Raha ei tee onnelliseksi, väitetään.

Tosin ei tee rahattomuuskaan.

Kumpikin väite pitänee paikkansa, jos muut tärkeät asiat elämässä eivät ota sujuakseen.

Kuten työ.

Kymmenennen kautensa NHL-joukkue Chicago Blackhawksin kapteenina aloittava Jonathan Toews tienaa työstään mukavat 10,5 miljoonaa dollaria vuodessa. Kahdeksan sopimusvuotensa aikana tähtipelaajan tilipussi lihoo 84 miljoonalla dollarilla.

Silti Toewsin kasvoilta ei ole viime aikoina pystynyt lukemaan hymyä. Siis tämän tehdessä varsinaisia töitään.

Toews on saanut NHL-piireissä liikanimen Kapteeni Vakava (Captain Serious). Viime kaudella kapteeni otti roolinsa hieman liian, no, vakavasti.

Se näkyi niin miehen omissa kuin koko joukkueen otteissa.

Suurimmalle osalle NHL-pelaajista runkosarja tehoilla 21+37=58 olisi loistava sesonki. Mutta ei yli kymmenen miljoonan dollarin kapteenille. Tehot olivat Toewsin NHL-uran huonoimmat, kun lasketaan mukaan vain ne kaudet, jolloin tämä on pelannut edes lähes kaikki runkosarjaottelut. Maalimäärä oli NHL-uran huonoin.

Vakavampaa oli tulossa runkosarjan jälkeen. Läntisen konferenssin ykkönen ja koko liigan runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut Blackhawks putosi pudotuspelien avauskierroksella läntisen konferenssin kahdeksanneksi sijoittuneelle Nashvillelle – suoraan voitoin 4–0!

Ei ihme, että shokkitappio veti Chicagossa ilmeet vakaviksi.

Toews tietää, että hänellä on luontaisia taipumuksia vakavuuteen, jopa negatiivisuuteen ottelujen aikana penkillä ja kaukalossa. Ja jos kapteeni näyttää huonoa esimerkkiä, se tarttuu äkkiä koko joukkueeseen.

– Kaikki tietävät, että minulla on tapana suhtautua asioihin hieman liian tunteellisesti, jopa negatiivisesti pelien aikana. Minun pitää muistuttaa itseäni keskittymään asioihin, joissa olen hyvä ja jotka hyödyttävät joukkuetta eniten, Toews sanoo Chicago Tribune -lehden haastattelussa. (Lue alkuperäinen juttu tästä.)

– Tiedän myös, että pelasin parhaiten silloin, kun minulla oli hauskaa, pelasin tunteella enkä ajatellut liikaa. Sen mielentilan haluan myös ensi kaudeksi, Toews puntaroi.

Toews myöntää haastattelussa, että viime kaudella hänellä ei aina ollut kaukalossa hauskaa.

– Ei välttämättä. Minulla on tapana yliyrittää, tehdä liikaa hommia. Ehkä joskus olisi parempi levätä, katsoa videoita tai yrittää ylipäätään erilaista valmistautumista. Siis niin, että minulla olisi vähän enemmän fyysistä ja mentaalista energiaa sen sijaan, että yritän aina ylivalmistautua otteluihin ja ikään kuin pakottaa itseni pelimoodiin, Toews analysoi itseään.

Myös Toews alkaa siis hiljalleen, 29-vuotiaana, muun muassa kaksi olympiakultaa ja kolme Stanley Cupia voitettuaan, ymmärtää mentaalienergian ja ylipäätään henkisen puolen merkityksen urheilussa.

– On tärkeää pitää hauskaa, olla ajattelematta peliä liikaa, antaa vain asioiden tapahtua. Tuollainen mielentila auttaa saamaan kaikki taidot esiin ja pelaamaan paremmin, Toews järkeilee.

Perjantaina Toewsin kasvoilla nähtiin jälleen pariin otteeseen myös hymyä, kun Blackhawks järjesti vuosittaisen fanitapaamisensa. Myös vanhan tutkaparin Brandon Saadin saaminen takaisin rinnalle sai Toewsin myhäilemään.

Miehet tekivät hurjaa jälkeä samassa vitjassa kausina 2012–15 ja voittivat yhdessä Stanley Cupin 2013 ja 2015. Kaksikon välille ehti muodostua vahva kemia. Toews ja Saad pelasivat niin sanotusti samaa peliä: kumpikin tiesi aina, mitä toinen on tekemässä. Silloin pelaaminen on – hauskaa.

– Pidimme pelin yksinkertaisena. Hän on yksi liigan parhaista luistelijoista ja hänellä on loistava laukaus. Ja hän on todella kova tekemään töitä. Hän on yksi tämän liigan parhaista kahden suunnan laitahyökkääjistä, Toews kehuu Saadia.

– Se vain alkoi toimia heti. Me löysimme toisemme kentällä, Saad lisäsi.

Saadin kanssa pelaamisesta puhuttaessa sana ”hauska” toistui Toewsin puheessa usein.

– Pelaaminen näiden jätkien kanssa, joilla on samanlainen työmoraali ja samanlainen ajatus pelistä, on todella hauskaa. Erityisesti silloin, kun saa momentumin päälle ja pystyy pitämään kiekkoa jokaisessa vaihdossa, Toews sanoi.

Toews ja Saad jälleen yhdessä – miten hauskaa siitä vielä tuleekaan Blackhawksin joukkueelle ja faneille.