Olli Jokinen, Petri Kontiola, Jori Lehterä, Jarkko Immonen, Petteri Wirtanen, Juha-Pekka Hytönen, Teuvo Teräväinen. Ei hullumpi keskushyökkääjistö.

Itse asiassa mitä enemmän asiaa ajattelee, sitä enemmän iskostuu mieleen ajatus siitä, että Suomi lähtee Minskin MM-kisajäille erittäin kovalla sentterikalustolla.

Listan neljä ensimmäistä nimeä koristivat Leijonien pelipaitojen hartioita jo Sotshin olympiaturnauksessa. Heistä Jokinen on nimetty MM-joukkueeseen, kun taas Kontiolan ja Lehterän joukkueeseen liittyminen koskee alkuun vappuna alkavaa kauden viimeistä EHT-turnausta.

Eihän kukaan kuitenkaan tosissaan usko, että nämä kaksi jäisivät terveinä olleessaan kisajoukkueesta pois. Loukkaantuneina he eivät leiriryhmään edes liittyisi.

Päävalmentaja Erkka Westerlund saa siis matkaan ”välivuoden MM-kisoihin” todella kovan hyökkäyskaluston. Tätä kirjoitettaessa ei tietenkään voi tietää, tuleeko viimeisissä viidessä valmistavassa maaottelussa loukkaantumisia, ja onko esimerkiksi Teräväinen mukana lopullisessa kokoonpanossa, mutta hyvältä näyttää.

Jokinen on ykkössentteri. Siitä ei tarvinne edes keskustella. Kakkoseen keskelle Kontiola, kolmoseen Immonen, ja neloseen Hytönen tai Wirtanen. Lehterää voi peluuttaa laidalla, ja Teräväisen voi antaa nousta ja kasvaa turnauksen edetessä miehen itse ottamaansa rooliin. Näillä voisi aloittaa.

Se, että joukkueessa ovat kaikki nämä olympiasentterit, kertoo se kasaantuvan joukkueen lisäksi toisestakin – ja isossa kuvassa merkittävämmästä –asiasta. Leijonapaita ja MYÖS MM-kisat kiinnostavat, vaikka tänä vuonna pelattiinkin olympiakiekkoa.

Tästä antavat osviittaa kovan luokan nimitysten ohella myös pelaajien kommentit, joita olen kysellyt Leijonien ensimmäisten leiriviikkojen aikana Vierumäellä. Jere Karalahden katse oli vihainen kysyessäni, onko edessä ”välikisat”. Veli-Matti Savinainen muistutti haluavansa MM-kisoihin, koska ei pelannut olympialaisissa. Juha-Pekka Hytönen kertoi MM-kisoihin pääsyn olevansa isoin juttu urallaan.

Kirjoitin itsekin talvella, että MM-turnauksen voisi tänä keväänä perua. Perusteluina käytin juuri Sotshia ja kommenttini aikaan vellonutta Valko-Venäjän muusta kuin MM-kiekosta kirjoittaville toimittajille vaatimien erillisten viisumien nostattamaa kohua.

Hattu päästä, väärässä taisin olla.

Kaikkia turnaus ei varmastikaan kiinnosta, eikä tarvitsekaan. Suomen kova joukkue on kuitenkin nostamassa esimerkiksi omaa kisoja kohtaan tuntemaani kiinnostusta. Jos se tekee minusta jonkun mielestä vähemmän valveutuneen kiekkoihmisen, niin sitten se tekee.

Annetaan jo olla. Ja annetaan MM-kisoista kiinnostuneiden pelata turnaus ilman, että heidän pitäisi muka tuntea huonoa omaatuntoa ”välikisojen” kanssa tekemisissä olemisesta.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen