Kohu Valko-Venäjällä pelattavien jääkiekon MM-kisojen mediarajoituksista jatkuu Suomessa jo ties kuinka monetta päivää.

Kisoihin matkaavien toimittajien on haettava erillistä viisumia, mikäli aikovat kisojen aikana uutisoida paikan päältä kisoihin liittymättömistä asioista, eli jos siis aikovat tehdä sananvapauden mukaista työtään.Vain jääkiekosta ja kisoista raportoivien toimittajien kisa-akkreditointi toimii viisumina maahan, mutta tällöin työmahdollisuudet ja -oikeudet ovat rajalliset.

Monet suomalaiset mediatalot ovat jo ilmoittaneet jäävänsä kisoista pois, mikäli erillistä viisumia ei myönnetä. Tämähän ei siis tarkoita automaattisesti sitä, että nämä tiedotusvälineet eivät missään tapauksessa matkustaisi Valko-Venäjälle.

Paheksunnan ja tuomitsemisen keskellä tuntuu unohtuneen se, että Valko-Venäjä saattaa kisa-akkreditoiduille toimittajille erillisviisumit myöntääkin. Siihen en osaa ottaa kantaa, kuinka todennäköistä viisumien saanti olisi. Ulkopoliittinen asiantuntemukseni ei tähän riitä.

Yhtä kaikki, viimeisin kohu on saanut aikaan sen, että kisoja on enenevässä määrin vaadittu otettavaksi pois ihmisoikeuksia polkevalta Valko-Venäjältä.

En usko, että kisoja siirrettäisiin, sillä kohdemaan kisaorganisaatio pitäisi tempaista pystyyn reilussa kolmessa kuukaudessa, mikäli turnaus haluttaisiin aloittaa suunnitellusti 100 päivän päästä.

Hei, Suomessahan on organisaatio olemassa kahden viime vuoden jäljiltä! Kisat tänne vaan, kyllä hoituu, huutaa joku.

Ei. Herra paratkoon, ei.

Varmin tapa tappaa kaikki jääkiekon MM-kisoihin suomalaisten mielissä liittyvä positiivinen ”pöhinä”, olisi kolmannet kaikkien aikojen jääkiekon MM-kotikisat putkeen.

MM-kullan jälkeiset kisat keväällä 2012 olisivat jo yksistään riittäneet, mutta viime keväässä oli jo kerranjäähtyneen ja uudestaan lämmitetyn makaronilaatikon maku. Kiekkokansa oli saanut mahansa täyteen, ja kun kotikisoja ei tarvinnut odottaa vajaata vuotta kauempaa, ei turnauksen hienoista asioista jaksanut innostua millään.

Ehdotukseni olisikin: Perutaan jääkiekon MM-kisat kylmän viileästi tältä keväältä.

Ensi kuussa pelataan Sotshin olympiaturnaus, ja kaikki merkit viittaavat siihen, että kiekkoväki ympäri Telluksen saa silmiensä eteen aivan vertaansa vailla olevan turnauksen. Kanadalla on Crosby, Venäjällä Malkin ja Suomenkin kaikkien aikojen suurimmat NHL-tähdet tulevat vielä kerran Suomi-paitaan.

Edessä on turnaus, josta puhutaan vielä kuukausia. Ja jos Suomi menestyy Torinon kisojen kaltaisessa eeppisessä mitassa, puhutaan turnauksesta vielä kahdeksan vuodenkin päästä. Ei tänä keväänä mitään MM-kisoja edes tarvita.

Kisojen peruutus olisi myös edes pieni sympatiavoitto kansainväliselle jääkiekkoliitolle IIHF:lle. Kattojärjestöä on kritisoitu kisojen Valko-Venäjälle myöntämisestä alkaen, ja nyt tilanne kisojen ympärillä alkaa olla jo niin kuuma, että kisojen peruutus olisi paitsi pelillinen, myös imagollinen voitto.

Tai ei ehkä voitto. Lokaa on tullut niin paljon ja joka suunnasta, että voitaisiin enemmänkin puhua nöyrtymisestä. Sekin toki olisi jo jotain.

Yhtä kaikki, keväällä 2015 MM-lätkää odotettaisiin ja seurattaisiin aivan eri mielenkiinnolla, jos edellisestä arvoturnauksesta olisi yli vuosi, eikä reilut kaksi kuukautta kuten tänä keväänä.

Olen varma, että suomalaiset kiekkofanit – ”Sarvipäät” – lähtisivät Tshekin kisoihin reilun vuoden kuluttua aivan eri janolla kuin tänä keväänä Minskiin.

Mutta eihän niitä kisoja peruta. En usko siihen hetkeäkään.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen