Eletään syyskuun ensimmäisiä päiviä. Liigakauden alkuun on aikaa noin viikko. Puhelimeen vastaa innokkaan ja reippaan kuuloinen nuori kiekkoilija.

Kotimaahan palanneella Matias Maccellilla, 18, on syytäkin olla innoissaan.

Puolentoista kauden aikana Yhdysvalloissa USHL:n Dubuque Fighting Saintsin paidassa 98 runkosarjan pelissä 93 pinnaa (39+54) mättänyt ja siihen kylkeen 11 pudotuspeliottelussa kuusi pistettä (1+5) viimeistellyt hyökkääjä on suomalaisen kiekon suurimpia lupauksia.

– Koen, että Jenkeissä oleminen kasvatti minua paljon ihmisenä. Pelit olivat kovia ja kausi kehitti minua paljon myös pelaajana, Maccelli listaa SuomiKiekolle puhelimitse.

Ilveksen suuri lupaus lähti rapakon taakse reilut puolitoista vuotta sitten vuodenvaihteessa TPS:stä. Turkulaisten A-junnuissa Maccelli lätki 34 pelissä tehot 15+15=30. Se näyttää olevan aivan sama, pelaako hyökkääjä pohjoisamerikkalaisessa, eli pienessä ja kapeassa, vai eurooppalaisessa, eli isommassa kaukalossa.

– Minun mielestä ne eroavat eniten siten, että Euroopassa on paljon enemmän aikaa tehdä asioita. Yhdysvalloissa joku tulee saman tien iholle tai kiinni. Kaukalon kokohan siihen vaikuttaa, Ilveksestä ainoastaan Lassi Thomsonin entuudestaan tuntenut Maccelli arvelee.

– USHL on minun mielestä paljon kovempi kuin Nuorten SM-liiga. Siellä on vaikeampaa pelata kiekolla ja tehdä maaleja sekä pisteitä.

Mutta mikä vei rapakon taakse alaikäisenä?

– Silloin en ollut varma, että haluanko mennä yliopistoon pelaamaan. USHL olisi ollut hyvä vaihtoehto sille. Sinne pelaamaan pääseminen on ollut minulle pienestä pitäen haave, kesällä Suomeen palannut Maccelli valaisee.

Uusi arki

Uusi koti ja arki Tampereella tuntuvat maistuvan.

– Oli hyvä päätös, on ollut kivaa palata Suomeen. Uusi joukkue on ottanut hyvin vastaan. Muutenkin on ollut kivaa.

Ilves on ainakin suomalaisen jääkiekkomedian papereissa alkavan liigakauden yksi mustista hevosista. Jotkut arviot ovat viemässä tupsukorvia suoraan puolivälieriin.

– Mietin pitkään agentin, perheen ja läheisten kanssa. Tulimme siihen tulokseen, että juuri Ilves voisi olla minulle paras vaihtoehto. Siellä on muitakin nuoria, hyviä pelaajia. Tykkään valmennustyylistä, on vauhdikasta kiekkoa. Se sopii minulle hyvin.

Laitahyökkääjän 2+1-vuotisesta pahvista tiedotettiin vapun jälkeen. Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kuvaili suomalaista taitavaksi ja luovaksi pelaajaksi, joka on erittäin kova kilpailija, ja jolla on aina sarjatason noustessa osaamista nostaa myös oma pelinsä seuraaville tasoille.

Mitä sanoo tuore Ilves-kasvo itsestään?

– Pelaan vähän samantyylistä kiekkoa kuin Ilves. Itse tykkään pelata paljon hyökkäyssuuntaan, pitää kiekkoa ja luoda maalipaikkoja.

Jalo kertoi lisäksi, että Maccellista pyritään kehittämään huippupelaaja tulevina vuosina.

– Haluan tulla vahvemmaksi ja saada fysiikkaani eteenpäin, että on helpompi kamppailla vahvoja äijiä vastaan kulmissa. Ja muutenkin haluan tulla kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi tällä kaudella.

Kuten esimerkiksi USHL-uran pisteet todistavat, on 18-vuotias nuori jo nyt ikäluokkansa huippuja. Arizona Coyotesiin juhannuksena neljännellä kierroksella numerolla 98 varattu pelaaja antoi tästä toisenkin järisyttävän näytteen.

Maccelli ampui jopa itsensä hämmästykseksi Tapparan häkkiin Tampereen paikallisessa neljä maalia aiemmin loppukesän harjoituskaudella.

– En itsekään välttämättä tuollaista alkua odottanut. Se oli aika nappipeli ja oikeaan aikaan. Oli ihan kiva tehdä neljä maalia, Turusta lähtöisin oleva hyökkääjä veistelee.

Tästäkös media heräsi. Maccellin kimpussa on ollut hiljalleen enemmän ja enemmän toimittajia.

– On vähän enemmän tullut, aiemmin ollut vain muutamia vuoden aikana. Ei siinä mitään pahaa ole, se on ihan kivaa, pelaaja heittää.

Matias Maccelli on kantanut urallaan maajoukkuepaitaa. KUVA: Leijonat

Liigadebyytti

Suomen nuorten jokaista ikäkausimaajoukkuetta edustaneen pelaajan ei kauaa tarvitse miettiä, minkä tai kenen kohtaamista hän ensimmäisellä liigakaudellaan odottaa.

– Kyllä se varmaan Tappara on. Tulee varmasti hienoja kamppailuita.

Mutta mitäpä muuta alkavalta kaudelta sopii odottaa?

– Odottavaisin fiiliksin päivä kerrallaan eteenpäin.

– Meillä on nuori ja nälkäinen joukkue, paljon hyviä jätkiä. Toivon ja uskon myös siihen, että tästä tulee hyvä kausi.

Rapakon taakse palaaminen on mielessä ”päivä kerrallaan” -asenteesta huolimatta.

– En ole kenenkään kanssa mitään jutellut, mutta onhan isoissa karkeloissa tuolla toisella puolella pelaaminen joka sällin unelma. Ei siitä sen enempää, nyt pelataan täällä ja tehdään kaikki niin hyvin kuin pystytään.