Miltä Leijonat näyttää Karjala-turnauksessa? – ”Pikkuisen kokeneempi ryhmä”

© Kuva: Getty Images

World Cupissa Leijonat ei saanut menestystä aikaiseksi ja se on nyt mennyttä elämää.

Euroopassa pelattava maajoukkuekausi lähtee liikkeelle marraskuun ensimmäisellä viikolla, kun kalenterissa on kauden ensimmäinen EHT-turnaus.

Se pelataan Helsingissä ja sitä varten Leijonien johtoryhmä on käynyt läpi ryhmittymää.

– Yritetään saada sinne Euroopan tasolla sellainen kärkiryhmä kasaan, Leijonien päävalmentaja Lauri Marjamäki maalailee SuomiKiekko-sivuston haastattelussa.

– Totta kai aina otetaan paras ryhmä, mutta pitää muistaa myös se, että tämä marraskuun maajoukkuetauko on ainut, milloin ei pelata missään muualla samaan aikaan paitsi alkuviikosta CHL:ää. Joulukuussa SM-liiga pyörii, helmikuussa SM-liiga pyörii ja KHL:ssä ovat melkein jo pudotuspelit alkaneet.

Marjamäki itse pääsee nyt muodostamaan ensimmäisen ryhmittymän Euroopassa pelaavista pelaajista.

– Meillä on kasvamassa hyviä uusia pelaajia ja varmasti tullaan heitäkin näkemään, eli A-maajoukkuedebyyttejä. Ei ole kyse siitä, että onko joku 38 vai 17. Ei se ikä mulle merkkaa tai ei se meidän valinnoissa merkkaa. Me halutaan aina paras mahdollinen ja kilpailukykyinen joukkue ja mietitään siinä sitten, että ketkä pystyvät pelaamaan kansainvälistä jääkiekkoa. Jos miettii, että millaisia pelaajia he sitten ovat tai mitä huipputason pelaajalta vaaditaan, niin kyllä se luisteluvoima vain on. Sen merkitys kasvaa ja siihen päälle vielä se, että se peliväline pysyisi siinä vauhdissa mukana. Sen tyyliset pelaajat tulevat pärjäämään.

– Ehkä meillä on pikkuisen kokeneempi ryhmä tuolla Karjala-turnauksessa mitä ehkä on sitten joulukuussa ja helmikuussa, Marjamäki paljastaa.

Ei ylimääräistä tulospainetta

Marjamäelle itselle syksy on ollut poikkeava. Aiemmin hän on ollut keskellä seurajoukkueen kauden alkua, nyt se arki on loistanut poissaolollaan.

– Nastaa, mutta hyvin erilaista. Tarvitsee kyllä sanoa, että aika outoa on ollut, kun muut pelaavat kolme kertaa viikossa ja itsellä se arki on vähän toista. Mutta toisaalta taas tämä on todella mielenkiintoista.

Marjamäki ja Leijonien GM Jere Lehtinen ovat parhaillaankin seurakäynneillä Liigassa, mitkä jatkuvat aina tammikuuhun asti.

– Nyt on alkanut tavallaan se normaali maajoukkuekausi. Yleensä MM-kisojen jälkeen se seuraava turnaus on ollut vasta tuo Karjala. Oma arki on alkanut tässä pyöriä: on seuravierailuja, on valmentajien kanssa valmennuskoulutuksia, on juniorimaajoukkuevalmentajien keskinäisiä tapaamisia sun muita. Mutta ennen kaikkea kun on lähtenyt käymään eri seuroja läpi, niin näkee vähän, että mitä muualla tehdään. Se ei ole ollut mahdollista aiemmin, kun ollut vain se oma seura.

– On aika makeaa käydä juttelemassa pelaajista ja pelistä ja nähdä vähän, että mitä se arki siellä on. 15 eri seuraa kun käy läpi, niin kyllä sitä itsekin oppii ja toivottavasti pystyisi jotain antamaan. Sitten taas samalla käy juniorivalmentajia tapaamassa, mikä taas on itselle lähellä sydäntä, kun on elänyt sitä elämää ja kun tietää miten intohimoista se on. Ehkä sitten pystyisi auttamaan valmentajana kehittymisessä, ei niinkään pelissä.

Tuloksellisesti Marjamäki ei saanut positiivista alkua Leijonien peräsimessä World Cupissa.

Mutta mitään sen suurempia tulospaineita hän ei tunne nyt alkusyksyn jälkeen.

– Totta kai aina kun on valmentajana, on sitten ihan missä tahansa, niin pitäähän sitä tulosta tulla. Kaikkihan sen ymmärtävät. Tämä on vähän erilainen projekti, missä valmistautumisaika on lyhyt, kun ruvetaan heti pelaamaan. Se tässä maajoukkuevalmentamisessa osaltaan kiehtoo, että miten nopeasti saat joukkueen toimimaan ja kuinka pienellä ajalla.

– Kaikki toki tähtää tuonne kevääseen ja totta kai Suomelta odotetaan aina menestystä. Pitääkin odottaa, sillä Suomella on aina mahdollisuus siihen. Mutta ei tässä ole mitään sellaista, että pakko tehdä tulosta, koska World Cup tuotti kolme tappiota.

– Mutta totta kai voitoista pelataan ja kaikki tehdään sen eteen. Sehän on tässä se jutun juoni ja se on se syy miksi tätä edes tehdään.

Leijonien Karjala-turnauksen joukkue tulee julki ensi viikon alussa. Turnaus puolestaan käynnistyy 3. marraskuuta, kun vastassa on Venäjä. Tshekin Suomi kohtaa lauantaina ja Ruotsin sunnuntaina.