Kiekkofanaatikoille tarjolla on melkoinen kiekkopäivä, sillä ohjelmassa on yhteensä neljä game seveniä.

Ensin kello 16.00 luvassa on KHL:n finaaleiden seitsemäs ottelu Metallurg Magnitogorskin ja Lev Prahan välillä.

Yöllä puolestaan pelataan NHL:ssä ensimmäisen pudotuspelikierroksen kruunuiksi kolme game seveniä, kun New York Rangers ja Philadelphia Flyers, Colorado Avalanche ja Minnesota Wild sekä San Jose Sharks ja Los Angeles Kings mittaavat paremmuutta kyseisissä sarjoissa viimeistä kertaa.

SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Savonen naputteli lähtökohdat jokaisesta ottelusta tarjolle. Tässä ensimmäinen:

Metallurg Magnitogorsk – Lev Praha

Huikea finaalisarja saa arvoisensa päätöksen. Oikeastaan kilpajuoksu on ollut tiivistettynä Sergei Mozjakin vastaan Kari Jalosen nälkäinen joukko, joka osoitti sitkeyttään muun muassa kuudennessa pelissä noustuaan ensin kolmannen erän loppuhetkillä tappioasemasta tasoihin ja napattuaan lopulta voiton jatkoerän puolella.

Draamaa tuosta pelistä ei puuttunut, eikä se jäänyt myöskään pelkästään kaukalon sisälle. Kamppailun jälkeen Magnitogorskin päävalmentaja Mike Keenan kävi kuumana kuin hellankoukku ja kävi jo ihan tuomareihin käsiksi. Samalla Jalonen myhäili joukkojensa hienoa nousua ja pääsyä game seveniin, missä tshekkinippu ei varmasti päästä kotijoukkuetta helpolla.

Vaikka Magnitogorsk on mennyt pitkälti eteenpäin sen vahvan ykkösketjun johdolla, ei taustallakaan ole missään nimessä huonoja pelaajia. Oskar Osala on väläytellyt, Francis Pare on parhaimmillaan erittäin hyvä pelaaja, puolustuksessa on paljon laatua, eikä Vasili Koshechkin ole ihan kovin lähellä heikon molarin titteliä. Kovassa haasteessa on Lev Praha, varsinkin kun karavaani on nyt Magnitogorskin kotiluolassa. Siellä kun kotijoukkue ei ole ollut missään nimessä kovin heikko.

Ratkaisun avaimet

Iso, iso, iso kysymys seitsemännessä pelissä loppupeleissä on se, että pystyykö Petri Vehanen pysäyttämään Mozjakinin? Viimeksi Vehanen haparoi, mutta ei olisi ensimmäinen kerta kun tämän Rauman mies nostaisi hurjasti tasoaan yhden heikomman kamppailun jälkeen. Tuohon match-upiin kaikki kuitenkin kulminoituu, sen verran hyvä tämä maailman paras ei-NHL:ssä-pelaava kaveri on ollut. Mozjakin siis.

Ja mikäli Vehanen onnistuu paremmin kuin kuudennessa pelissä, luo jo kyseinen asetelma vierasjoukkueelle hyvät lähtökohdat. Parhaimmalla tasollaan Vehanen on kuitenkin aivan kärkiveskareita koko liigassa. Iso kysymys on myös se, että ovatko Lev Prahan takalinjojen tykit jälleen isossa kuvassa? Puolustuksessa suomalaispuolustaja Mikko Mäenpää on välillä ollut jopa viltissä, mutta välillä taas aivan merkittävässä roolissa otteluiden ratkaisujen kannalta. Tulivoimaa riittää muutenkin, mutta on sitä myös hyökkäyksessä. Esimerkkinä esille voi nostaa Justin Azevedon.

Yleiskuvassa finaalit ovat olleet loistavat. Ihan jo tasoltaan ja intensiteetiltään. Ja tässä ei mitään unettavaa kiekkoa pelata, tässä mennään. Vaikea on ennustaa heikkotasoista kamppailua, sillä sitä esimerkiksi aiemmat pelit eivät ole olleet eivät millään. Kyllä KHL:ssäkin nähdään parhaimmillaan todella hyvää kiekkoa. Ja sitä nämä kaksi joukkuetta tarjoavat.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen