Jos sanakirjassa olisi kuvia, olisi sanan ”puolustaja” kohdalla varmasti kuva Ossi Väänäsestä. Jokereiden ja maajoukkueen luotettava alakerran isäntä on puolustava puolustaja ja peruspakki sanojen varsinaisessa merkityksessä, nimenomaan positiivisella tavalla ilmaisten.
Väänäsen pelaaminen perustui Sotshissakin vankkaan oman pään pelaamiseen. Väänänen luuti alakerrassa hieman yli 12 minuutin ottelukohtaisella jääajalla, kirjautti pisteet 0+2, mutta mikä tärkeintä: tehotilasto jäi kolmen pykälän verran plussan puolelle.
Väänänen ei ollut kertaakaan jäällä, kun Suomea vastaan tehtiin maali tasakentällisin.

Kertaatko vielä Suomen turnauksen kulun?

Se oli upea kokemus kaikin puolin. Kaksi ja puoli viikkoa oltiin reissussa. Ensin Euroopassa pelaavat tulivat, ja sitten änäri-jätkät perässä. Samalla kaavalla mentiin kuin ennenkin. Oli kundeja, jotka eivät olleet pitkään aikaan nähneet. Heti, kun näimme, tuntui siltä, ettemme olleet missanneet päivääkään.

Ryhmä oli heti tiivis ja henki yhtenäinen. Kaikilla oli hauskaa toistensa kanssa. On mielestäni turnausolosuhteissa tärkeää, että viihdymme toistemme kanssa. Joukkueessa on rento huumori. Se näkyi myös jäällä. Pelasimme hyvin ja yhtenäisesti. Pienestä nuo jutut ovat aina kiinni. Oli hienoa lopettaa 5-0 –voittoon.

Harmittaako Ruotsi-tappio vielä?

Se harmitti silloin, mutta ei sitä auttanut jäädä miettimään. Se oli siinä. Hyvä että pronssipeli oli heti seuraavana päivänä. Pääsimme nollaamaan tappion. En mieti sitä enää.

Voittoon on aina hienoa lopettaa?

Todella hienoa! Kumminkin vastassa oli yksi ennakkosuosikeista. USA:kin yritti voittaa ja painoi täysillä. Hekin halusivat sen mitalin. Kukapa ei haluaisi voittaa olympiapronssia. Se, että voitimme vielä 5-0, lämmitti sydäntä.

Miten joukkueen roolit loksahtivat noin helposti kohdilleen?

Palaan siihen, mitä sanoin alussa. On aina ollut niin, että nähdään pitkästä aikaa, mutta heti ollaan samalla sivulla. Uusien kavereiden on helppo tulla maajoukkueeseen ja vanhat pelaajat ovat kuin kotonaan. Ryhmä on aina heti lähtiessä yhtenäinen.

”Pronssi menee saavutusten kärkipäähän!”

Väänäselle Sotshista saavutettu olympiamitali oli uran ensimmäinen. MM-kisoista tuomisia on ollut runsaammin, onhan mies mm. maailmanmestari keväältä 2011, ja kaiken väriset MM-mitalit mieheltä löytyvät. Nyt hän palasi olympiajäille 12 vuoden tauon jälkeen.

Miten vertaat olympiapronssia MM-kultaan?

– (Pitkä hiljaisuus) On todella vaikeaa verrata! Molemmat ovat kovia juttuja. Pronssi on pronssi. Se ei ole kulta. Toisaalta, kun katsotaan turnauksen tasoa, ja mitä vastoinkäymisiä Suomella oli… Hyvin tuli tilalle kavereita, jotka paikkasivat. Henkilökohtaisella tasolla pronssi menee saavutusten kärkipäähän, ainakin lähelle!

Huomasiko jäällä, että nyt taso oli kovempi, kun vertaat Sotshin turnauksen tasoa MM-kisojen pelilliseen tasoon?

MM-kisoissakin on loistavia pelaajia, mutta tuolla oli nyt paikalla maailman hiottu kärki, ja näyttämö oli äärimmäisen iso. Jotkin ottavat siitä enemmän paineita kuin toiset, mutta tämä oli toki kiekkomaailman keskiö. MM-kisat ei ehkä ole sitä niin yksinoikeudella.

Hakiko joukkue voimaa monen kokeneen Leijonan maajoukkueuran päätöksestä?

Kyllä haki, ja huomasin monista nuorista, että he arvostivat, että Teemu (Selänne), Kime (Kimmo Timonen) ja Sami (Salo) olivat viimeistä kertaa mukana. En tiedä, oliko Olli (Jokinen). Luistin kulkee siihen malliin, että voisi vielä olla mukana. Moni nautti pelaamisesta ja ymmärsi, että nämä olivat monille viimeisiä kertoja maajoukkueessa.

Itse olet ikijokeri. Kuinka tärkeää sinulle oli henkilökohtaisesti se, että sait olla mukana nimenomaan Teemun maajoukkueuran päätöksessä?

Oli se totta kai iso juttu. Pelasimme Denverissä yhtä aikaa seurajoukkueessa ja olemme olleet maajoukkueessa yhdessä. Oli nautinto olla mukana tässä episodissa, ja nähdä se, kuinka paljon pronssi lämmitti Teemua ja kuinka paljon se merkitsi hänelle. Oli hienoa seurata sitä.
Olen tyytyväinen ja ylpeä siitä, että olin joukkueessa ylipäätään.

”Turnaus on ohi, siirrytään seuraavalle sivulle!”

Väänäselle kerrottiin olympiajoukkueen kotiinpaluujuhlassa, että miehen kiekkovarusteet olivat jääneet Sotshiin. Mikäli tavarat saadaan ajoissa Suomeen, on jokeripuolustajan seuraava haaste keskiviikkoinen TPS:n kohtaaminen.

Millaista on asennoitua Liiga-peleihin tällaisen turnauksen jälkeen? Varusteesi jäivät ainakin Sotshiin.

Heh, kamat on siellä, en tiedä asiasta enempää. Omat pelit jatkuvat, ja tämä turnaus on ohi. Siirrytään seuraavalle sivulle. On kiva päästä pelaamaan Jokereissa.

Pelaatko keskiviikkona?

Jos kamat tulevat ajoissa, niin enköhän pelaa.

Lauantaina on sitten Talviklassikko edessä. Oletko ajatellut vielä sitä?

En ole ajatellut vielä, en ole ehtinyt. Enköhän vielä ehdi!

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen