Yli vuoden kestänyt kausi päättyi sensaatioihin – mitä HPK:n ja Leijonien mestaruuksissa oli takana? Tuplamestari: “Jokainen mestaruus on omanlaisensa”

© Kuva: Juha Tamminen

Puhelimeen vastaa toimittajan tulkintojen perusteella onnellisen, mutta samalla kaikkensa antaneen ihmisen ääni.

Antti Pennasen kuukausia jatkunut jääkiekkokausi sai keväällä uskomattoman upean kruunun. Urallaan jo viittä mestaruutta luotsina juhlinut sankari voitti Liigassa Suomen mestaruuden päävalmentajana ja Leijonissa maailmanmestaruuden apuvalmentajana.

– Torstaina alkaa kuuden viikon loma. Ei mitään isompia suunnitelmia. Se on minulle hyvä tapa lähestyä lomaa, että kalenteri on mahdollisimman tyhjä. Nautitaan kesästä ja hetkestä, tämän kevään mestaruuksien lisäksi aikoinaan alle 20-vuotiaiden MM-kultaa ja Mestiksen mestaruutta kahdesti juhlinut Pennanen kertoo SuomiKiekko-sivustolle.

Juhannusviikonlopusta alkava loma taitaa maistua hyvälle.

– Takana on 14 kuukauden kausi, joten eiköhän tämä tule ihan hyvään paikkaan.

Yhteistyötä

Loma on eritoten Pennasen kohdalla täysin ansaittu. Viisi mestaruutta neljässä eri kategoriassa lyhyeen aikaan on uskomattoman kova temppu. Ensimmäinen titteli tuli Jukureissa keväällä 2015.

– Sen voi sanoa, että jokainen mestaruus on omanlaisensa. Vähän kuin omiin lapsiin vertaisi, niidenkin vertaaminen keskenään on turhaa. Jokainen on omanlaisensa tarina.

– Sen voi sanoa, että jokainen mestaruus on omanlaisensa.

Mitä mestaruudet kertovat kultaluotsista?

– Vaikea sanoa. Enemmänkin olen kiitollinen, että olen saanut kuulua tuollaisiin ryhmiin, missä kaikissa on ollut vahva yhteistyön ja joukkuepelin kunnioittaminen. Kaikki ovat sitoutuneet omassa roolissa omaan tehtävään, kaikkien rooli tehtävästä riippuen on tärkeä.

– Se on ollut isoin viesti. Yhteistyössä ja ihmisissä on paljon voimavaroja, mitä kaikki eivät ehkä tiedäkään.

Kuukausi takaperin Slovakiassa Leijonien apuvalmentajana MM-kultaan yltäneen Pennasen mukaan nämä arvot ovat kaikkien mestaruuksien takana.

– Voittavista joukkueista löytyy tuollaisia arvoja. Nykyään kilpailu on niin kovaa, että pelkästään pelaajamateriaalilla ei voita mitään.

Haastajia

Pennasen tarina on siinä mielessä todella mielenkiintoinen, että Jukurit oli aikoinaan Mestiksessä joukkue, jonka yksiselitteisesti piti voittaa. Vastaavasti HPK oli Liigassa ja Leijonat MM-jäillä haastajien asemissa.

– Kyllä me olimme. Molemmissa oli samantyyppisiä elementtejä paljon. Haastajina lähdimme ja joukkuepelin voimasta oli paljon kysymys. Ja hyvästä yhteistyöstä myös.

Mutta nauttiiko viisinkertainen mestari luotsata joukkuetta, joka on ennakkoon haastaja?

– Se on sekä että. Mikkelissä piti voittaa. Välttämättä en ajattele lähtöasetelmaa, vaan enemmänkin omaa valmentamisprosessia. Totta kai se henkinen asetelma, että oletko suosikki vai altavastaaja, muuttaa tilannetta. Varmaan se jollain tavalla vaikuttaa, mutta en ainakaan tietoisesti ajattele niin, että valmentajuuteen pitäisi suhtautua eri tavalla.

– Totta kai se henkinen asetelma, että oletko suosikki vai altavastaaja, muuttaa tilannetta.

– Varmaan isoimmat erot tulevat siitä, onko rooli päävalmentaja vai apuvalmentaja.

Muitakin meriittejä

Pennanen ei ole pelkästään moninkertainen mestariluotsi. Hän on puskenut tiiminsä kanssa läjän ex-HPK-pelaajia maailmalle ja lisäksi hyvinkääläinen antoi aikoinaan Jukureille hyvät lähtöasetelmat Liigaan mikkeliläisten sinne siirryttyä.

– Kyllähän se älyttömästi motivoi työssä, että ihmiset kehittyvät ja pääsevät eteenpäin. Ihmisen, joukkuepelin ja kulttuurin kehittyminen on yksi iso arvo meillä HPK:ssa. Niitä kolmea olemme yrittäneet tehdä, se on ollut punainen lanka.

– Ihmisen, joukkuepelin ja kulttuurin kehittyminen ovat yksi iso arvo meillä HPK:ssa.

Voisi kuvitella, että Pennasen yksi menestyksen salaisuus on se, että hän tietää kenties rajultakin kuulostavat realiteetit.

– Ei HPK:lla ole mahdollisuutta menestyä, jos se menee pelaajabudjetilla. Kilpailuetu pitää löytää jostakin muusta. Ihmisten kehittymisessä on paljon potentiaalia, ja jos siinä onnistuu, niin silloin moni asia on mahdollista.

– Minä olen mahdollistaja. Kyllähän meiltä HPK:sta löytyy pelaajia, jotka eivät ole kehittyneet. Luomme mahdollisuuksia ja pelaajat kantavat omasta kehittymisestä ison vastuun.

– Mahdollistamisen rooliin kuuluu se, että meillä on erinomainen valmennustiimi. Timo Turunen, Antti Miettinen, Juha Lehtola ja Juuso Nieminen ovat olleet isossa roolissa, että pelaajat ovat saaneet mahdollisuuksia.

Yllätyksiä

HPK:n Suomen mestaruus jää ihmisten mieleen ikiajoiksi, ja niin jää myös Leijonien yhtä sensaatiomainen MM-kulta. Lähellä oli myös huhtikuussa yksi kiekkohistorian suurimmista pommeista, kun Naisleijonat pääsi hylätyn maalin päähän maailmanmestaruudesta.

– Jokaisessa on varmasti oma tarinansa. Vaikeaa sanoa, että onko se jokin yleinen ilmiö. Nuo ovat sellaisia tarinoita, jotka inspiroivat. Moni varmasti näkee ne niin, että jääkiekossa on moni asia mahdollista.

Etenkin Leijonien kullan aikaan sosiaalisessa mediassa ja jopa kahvipöydissä tuntui vallitsevan alati ”joku erityinen henki” jättimäisen yllätysmestaruuden takia.

– Nämä antavat varmasti uskoa monelle seuralle ja taholle ja miksei muuhunkin yhteiskuntaan.

– Erot ovat huipulla todella pienet.


Real Madrid – Villarrealia | JÄTTIKERROIN 50.00 REAL MADRIDILLE

1. Avaa pelitili NordicBetille.
2. Talleta – saat talletuksesi tuplana 100€ asti.
3. Nappaa jättikerroin 50.00 Real Madridin voitolle ja lyö veto!