HELSINKI. Kun Nuoret Leijonat avaavat kisaurakkansa tapaninpäivänä, viilettää joukkueessa useampikin häkkipää.

Isommalle yleisölle tutuksi ovat ehtineet tulla jo näistä Jesse Puljujärvi ja Patrik Laine. Mutta kolmas häkkipää, Olli Juolevi, on ehkä vielä vähän vähemmälle huomiolle jäänyt lupaus.

Juolevi on pelannut tämän kauden Kanadassa juniorisarjassa OHL:ssä London Knightsin riveissä, mistä eteenpäin ovat aikanaan lähteneet muun muassa Patrick Kane ja suomalaisista Olli Määttä.

Niin taitavana kiekollisena puolustajana kuin myös hyvänä yleispuolustajana tutuksi tullut Juolevi onkin odotellut jo kovasti kisojen alkua.

– Innokkaana kyllä. Sitä on jo odottanut tässä leirityksen aikana, että milloin ne pelit alkavat. No huomenna sitten ja innoissaan tässä ollaan, Juolevi tunnelmoi SuomiKiekko-sivustolle.

– Pikkuisen rupeaa jännittämään jo. Pitkä leiri osalla jo takana ja rupeaa aistimaan, että pelit ovat lähellä. Porukka alkaa olla tiukempana ja tarkempana jäällä. Kaikki on tavallaan vähän jämptimpää.

– Nyt oli vähän sellaista starttailua joulun jälkeen, mutta hyvin päästiin hommaan kiinni ja saatiin hyvät harjoitukset alle, Juolevi sanoi perjantaina.

Juolevilla tiedossa ovat uransa ensimmäiset nuorten arvokisat. Nuorten Leijonien ryhmään hän on omien sanojensa mukaan päässyt erittäin hyvin mukaan.

– Todella yhtenäinen porukka on. Eikä se kyllä koskaan olekaan ollut Suomen joukkueissa ongelma. Mutta kyllä meillä on hyvä meininki tässä.

Viivamiehenä kovien seppien vierellä

17-vuotiaalle Juoleville tiedossa on heti isosti roolia, sillä hän muun muassa viilettää ainoana pakkina ylivoimassa, missä tekijämiehiä riittää ympärillä.

Juolevin lisäksi samassa ylivoimaketjussa ovat Puljujärvi, Laine, Sebastian Aho ja Aleksi Saarela.

– Kyllä siinä meillä on taitavia äijiä ja se on kiva pelata niiden kanssa. Yritetään saada siihen tehokkuutta, mutta sen näkee vasta sitten kun pelit alkavat, että miten se toimii. Mutta uskon, että se toimii hyvin, Juolevi sanoo luottavaisena.

Mitä sitten itse pyrit tuomaan tuohon ylivoimaan?

– Yritän olla siinä viivassa vähän sellainen työmies. Semmoinen, joka laittaa kiekkoa liikkeelle muille, että he pääsevät hyvin tilanteisiin ampumaan ja totta kai olen myös itse valmis ampumaan siinä. Ei siinä kuitenkaan sen tarkempaa ole, yrittää syöttää hyvin, että siinä pääsee Jesse tai Pate (Laine) vetämään hyvin tai ”Sepe” (Aho) toiselta puolelta onetimereita.

Sen tarkempaa palavereita henkilökohtaisesti roolistaan tai ylipäätänsä rooleista valmennusjohto ei ole juuri ennen turnausta käyty Juolevin mukaan.

– Uskon, että kaikki tietävät aika tarkkaan sen oman roolinsa. Eikä siinä sen ihmeellisempiä ole, kaikki hoitavat sen omansa hyvin, niin hyvä tulee.

Kotihalliin

Juolevilla itsellä alla on miehen omien sanojensa mukaan hyvä alkukausi Kanadassa. Tehot ovat olleet myös hyvät, kun OHL:ssä 28 ottelussa Juolevi on iskenyt tehot 4+19=23.

– Itseluottamus on hyvin tapissa ja ei pitäisi olla sen suhteen mitään ongelmia. Tässä on viimeiset viikot ollut leirillä ja ei sinänsä enää nuo Kanadan asiat ole pyörineet mielessä. Hyvällä fiiliksellä tässä lähtee liikkeelle.

Juolevi pääsee tuttuun ympäristöön kisoihin, sillä hän matkasi Pohjois-Amerikkaan Jokereiden organisaatiosta ja juniorijoukkueiden puolelta.

Rapakon takana pelejä on ollut isojen areenoiden puolella, joten hyppäys tapaninpäivänä täyteen olevalle Hartwall Arenalle ei huimaa.

– Enemmän sitä on vain innokas ja hienoa, että ihmisiä kiinnostavat nämä pelit ja tulevat katsomaan. On se vähän tyhmää vetää tyhjille katsomoille, Juolevi sanoo ja puhuu kokemuksista.

– Meillä Kanadassa kotihalli on reilu 9000 kapasiteetilta ja se on käytännössä aina täynnä. Vähän sellaista samantyyppistä siis, mutta onhan se vähän erilaista olla sitten Suomessa suomalaisten edessä ja pelata Suomen eteen Hartwall Arenalla, vähän kuin kotihallissa.

Kotikisojen paineista sun muista voi aina puhua. Niille Juolevi ei uhraa paljoa ajatuksia.

– Joukkueena meillä ei ole mitään hävittävää. Lähdetään voittamaan, eikä lähdetä miettimään mitään paineita sun muita. Tiedetään joukkueena, että mihin me pystytään. Sillä asenteella me lähdetään.

– Uskon, että kaikki haluavat pelata joukkueelle ja voittaa MM-kultaa. En usko, että kukaan ajattelee mitään omia tehoja ja tämmöisiä. Kaikki pelaavat joukkueelle ja oman joukkueen eteen. Sitä kautta se hyvä tulee.

Kolme sanaa tulevasta kotikisojen urakasta olivatkin Juolevin kohdalla varsin osuvat.

– Hyvä, rankka ja voitokas.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen