Näistä peleistä plakkariin kertyi kolme pinnaa.

– No joo, kahdessa pelissä päästiin johtoon ja vähän lopetettiin pelaaminen. Kaveri tuli takaisin. Nyt kyllä pidettiin huolta, ettei käy samalla lailla. Pystyttiin ihan hyvin pitään peli kasassa. Hyvä voitto vuoden loppuu.

[nosto tasoitus=”vasen”]- Pystyttiin ihan hyvin pitään peli kasassa. Hyvä voitto vuoden loppuu.[/nosto]

SaiPa-peli oli Tapparalta likimain täydellinen suoritus: Seitsemän tehtyä maalia, yksi päästetty häkki ja yksi kakkonen. Siis vieraskaukalossa. Lappeenrannan reissusta oli vaikea löytää pahaa sanottavaa.

– No ei oikeastaan, tietenkin yksi maali omiin… Kokonaisuutena oli ihan tosi laadukas jääkiekkopeli meiltä. Pystyttiin pitää homma kasassa koko ajan. Kun tehää maaleja, niin siitä pitää pystyä nauttimaan. Paljon ollaa pelattu kireitä pelejä, eikä olla tehty maaleja. Nyt saatiin, se on ihan kiva.

MISKA MIETTINEN, LAPPEENRANTA