Liigan puolivälierissä vastakkain ovat seuraavat parit:

Kärpät-SaiPa
Tappara-HIFK
Lukko-KalPa
JYP-Blues

SuomiKiekko-sivusto käy läpi puolivälieräsarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjojen avainpelaajat.

Ylhäältä galleria-kohdasta voit lukea molemmista joukkueista nostetut avainpelaajat sarjan kulkua ja ratkaisuja ajatellen. Alla puolestaan ovat lähtökohdat ja ennustukset sarjan lopputuloksesta.

Aiemmat jutut:

Puolivälierät: Kärpät-SaiPa – lähtökohdat ja avainpelaajat

Päinvastaiset suunnat

Tapparan ja HIFK:n puolivälieräsarjalle on ehditty jo punoa lämmintä saunaa ennen kuin sarja on edes lähtenyt liikkeelle.

Vastakkain ovat joka tapauksessa todella iso mestarisuosikki ja varsinkin keväällä välillä suurissakin vaikeuksissa ollut Liigan suurseura.

Tapparalla ja HIFK:lla käyrät runkosarjassa olivat hyvin vastakkaiset. HIFK aloitti hyvin, mutta tippui tippumistaan, kun runkosarjan loppu läheni. Tuli pitkää tappioputkea välissä sun muuta. Suora pudotuspelipaikka karkasi käsistä ja ylempi viiva vain kättä heilutti, kun punapedoilla suunta näytti alaspäin.

Tappara taas aloitti erittäin huonosti ja puhetta riitti paljon siitä, että onko esimerkiksi Jussi Tapola oikea hahmo johdottamaan Tapparaa kohti kevään pelejä?

Sarjataulukon häntäpää oli vaihtunut runkosarjan lopulla jo kakkossijaan ja ihan jopa ykkösen, Kärppien haastamiseen.

Nyt esimerkiksi Tapolan potku-puheet ovat kuin kaukainen muisto menneisyydestä. Tapparan paletti on hioutunut äärimmäisen lupaavalle tasolle ja oikeastaan niinkin hyvään muottiin, mitä se oli viime keväänä. Silloin kun Tappara pystyi aidosti haastamaan Kärpät ja tekemään finaaleista ikimuistoiset.

Ja onpa Tappara myös esimerkiksi materiaalinsa suhteen aivan selvästi isoimpia ennakkosuosikkeja Kärppien kanssa.

HIFK:lla tie puolivälieriin vaati lopulta liigahistorian pisimmän ottelun, kun sunnuntaina Tampereella tahkottiin yli kahden pelin verran ennen kuin Mika Partanen iski ratkaisun 1. kierroksen sarjan toisessa pelissä. Täten HIFK paineli Ilveksen yli lopulta voitoin 2-0, vaikka tasollisesti erot joukkueiden välillä eivät missään nimessä olleet kovin suuret. Tuota sarjaa voi muistella lämmöllä pidempäänkin ja se tarjosi mainion alun pudotuspelikeväälle.

Kelle fyysinen yliote?

Yksi ehdottomasti mielenkiintoinen pointti tulevassa sarjassa on fyysisyys.

HIFK on aina tullut tunnetuksi isona, pahana punaisena, joka ei kumartele ketään.

Mutta kumarteleeko nyt?

Vastassa nimittäin on Tappara, jolla ihan aidosti on väkevää kolossia vastassa. On Markus Kankaanperää, Josh Greeniä, Masi Marjamäkeä, Stephen Dixonia sun muuta. Pelaajia, jotka varmasti viihtyvät fyysisen väännön keskellä.

Tapparaa voi pitää jopa suosikkina tai jopa todennäköisenä joukkueena sen suhteen, että kuka nappaa fyysisen yliotteen sarjassa? Se on lopulta iso ja määrittelevä juttu.

Fyysinen puoli nousee siinä mielessä isoon asemaan, että jo 1. kierroksella sekä runkosarjan lopussa nähtiin se, että tuomarilinja on ”löysä”, ”salliva”. Nyt saa roikkua, nyt mennään ”pimeällä” puolella. Se on fakta.

Mutta jos muuhun pelilliseen puoleen keskittyy ja ylipäätänsä pelilliseen laadukkuuteen, on Tappara edellä. Sen konsepti muovautui vahvoille kantimille runkosarjan edetessä, eli sen viisikkopuolustus on tällä hetkellä hyvin tiivistä ja samalla se hyökkää terävästi vastaan luottaen myös toimivaan ylivoimapeliinsä.

Ja siihenhän Tapparalla aseita löytyy. On maalipörssin voittanutta Olli Palolaa, on viivatykki Teemu Aaltoa, on syöttökone Jan-Mikael Järvistä, on monipuolista Kristian Kuuselaa ja niin edelleen.

Nimenomaan alivoimapelissä HIFK:n on onnistuttava ja tosissaan, mikäli se mielii jatkoon. HIFK:lle positiivista on ollut se, että aivan tuoreeltaan sen puolustaminen on mennyt parempaan suuntaan. Viisikot ovat olleet tiiviimpiä. Sillä linjalla HIFK:n on myös pysyttävä nyt.

Punaisten petojen riveissä kysymysmerkkejä riittää kuitenkin kovasti, kun sarjaan lähdetään. Ilvestä vastaan sentteriosastolta tippuivat Thomas Nykopp ja Corey Elkins, joista ensimmäisen kausi on ohi ja toisen osalta epävarmuus on kovasti käsillä.

Sen lisäksi vammoja on ollut muun muassa Juuso Puustisella, joten kärkihyökkääjien kohdalla lähtöasetelmat ovat hyvin mutkikkaat.

Katseet kääntyvät tiukasti Tomas Zaborskyyn, jolle varsinkin Tapparaa vastaan saattaa kasaantua hyvinkin aivan liian paljon painoa harteille. Olisi käytännössä pystyttävä ihmeisiin.

Zaborskyn ja Teemu Ramstedtin jälkeen kärki kun on käytännössä käsitelty. Sen jälkeen tulee nippu kohtuullisia pelaajia, mutta onko heistä pitkässä sarjassa vastuunkantajiksi?

Niitä nimittäin olisi löydyttävä, mikäli erittäin vahvan Tapparan HIFK meinaisi kaataa. Mutta että löytyykö? Vaikea nähdä niin.

Ja oman soppansa HIFK:n kohdalla luo myös maalivahtitilanne, jossa toki Kevin Lankinen oli varsin mainio Ilves-sarjassa. Mutta kestääkö lento myös Tapparaa vastaan? Vai hyppääkö Ville Husso vielä jossain vaiheessa tolppien väliin? Kysymyksiä riittää.

Tulosveikkaus

Tappara etenee jatkoon voitoin 4-1.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen