Jenkkisivustolta hurja arvio: Suomalaispelaaja matkalla NHL-seuran ykköspuolustajaksi

© Kuva: Getty Images

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!

Pittsburgh Penguins on kuulunut viimeisen vuosikymmenen NHL:n kestomenestyjiin. Supertähti Sidney Crosbyn kanssa se onnistui voittamaan kymmenen vuoden aikana kolme Stanley Cupia, ja määrä voi hyvinkin nousta jälleen ensi kaudella, sillä joukkue on edelleen täynnä huippupelaajia.

Kun Pittsburghin pelaajarunko alkaa kerätä ikää, pelaajasiirtoja tulee väistämättä. Yhä useampi pelaaja toivoo lisää palkkaa jatkosopimuksiin, eikä seuran palkkakatto riitä pitämään kaikkia pelaajia joukkueessa pysyvästi.

Yksi seuran palkkahirmuista on puolustaja Kris Letang. Kulunut kausi oli yli seitsemän miljoonan dollarin miehelle pisteiden valossa vaikuttava, mutta puolustaminen oli välillä heikkoa. 51 tehopistettä runkosarjassa tehnyt pakki jäi plus miinus -tilastossa yhdeksän astetta pakkaselle, eikä fanitkaan ole olleet täysin tyytyväisiä miehen peliesityksiin.

Koska Letang vaatii niin paljon palkkaa, ei olisi valtaisa jymypommi, jos Pittsburgh lähtisi kauppaamaan miestä muualle lähivuosina. Kokeneella puolustajalla on vielä paljon tarjottavaa, joten kiinnostuneita seuroja varmasti löytyisi. Mutta kuka pystyisi korvaamaan joukkueen ykköspuolustajan, kun mestaruuksia olisi edelleen saatava?

Pittsburgh Penguinsin sisäpiiriuutisia julkaiseva Pittsburgh Hockey Now -sivusto pohtii, että joukkueen 23-vuotias pakki Olli Määttä olisi pian saamassa lisää vastuuta. Viisi kautta Pittsburghissa pelannut suomalainen olisi viemässä Letangilta jääaikaa, jolloin hän toisi joukkueen alakertaan enemmän tasaisuutta.

Sivustolla mietitään, että jos Letang jää seuraan, Määttä voisi helpottaa tähtipuolustajan taakkaa ja pelata enemmän minuutteja kuin aikaisemmin.

– Ylimääräinen minuutti tai pari voisi tuoda joukkueeseen lisää tehokkuutta ja samalla helpottaa ylikuormitettua Letangia, joka on jo yli kolmekymppinen. Määttä ei luistele yhtä hyvin kuin Letang, mutta voisi kantaa silti enemmän vastuuta, sivusto kirjoittaa.

Kuluneella kaudella Määttä pelasi yli 18 minuutin jääajalla, kun taas Letang kellotti yli 25 minuuttia ottelua kohden. Nuorella suomalaisella riittää vielä kehityttävää, mutta trendin jatkuessa, hänestä voisi lähivuosina kasvaa Pittsburghin uusi jääaikakuningas.

PHN antaa Määtälle erinomaisen arvosanan tästä kaudesta. Puolustuksen tukipilari pelasi uransa ensimmäisen kokonaisen NHL-runkosarjan, eli 82 ottelua.

– Määttä oli luotettava omassa päädyssä ja pääsi pelaamaan keskeisemmässä roolissa hyökkäysalueella. Määtän kehitys avaa lisää mahdollisuuksia GM Jim Rutherfordille, kun tämä pyrkii pitämään Penguinsin mestarisuosikkina.

Voita kahden hengen matka Mestarien liigan puolivälieriin!