Yliopistovalmentajat kuvailee NHL:ssä debytoinutta suomalaista – ”Onneksi minun ei tarvitse nähdä häntä enää”

Florida Panthers hankki riveihinsä uuden hyökkääjän, kun se teki tulokassopimuksen toissa kesän varauksen Henrik Borgströmin kanssa. Suomalaissentteri pääsi ensimmäistä kertaa irti viime yön kierroksella, kun Florida kohtasi Ottawa Senatorsin.

Borgström saapui NHL:ään suoraan yliopistosarja NCAA:sta Denverin riveistä. Kahden kauden aikana suomalainen tehtaili 77 ottelussa tehot 45+50=95, ja johdatti freshman-vuonnaan joukkueen mestaruuteen asti.

Coloradon yliopiston päävalmentaja Mike Haviland sai Borgströmistä tarpeekseen, kun hän joutui kohtaamaan suomalaisen 11 kertaa tuhoisin seurauksin. Suomen huippulupaus oli usein pelipäällä Havilandin joukkuetta vastaan ja teki otteluiden aikana tehot 4+8=12.

– Toivon hänelle parasta. Rehellisesti sanottuna, olen todella kiitollinen, että hän on poissa. Onneksi minun ei tarvitse nähdä häntä enää, Haviland kertoi Sun Sentinel -lehdelle.

Borgström oli tappavan tehokas yliopistosarjassa. Yksi hyökkääjän aseista on koko, sillä hän noin 191-senttinen, eikä sarjasta löytynyt monta isompaa pelaajaa.

– Yritimme laittaa meidän isoimmat kaverit pysäyttämään hänet ja hankaloittamaan pelaamista. Borgström ei välittänyt siitä. Sen takia uskon hänen pärjäävän NHL:ssä, sillä hänellä on rohkeutta mennä kiekon kanssa maalille erittäin kovaa.

Borgström on kokoisekseen erittäin taitava kiekonkäsittelijä. Hän sai Denverissä lempinimen ”The Artist”, koska hän pystyi harhauttelemaan taidokkaasti vastustajan puolustuksen solmuun ja luomaan siten maalitilanteita.

– Hänellä on kaikki asiat, mitä et voi opettaa. Yleensä yliopistosta saapuneet NHL-tulokkaat opettelevat ensiksi puolustamaan. Se on jokaisen pelaajan kohdalla mahdollista. Hyökkäystä ei voi opetella. Hyökkäys on yleensä taivaanlahja. Borgströmin lahjakkuus hyökkäyspäädyssä on taivaanlahja, Air Force -joukkueen valmentaja Frank Serratore runoili.

Ohion valmentaja Enrico Blasi uskoo, että Floridan fanit istuvat penkkiensä reunoilla, kun Suomen huippulupaus on kiekossa.

– Sinun pitää tietää missä hän liikkuu. Hänellä on hyvä pelikäsitys ja hän voi murskata sinut yksi vastaan yksi -tilanteessa. Hänen peräänsä kannattaa lähettää kaksi puolustajaa, varsinkin omassa päässä. Borgström voi tehdä yllättäviä ratkaisuja, joita et ikinä osaa odottaa, Blasi kuvaili.

Florida tarvitsee kaiken mahdollisen avun, jotta sen pelit jatkuisivat kevään pudotuspeleissä. Borgströmillä on valoisa tulevaisuus edessä, mutta hän voi nousta suureen rooliin jo tällä kaudella.

– Borgström on kokonainen paketti. Siirtyminen NHL:ään voi olla hänelle erittäin helppoa. Se ei yllättäisi minua yhtään, Serratore jatkoi.