HELSINKI. Nuoret Leijonat aloittivat MM-kotikisat murskavoitolla, kun Valko-Venäjä jäi jalkoihin lukemin 6-0.

Numeroiden perusteella voisi helposti sanoa, ettei Suomella kovin paljoa ongelmia ollut.

Mutta.

Esimerkiksi Roope Hintzin, Mikko Rantasen ja Kasperi Kapasen ketju kärsi suoranaisesta tehottomuudesta.

– Jos olisin vain tehnyt paikoista maalit, niin mulla olisi ollut neljä maalia, Mikolla neljä syöttöä ja Roopella sama. Mutta joskus ne eivät vain mene sisään ja semmoinen päivä oli eilen. Mun mielestä kolmikkona kuitenkin pelattiin ihan hyvä peli, mutta se on vain laitettava se kiekko sisään, kun on sen paikka. Valitettavasti niin ei tapahtunut eilen, mutta ei siinä mitään. Huomenna on uusi peli ja niitä kamppailuita on jäljellä ja varmasti ehditään niitä maaleja vielä tehdä, kolmikosta Kapanen sanoi SuomiKiekko-sivustolle.

– Mutta tärkeintä on se, että joukkue voitti 6-0, niin turha tuollaisia on jäädä liikaa murehtimaan. Huomenna on Venäjä vastassa, joka on kovempi vastustaja, niin siinä on meillä aika nousta esille ja ottaa roolia siinä maalinteossa, Kapanen jatkoi.

Rakenteet ketjun pelissä ovat kuitenkin kunnossa, mistä osoituksena ovat lukuisat laatupaikat.

– Silloinhan sitä pitäisi olla huolissaan jos niitä paikkoja ei tulisi. Nyt niitä kuitenkin tulee ja niissä ei vain pidä puristaa mailasta liian kovasti. Rennosti vain.

– Pitää luottaa itseensä, Kapanen painotti.

Rennosti vain

Kapanen puhui jo ennen turnausta siitä, miten hän on pyrkinyt lähtemään tämän kertaisiin kisoihin erilaisella asenteella.

Se oli vahvasti läsnä myös avauspelissä.

– Ei ollut samanlaista fiilistä kuin viime vuonna, milloin tuli puristettua mailasta ja jännitti pelata. Nyt meni nauttimaan jääkiekosta ja taisipa tulla heti toisessa läpiajoa sun muuta. Sitä kyllä huomaa, että kun on rento meininki ja on itseluottamusta, niin sitä on kaksi kertaa parempi pelaaja.

– Nyt on hyvä fiilis ja onneksi on vielä paljon pelejä jäljellä, niin ehtii muutaman maalinkin tehdä, Kapanen mietti.

Kapanen ei olekaan lähtenyt kasaamaan paineita turhista asioista.

– Sieltä tulee Instagramista ja Twitteristä sun muualta painetta, jos niitä alkaa availemaan, kun suomalaiset sanovat sitä ja tätä. Mutta antaa heidän sieltä kotisohvalta sanoa. Se kuuluu tähän lajiin, mutta en mä ota itselleni sellaista roolia, että jos en tee maaleja, niin kaikki menee heti penkin alle tai että luovuttaisin.

– Nautin tästä hetkestä jo ihan sitäkin kautta, että tässä ei välttämättä tule pelattua ihan hetkeen Suomessa ja Hartwall Arenalla ihmisten edessä.

Tätä kautta turnaus onkin Kapaselle hyvin ainutlaatuinen.

– Onhan tämä ihan uskomaton juttu ja vielä kun on viimeiset kisat itselle, niin onhan se hienoa. Nautin tästä niin paljon kuin pystyn ja hieno turnaus on tulossa. Toivottavasti pelataan paremmin kuin viime vuonna, mutta katsotaan miten käy.

Puolustuspeli testiin

Nuorten Leijonien ilmapiiristä Kapasella riittää kehuttavaa.

– Sen voi sanoa, että tässä joukkueessa on hyvä fiilis, kaikki uskaltavat olla omia itseään ja uskaltavat sanoa mielipiteitä ja asioita.

– Meillä on hyvät kapteenit ja he painottavat tuota siellä. Hyvä meininki on kopissa, Kapanen kertoo.

Seuraavana haasteena Nuorilla Leijonilla on yhden ison ennakkosuosikin kohtaaminen, kun maanantain vastuksena toimii Venäjä.

Siinä Kapanen uskoo, että haaste on huomattavasti erilainen mitä se Valko-Venäjää vastaan oli.

– Ei meitä oikein vielä koeteltu kunnolla puolustuspäässä, minkä pitää olla huomenna kunnossa. Osataan kyllä hyökkäyspäässä pelata ja olihan tuossa Valko-Venäjä-pelissä paikkoja. Ei vain kunnolla viimeistelty. Kun Venäjää vastaan niitä paikkoja tulee, niin sitten on vain laitettava kiekkoa pussiin. Muuten he tekevät enemmin tai myöhemmin.

Eli puolustuspään vankka ja väkevä pelaaminen on se juttu?

– Jokainen tietää, että Venäjällä on joka vuosi taitavia yksilöitä ja he tulevat keskialueelta kovaa vauhtia läpi ja osaavat haastaa pakkeja. Meidän pitää vain pelata tiiviisti siellä puolustuspäässä ja pitää heidät boxin ulkopuolella.

– Sitä kautta uskon, että meillä on ihan hyvät mahdollisuudet voittaa huomenna, Kapanen näkee.

Nuorten Leijonien ja Venäjän välinen ottelu alkaa maanantaina kello 18.00.

Ilari Savonen, Helsinki
Twitter: @ilarisavonen