Philadelphia Flyersiin täksi kaudeksi kaupattu Jori Lehterä on saanut runsaasti kritiikkiä sen jälkeen, kun kalliilla sopimuksella pelaava suomalaishyökkääjä ei onnistunut pitämään tasoaan viime kaudella St. Louis Bluesissa.

4,7 miljoonan vuosipalkkaa nauttivan Lehterän piti olla Bluesin tärkeimpiä pelaajia, mutta toisin kävi.

Paineet vain kasvavat, kun muutama vuosi sitten ensimmäisellä NHL-kaudellaan 44 tehopistettä iskeneen hyökkääjän pitää lunastaa itselleen rooli uudessa ja vaativassa organisaatiossa.

Lehterän otteita peilataan lähinnä hänen palkkaansa tällä hetkellä. On kuitenkin hyvä muistaa ne lähtökohdat, joista hän lähti kipuamaan hiljalleen NHL-jäille.

SM-liigassa Lehterä oli dominoiva pelaaja siirryttyään Jokereista Tapparaan. Hänen luistelunsa oli maailmanluokan pelisilmästä ja kiekollisista taidoista eroten sen verran tahmeaa, että harva uskoi hänen kasvavan kansainvälisen tason tähdeksi.

KHL:ään siirryttyään Lehterän pelissä tapahtui kuitenkin oleellista kehitystä eteenpäin. Sibir Novosibirskissa Lehterästä tuli seuran ykköstähti, ja lopullinen läpimurto tapahtui keväällä 2014.

Lehterä pelasi itsensä sisään Suomen olympiajoukkueeseen, minkä lisäksi hän takoi MM-kisoissa kymmenessä ottelussa 12 tehopistettä, mikä oli NHL-seuroille lopullinen varmistus sille, että hänestä on pelaamaan maailman parhaita pelaajia vastaan.

Eikä St. Louis Bluesin tarvinnut pettyä päätökseensä, kun suomalaissentteri pelasi itsensä välittömästi kärkiketjujen rooliin ja pelasi loistavan tulokaskauden.

Vaikka Lehterällä on nyt vaikeampi jakso menossa, on hän luonut kovalla työnteolla itselleen mahtavan kiekkoilijan uran. Ikää on vasta 29 vuotta, joten hänellä voi olla vielä loistavat vuodet edessä NHL:ssä.