HELSINKI. Nuorten MM-kisat lähtivät tunteikkaasti käytiin, kun Suomen Jääkiekkoliitto jäädytti kolmen Leijona-legendan pelinumerot.

Ville Peltosen, Saku Koivun ja Jere Lehtisen pelipaidat nousivat hienojen seremonioiden jälkeen areenan kattoon.

Tupu, Hupu ja Lupu -ketjun jäsenet pitivät ennen ennen jäädytystä jokainen oman puheensa. Kolmikosta varsinkin Peltosella ja Koivulla oli silminähden tippa linssissä.

Lehtinen sai pidettyä tunteet parhaiten kurissa. Kiekkokonkari myönsi olleensa silti liikuttunut.

– Tunteet tulivat pinnalle todella syvältä. Koko maajoukkueura vilisi ikään kuin silmissä. Kaikki lähti juuri näiden jätkien kanssa nuorten maajoukkueessa. Oli hienoa että, että tämä tilaisuus oli juuri täällä kotiyleisön edessä ennen nuorten kisojen, Lehtinen tunnelmoi SuomiKiekko-sivustolle.

– Tämä oli upea päätös tuolle pitkälle maajoukkueuralle. Sanat eivät riitä kuvaamaan tunnelmia.

Lehtinen painotti erityisesti sitä, kuinka hienoa oli saada kunnianosoitus yhdessä kahden pitkäaikaisen ketjukaverin kanssa.

– Se oli spesiaalia. Me lähdimme kaikki aikanaan samoista lähtökohdista. Vaikka seurajoukkueuramme lähtivät eri teille, yhdistyi voimamme aina maajoukkueen matkassa. Nyt tämä tilaisuus ikään kuin kruunasi kaiken.

Junnukiekko kiinnostaa

Lehtinen seuraa käynnistyneitä kisoja tarkkaan Leijonien GM:n roolissa. Vauhdikas kiekko tuo mieleen toki myös omia muistoja vuosien takaa.

– Kyllä ne omat vuodetkin tulevat mieleen. Pääsin aikanani pelaamaan kolmet nuorten kisat – ne olivat sellasia pelejä, joissa 17-vuotiaana pääsi ensimmäistä kertaa testaamaan oman tason muihin maailman huippuihin verrattuna.

– Sieltä on valtavasti hyviä muistoja. Kaikki kisat ovat antaneet paljon. Ja samalla ne toiminat loistavana ponnahduslautana myöhemmälle uralle, Lehtinen muisteli.

Mitä vinkkejä kiekkolegenda antaisi nykypäivän superlupauksille, jotka kiekkoilevat U20-kisoissa NHL-unelma silmissään?

– Täytyy vain heittäytyä pelille. Ja ne omat lähtökohdat kannattaa muistaa aina – oli sitten aloittanut luonnonjäiltä tai sitten jostain yleisöluisteluista. Samalla muistaa, mikä etuoikeus näitä pelejä on ylipäätänsä pelata. Siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti, Lehtinen kiteytti.

Ilari Isotalo, Helsinki
Twitter: @IlariIsotalo