KHL on käynnistynyt vauhdikkaasti, kun sarjaa on pelattu vajaa kahdeksan kierrosta.

SuomiKiekko-sivuston toimittaja Ilari Isotalo listasi alkukauden suurimmat yllättäjät sekä pettymykset.

Molemmista listoista löytyy suomalaisille mielenkiintoisia seuroja ja pelaajia.

Yllättäjät:

5. Ak Bars Kazan
– Viime kaudesta paljon muuttuneen joukkueen ympärillä oli kauden alla paljon kysymysmerkkejä. Selkeä nuorennusleikkaus ja monien viime vuosien ratkaisupelaajien ulospotkiminen herätti syystäkin paljon ihmettelyä kauden kynnyksellä. Nuori joukkue on kuitenkin osoittanut epäilyt turhiksi. Peli kulkee ja uudet vahvistukset Shaun Heshkan ja Aleksander Burmistrovin johdolla ovat osoittautuneet nappihankinnoiksi.

4. Spartak Moskova
– Moskovan alueen alemman kastin joukkueena tuntemaan opittu Spartak on aloittanut kauden vahvasti. Kuusi voittoa kahdeksasta avauspelistään raapinut ryhmä ei ole pelaajalistaltaan sarjan nimekkäimpiä. Kanadalaistorjuja Jeff Glass on ollut kuitenkin maalillaan huippuvireessä ja avainpelaajat saaneet jo alkukaudesta tärkeitä onnistumisia.

3. Neftehimik Nizhnekamsk
Oskar Osalan edustama Neftehimik on lähtökohtaisesti sarjan keskikastin joukkueita. Siinä mielessä alkukierrosten jälkeen itäisen konferenssin kakkostila on yllätys. Siperian nippu ei vieläkään pullistele supertähtiä, mutta joukkuepeli on Vladimir Krikunovin nipulla jo tässä vaiheessa kohtuullisessa kunnossa.

2. Dinamo Riika
– Lähtökohtaisesti pudotuspelien ulkopuolelle sijoitetun Dinamo Riian alkukausi on ollut vahva. Yllättävän vahva. Keskikertainen puolustus ja maalivahtipeli pitivät olla joukkueen kompastuskiviä kauteen lähdettäessä. Mutta vielä mitä. Mikael Tellqvist on osoittanut olevansa vielä riittävän tasokas nimi sarjaan, kun puolustus edessä pelaa tiiviisti. Tähän kun lisätään huippuvireessä olevat ykköshyökkääjät Marcel Hossan ja Kyle Wilson, on Dinamo yksi alkukauden suurimpia yllättäjiä.

1. Barys Astana
– Koko sarjan suurin yllätys tulee kuitenkin Kazakstanista. Ari-Pekka Selinin ja Raimo Helmisen luotsaama Barys Astana on ollut koko KHL:n suurin yllättäjä alkukaudesta. Viihdyttävää peliä pelaavat lumileopardit ovat napanneet suomalaiskäskijöiden johdolla jo kuusi voittoa seitsemästä pelistä. Ari Ahonen on ollut maalillaan vakuuttava ja pistepörssin kärkinimi Nigel Dawes on johtanut joukkueen kokenutta hyökkäystä tuhoisin seurauksin.

Pettymykset:

5. TsSKA Moskova
– Moskovan suurseuran alku kauteen ei ole varmasti sitä, mitä joukkueessa on odotettu. Alkukausi on ollut miljoonamiehistölle vielä vaikea ja joukkueen taso on ailahdellut illasta toiseen. Myös ryhmän ykköstykkien peli on vielä ollut hakemista, ja Ilari Filppulalta sekä Aleksander Radulovilta odotellaan varmasti vielä enemmän.

4. Amur Habarovsk
– KHL:ssä jo muutaman kauden pelannut Amur on lähtökohtaisesti sarjan tyvipään joukkueita. Yksi jatkoaikavoitto seitsemästä ottelusta on silti anteeksiantamattoman huono saldo. Varsinkin kotona joukkue on ollut kuin haamu viime vuosien joukkueesta.

3. Salavat Julajev Ufa
– Yksi itäisen konferenssin suursuosikkeja on aloittanut kautensa yskähdellen. Joukkueen materiaali edellyttää paljon nähtyä korkeammalle. Varsinkin osa ulkomaalaisvahvistuksista ovat olleet melkoisen yössä. Eikä suomalaisvahti Iiro Tarkkikaan ole pystynyt maalilla parhaimpaansa. Odotusarvot paljon nähtyä korkeammalla.

2. Slovan Bratislava
– Toinen tämän kauden heittopusseista. Slovakialaisseura ei ole millään tasolla edes sarjan keskikastin joukkueita. Nolla voittoa varsinaisella peliajalla on silti murheellinen ja anteeksiantamaton tulos tuolla materiaalilla.

1. Omsk Avangard
– KHL:n suurin pettymys on suursuosikki Omsk Avangard. Vaikka pisteitä on tullut kohtuulliseen tahtiin, on joukkueen peli ollut alkukaudesta täysin sekaisin. Puolustus on vuotanut eikä Teemu Lassilasta ole ollut voittavaksi maalivahdiksi ryhmän alakerrassa. Siinä mielessä Petri Matikaisen korvanneella Milos Rihalla onkin paljon tekemistä.

Ilari Isotalo
Twitter: @IlariIsotalo