© Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto

Leijonien tuore päävalmentaja World Cupin tulospaineista: ”Tiedän, mitä menestyminen vaatii”

HELSINKI. Leijonilla valmistautuminen tulevaa World Cup -turnausta varten on hyvässä vauhdissa.

Alkuviikosta World Cup -joukkue kokoontui ja maanantaina vuorossa olivat ensimmäiset valmennusjohdon vetämät yhteiset jääharjoitukset.

Loppuviikosta ohjelmassa ovat ensimmäiset esiottelut, kun ensin Ruotsi tulee Leijonien vieraaksi torstaina Hartwall Arenalle. Lauantaina taas isäntä vaihtuu, kun Leijonat matkaa Ruotsin vieraaksi Göteborgiin.

World Cupissa Leijonien peräsimessä debytoi Lauri Marjamäki, joka on toiminut viime kaudet Oulun Kärppien päävalmentajana. Oulussa Marjamäki saavutti Kärppien peräsimessä kaksi kultaa ja yhden pronssin kolmen kauden pituisella pätkällä.

Näistä kahden vuoden aikana Marjamäki oli mukana myös Leijonien valmennuksessa, silloin apuvalmentajan tehtävissä.

Nyt Marjamäki ottaa päävalmentajan tehtävän haltuun. Yhtenä isona teemana Marjamäki on painottanut avoimuuden ja selkeyden linjaa. On ollut suoria keskusteluja pelaajien kanssa, missä on tehty niin toimintatavat kuin roolit selviksi.

Pelaajat ovat ehtineet kiitellä linjaa. Marjamäki on aistinut myös hyvää ilmapiiriä.

– Mun mielestä palaute on ollut positiviista. Mulle on tärkeää kysellä, että onko kaikki selkeää, miltä tuntuu ja jätkät antavat heti palautetta. Kyllä mä olen aistinut hyviä asioita. Tietenkin tuossa on se, että montaa olen jo valmentanut aiemmin, niin on ollut helppoa olla niiden kanssa ja heidän valmentajien kanssa, kun he tuntevat jo valmiiksi ja tietävät, että mitkä ne toimintatavat ovat, Marjamäki miettii SuomiKiekko-sivustolle.

– Tärkeää on myös se, että on kapteenisto ympärillä, mistä pystyy käsittelemään sitä joukkueesta tulevaa viestiä. Välillä voi tulla ikäviä asioita, välillä positiivisia ja ne pitää käydä nopeasti läpi. Tämä on niin nopea turnaus, että ei tässä hirveästi ehdi palloa pyöritellä ja miettiä, että ”uskaltaako tuota ”Latelle” sanoa?” Mun mielestä rehellisyys, suoraselkäisyys ja avoimuus ovat ihan maalaisjärkihommaa, Marjamäki käy läpi idealogiaa.

Nämä teemat ja toimintatavat ovat isoa tausta-ajatusta siinä, että valmistautumisaika turnausta varten on varsin lyhyt.

– Olen yrittänyt tavoitella sitä, että kun he (pelaajat) tulevat tänne, niin heidän ei tarvitse ihmetellä ja käyttää energiaa siihen, että mitäs nyt tapahtuu, mitä pelipäivinä on ohjelmissa, millaisia palavereita on, miksi näin ja näin tehdään. Olen yrittänyt avata valmennusfilosofiaani ja ylipäätänsä mun on helkutin vaikea valmentaa, jos en pysty luottamaan ihmisiin. En mä jaksa kytätä ja katsoa perään. Pitää luoda sellaista luottamuksen ilmapiiriä, mikä on parasta pelaajille. Siltä kannalta, että he tuntevat sen luottamuksen ja että tässä pystytään käymään avoimesti ja rehellisesti asiat läpi. Se on itselle todella tärkeää.

Mitä odottaa?

Marjamäellä debyytti A-maajoukkueen päävalmentajan paikalla tapahtuu ehkäpä siinä kaikista kovimmassa paikassa, eli World Cupissa.

Mukana on vain kahdeksan osallistujatahoa, jaossa on neljä paikkaa välieriin, mikä tietää sitä, että jo kovassa alkulohkossa on päästävä kahden parhaan joukkoon.

Leijonat ei välttämättä aivan suurimpana ennakkosuosikkina turnaukseen lähde, mutta se ei ole aiemminkaan estänyt mitään. Isoissa turnauksissa menestystä on tullut varsin kiitettävästi.

Mutta miten nyt. Mitä Leijonilta voi odottaa. Miten Marjamäki itse ajattelee asiaa?

Tunnetko suoraan tulospaineita?

– Totta kai sitä menestystä aina odottaa, mutta mihin itse pystyy vaikuttamaan on se, että menestyminenhän on aina seurausta hyvästä valmistautumisesta. Mulle tärkeää on se, että pystyn valmistamaan ja pystyn tekemään sen valmistavan työn mahdollisimman hyvin, että se menestyminen olisi mahdollista. En mä sitä koe sillä tavalla, että ”nyt pitää jotain”. Totta kai meillä on mahdollisuus menestyä ja tiedetään, että sitä varten tarvitaan huippusuoritus. Sehän se tässä onkin hienointa, että päästään hakemaan niitä huippusuorituksia, Marjamäki käy läpi jatkaen:

– Se, että voitetaanko, hävitäänkö, mitä tässä tapahtuu, niin ei se isossa kuvassa hetkauta. Pirusti me halutaan menestyä ja pärjätä. Mulla on hyvä itseluottamustaso ja olen saanut olla menestyvissä joukkueeissa mukana. Tiedän, että mitä se menestyminen vaatii. Kyllä se pohja antaa itsellekin hyvän itseluottamuksen ja varmasti tullaan pärjäämään myös tässä turnauksessa.

World Cup alkaa Leijonilla ottelulla Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaiden joukkuetta vastaan. Jos jonkinlainen ennakkokäsitys on olemassa lohkon muista vastuksista Ruotsista ja Venäjästä, on turnauksessa mukana oleva kokoelmajoukkue pienoinen mysteeri.

Ainakin vielä.

– Tiistain Washington -pelin (USA-Suomi) jälkeen meiltä lähtee kolme henkilöä seuraamaan Pittsburghiin pelejä, missä ensin Pohjois-Amerikan junnut pelaavat Tshekkiä vastaan päiväpelin ja iltapelinä on Kanada-Venäjä. Niistä saadaan viimeisimmät raportit.

– Totta kai jotakin voi odottaa valmentajasta (Todd) McLellanista, että millaista jääkiekkoa hän haluaa peluuttaa. Mutta sitten nähdään siitä viimeisestä harjoituspelistä se, että mihin he pyrkivät, mitkä ovat ylivoimat sun muuta. Ruotsihan meille tulee tutuksi ja Venäjästä saadaan tiedot. Ainahan ne joukkueet ovat pikkuisen erilaisia ja sitä kautta se vaikuttaa myös omaan pelaamiseen, että mitkä asiat pitää ottaa huomioon Pohjois-Amerikan alle 23-vuotiaita vastaan, mitkä Ruotsia vastaan, mitkä Venäjää vastaan. Mutta kaikki valmistava työ satsaa nyt siihen ensimmäiseen peliin.

– Sillä mentaliteetilla mennään, että mitään muuta ei ole kuin se ensimmäinen peli. Tiedetään kyllä, että sitten on välipäivä, sen jälkeen Ruotsi, sitten välipäivä ja sitten Venäjä. Mutta ei meidän kannata niitä miettiä. Ensin se eka peli ja kuitenkin nuo ovat yksittäisiä, maalin pelejä, mitkä on aina mahdollista voittaa. Sitä voittamista me lähdetään tavoittelemaan.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen