Järkyttävä sukellus avasi liigasensaation silmät – Nuorten Leijonien lupaus yllättänyt jopa itsensä: ”En ihan tämmöstä ite odottanut”

© Kuva: Juha Tamminen

LAHTI. Ilves sukelsi Liigassa syvälle syksyllä. Kausi alkoi viiden ottelun tappioputkella, eikä tupsukorvilla ollut 21. syyskuuta kasassa yhden ainuttakaan pinnaa. Sittemmin laulu muuttui, entinen päävalmentaja Karri Kivi sai kenkää ja tilalle nousi Jouko Myrrä.

– Valitettava valmennuksen vaihto tapahtui, mutta tosi hyvin on menny, Matias Maccelli miettii puntaroiden alkukautta ja lähimenneisyyttä.

Sanotaan, että vastoinkäymiset kasvattavat elämässä eniten. Sama koskee Ilvestäkin, jossa silmät avautuivat järisyttävän huonon startin jälkeen.

– Joo mun mielestä se oli pieni herätys koko joukkueelle, että jos ei homma rupee kulkee, niin sieltä rupee enemmänkin äijiä lähtee.

– Joo mun mielestä se oli pieni herätys koko joukkueelle, että jos ei homma rupee kulkee, niin sieltä rupee enemmänkin äijiä lähtee.

– Valitettavasti se piti sit päävalmentajan kärsiä. Mut mun mielestä se oli ihan hyvä opin paikka.

Joulutauolle Ilves pääsi kerta kaikkiaan upealta nelossijalta.

Maccelli yllättänyt itsensä

Vuonna 2000 syntynyt suurlupaus on paiskonut tällä kaudella 26 liigapelissä tehot 10+15=25. Tahti on hulppea.

– Henkilökohtaisesti yli odotusten mennyt. En ihan tämmöstä ite odottanut, että ihan näin hyvin kulkisi. Hieno juttu, että pelit on mennyt hyvin.

– Henkilökohtaisesti yli odotusten mennyt. En ihan tämmöstä ite odottanut.

Mistäs moinen vire kumpuaa?

– En tiiä, ehkä semmonen vaan, että on saanut omia juttuja tehdä, eikä valmennukselta tai mistään muualta ole tullut hirveitä paineita. On päässyt tosi hyvien pelaajien kanssa pelaamaan.

Kun perustilastoista Maccellin jäähysarake näyttää lukemaa kahdeksan ja tehotilasto hulppeaa numeroa +11, on USHL:stä Suomeen palannut pelaaja todistanut olevansa varsin monipuolinen paketti ilman selviä heikkoja kohtia. Mitenhän Arizona Coyotesin viime juhannuksen neloskierroksen 98. varaus kuvailisi itse itseään?

– Kiekollinen, tykkään pyörii kiekolla ja luoda maalipaikkoja kavereille. Tykkään tehdä maaleja, jos paikka tulee.

Coyotes-varaus Maccelli on lähellä NHL:n portteja. KUVA: Getty Images.

Tiivis, taitava…

Nuoret Leijonat aloittaa maailmanmestaruuden puolustamisen Tsekissä tapaninpäivänä, jolloin vastaan asettuu rakas länsinaapuri Ruotsi. Ilves-hyökkääjä tietää, minkälainen suomalaisnippu MM-jäillä nähdään.

– Ollaan tiivis joukkue, täällä on paljon taitavia pelaajia. Musta tuntuu, että tästä tulee hienot viikot.

Joukkue on tiivis, vaikka suurin osa pelaajista on talven aikana Liigassa keskenään vihollisia. Nuoret ovat silti esimerkiksi WhatsAppissa yhteyksissä kauden mittaan.

– Osan kanssa jutellaan aika paljonkin, varmaan joka viikko puolen joukkueen kanssa.

– Osan kanssa jutellaan aika paljonkin, varmaan joka viikko puolen joukkueen kanssa.

Nuorilla Leijonilla maajoukkuekausi on mennyt vihkoon. Esimerkiksi Helsingin kotiturnauksessa joukkue hävisi kaikki pelinsä Venäjälle, Tsekille ja Ruotsille. Maccelli kuvailee kautta silti positiivisin sanakääntein.

– Ihan mun mielestä hyvä, vaikka Helsingissä oli vaikeeta ja muutama huono peli, niin niistä opitaa. Hyvä, että häviöt tulee alkuun eikä kisoissa, pelaaja muistuttaa.

Suomi kohtaa omassa alkulohkossaan Ruotsin lisäksi Sveitsin, Slovakian ja piskuisen Kazakstanin. B-lohkon, kuolemanlohkon, muodostavat USA, Venäjä, Kanada, Tsekki ja Saksa.

– Totta kai, ei siellä yhtään huonoa maata oo. Pitää silti hyvin pelata ja antaa joka ilta paras, mitä pystyy. Hyvät joukkueet tulee joka tapauksessa vastaan, jos pitkälle päästään. Ei alkulohkolla mun mielestä niin isoa merkitystä ole.

– Ei siellä yhtään huonoa maata oo.

Jos ja kun Suomi puolivälieriin menee, niin kuolemanlohkosta vastustajaksi kelpaa kuulemma mikä maa hyvänsä. Se on todennäköisesti joku nelikosta USA – Venäjä – Kanada – Tsekki.

– Mulle käy ainaki kaikki yhtä lailla. Mulle ei oo mitää merkitystä.

LUE MACCELLISTA ENNEN KAUTTA TEHTY HAASTATTELU:
Suomalainen superlupaus takoi rapakon takana järjettömiä pisteitä – palasi Suomeen ja iski Tapparan reppuun neljä maalia: ”En itsekään välttämättä tuollaista alkua odottanut”