Urapolut todistavat: Ihmisten syytä ymmärtää Mestiksen vaikutus – kultaleijonia yhdistää upea fakta

© Kuva: Getty Images

Maalivahdit Kevin Lankinen, Juho Olkinuora ja Veini Vehviläinen, puolustajat Oliwer Kaski, Miika Koivisto, Mikko Lehtonen ja Niko Mikkola sekä hyökkääjät Joel Kiviranta ja Sakari Manninen.

Siinä ovat listattuna tuoreet yhdeksän kultaleijonaa, jotka ovat pelanneet Mestiksessä kaudella 2014-15 tai sen jälkeen. Otteluita tälle yhdeksikölle on Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kertynyt tuossa ajassa 111 kappaletta tilastoihin erikoistuneen Eliteprospectsin mukaan.

Ihmiset puhuvat Mestiksen merkityksestä ja sen mukamas latteasta tasosta, kun sarjasta ei voi nousta.

Sensaatiomainen MM-kulta kuitenkin viimeistään osoittaa ne faktat, miten kovia pelejä ja ennen kaikkea tärkeää kokemusta miesten peleistä Mestis tarjoaa pelaajilleen.

Lisäksi ennen mainittua kautta Mestiksessä suomalaissankareista ovat pelanneet pakit Jani Hakanpää (2010-11), Petteri Lindbohm (2011-14) ja Atte Ohtamaa (2006-08) sekä hyökkääjät Arttu Ilomäki (2011-14), Kristian Kuusela (2001-02), Harri Pesonen (2007-11), Toni Rajala (2008-11), Jere Sallinen (2009-12), Veli-Matti Savinainen (2005-08) ja Juhani Tyrväinen (2010-14).

Muutkin pelaajat arvostavat

Mestiksen merkitys näkyy muuallakin kuin kultaleijonien keskuudessa.

– Kiva päästä tänne pelaamaan vähän isommilla minuuteilla. Minuutit ovat jääneet vähän pieniksi Liigan puolella. Sitä lähdettiin täältä hakemaan, näytönhalu on kova päästä ratkomaan, Hermeksen valopilkku ja vasta toisen ottelunsa Mestiksessä pelannut Rasmus Kupari sanoi joulukuussa 2017 Savonlinnassa SaPKo-pelin jälkeen.

Alle 20- ja alle 18-vuotiaiden maailmanmestari varattiin seuraavana juhannuksena NHL:ään ykköskierroksella.

Justus Annunen puolestaan on päässyt kokeilemaan rajojaan Mestiksessä näin.

Maalivahtilupaus napattiin NHL:ään Kuparin tavoin viime kesänä kolmoskierroksella.

Ehkä Mestiksen suurin vahvuus on juuri se, ettei sieltä voi nousta. Pelaajat voivat täten kokeilla siipiään pelkäämättä, että esimerkiksi henkilökohtaiset kynät johtavat katastrofiin.

Sarjan merkitystä ei liene kannata enää vähätellä suomalaisen kiekon kehityksen suhteen. Sarja toimii kaudesta toiseen loistavana ponnistuslautana.