21. marraskuuta Lukko päätyi vaihtamaan päävalmentajaa, kun Kari Heikkilä korvasi tehtävässä toimineen Juha Vuoren.

Miten muutos on näkynyt konkreettisesti?

No se on näkynyt hyvin selvästi. Rauamalaisjoukkue on kokenut hurjan muodonmuutoksen aiemmasta.

Esimerkiksi Lukon puolustuspelaaminen on huomattavasti tiiviimpää entä mitä se oli alkukaudella.

Lukon maalille on hyvin vaikea päästä tänä päivänä. Heikkilä on vetänyt viisikon tiiviiksi ja avoimien ovien päivät ovat ohi.

– Siinä on sellainen selkeä systeemi, että miten asioita tehdään. Ja siihen systeemiin ovat kaikki sitoutuneet, Aleksi Saarela miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Alkukaudesta kukaan ei ollut oikein sitoutunut siihen meidän pelitapaan. Kaikki yrittivät vuorotellen sitä, että mitä nyt tehdään. Ainakin siltä se tuntui ja näytti. En tiedä, että mikä se fakta oli. Mutta nyt koko viisikko, mikä on jäällä, on tosi yhtenäinen. Se on ollut yksi suurin syy sille, miksi ollaan voitettu pelejä nyt.

Tilastoja tarkistellessa muutos on ollut kohtuullinen.

Ei aivan jäätävä, mutta suunta on ollut parempi.

Ennen Heikkilän tuloa Lukko päästi 3,18 maalia per peli. Heikkilän tulon jälkeen keskiarvo on ollut 2,75 maalia per peli.

Konkreettisesti iso muutos on tapahtunut pistekeskiarvossa. Ennen Heikkilää Lukko otti vain 0,77 pistettä per peli. Alkukausi raumalaisjoukkueella oli aivan katastrofaalinen.

Heikkilän jälkeen: keskimäärin 1,47 pistettä yhdestä ottelusta.

Viime aikoina Lukko on tehnyt nousua sarjataulukossa ja se on ilmoittautunut mukaan pudotuspelitaisteluun.

– Jos miettii, niin meillä on vielä kaksi kertaa Ilvestä vastaan peli, on Sportia ja on Jukureita. Nuo ovat vain sellaisia pelejä, jotka on pakko voittaa. Jos ne voitetaan, niin melkein sanon, että ollaan pudotuspeleissä, Saarela puhuu tulevasta.

– Kaikki nuo ovat kuuden pisteen pelejä, mikä on toisaalta ihan siistiä, koska jo nyt on niin kovia panoksia peleissä. Jos tästä klaarataan itsemme pudotuspeleihin, niin ollaan pelattu jo valmiiksi pelattu isoja pelejä. Voin silloin sanoa, että ollaan kyllä sitten ihan pudotuspelien musta hevonen, 20-vuotias hyökkääjä jatkaa viitaten jopa isoon mahdollisuuteen.

Esimerkiksi KHL:ssä Jokerit pelasi jo pidemmän tovin ajan pudotuspelejä ennen kevään otteluiden alkua. Lukko on ollut samankaltaisen tilanteen äärellä.

Mutta miten se kannattaa kääntää, onko se fyysisesti kuluttavaa vai tuleeko mukaan jopa henkinen buusti?

– Sen ainakin aistii esimerkiksi peleihin valmistautumisesta. Ilmapiiri pukukopissa on odottava ja sieltä huokuu sellainen taisteluilme. Yksikään ei anna tuumaakaan periksi. Vaikka esimerkiksi Kärppiä vastaan perjantaina tilanne oli meidän kannalta 0-3, niin taisteltiin summeriin asti. Se on tärkeä asia tässä vaiheessa. Näkee sen, että jengi taistelee, eikä luovuta. Se voi olla iso voimavara varsinkin noissa kuuden pisteen peleissä.

– Ja se on vastustajille vittumainen tilanne, kun tietää, että vastustaja taistelee 60 minuuttia, eikä luovuta missään vaiheessa, Saarela miettii.

Lukon kaudessa on ollut kulminaatiopisteitä, joissa sen kausi olisi voinut saada aivan toisen suunnan. Esimerkiksi tähtisentterin Aaron Gagnonin myynnin kohdalla iso kysymysmerkki oli se, että oliko Gagnon ensimmäinen pelaaja rajun tyhjennysmyynnin keskellä?

Noh, ei ollut, koska Lukko ei romahtanut.

– Ei se näkynyt tuolla pukukopissa millään tavalla, Saarela muistelee Gagnonin myyntiä.

– Jokainen ymmärtää sen, että se oli pakko tehdä. Ollaan kaikki ammattilaisia, niin ei me ruveta kiukuttelemaan.

– Päätettiin se, ettei haluta kenenkään muun lähtevän. Pelataan tälle joukkueelle ja se on mun näkynyt tuossa meidän pelaamisessa, Saarela pohtii.