Toimittaja Ilari Savonen käy läpi Venäjällä Ufassa 26.12.2012–6.1.2013 pelattaviin MM-kisoihin matkaavan Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta.

Ensimmäisessä osassa (lue lisää) Savonen kävi läpi joukkueen maalivahdit ja toisessa osassa (lue lisää) joukkueen puolustajat. Nyt vuorossa ovat hyökkääjät, joiden joukosta löytyy jo monta SM-liigassa suureen rooliin päässyttä kaveria.

Suurimmat katseet hyökkäyksen osalta kääntyvät Tapparan Aleksander Barkoviin, jota on povattu ennustuksissa aivan tulevan kesän NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisten vuorojen puolelle.

Kovaa taustatukea Barkoville antavat muun muassa Joel Armia, Teuvo Teräväinen, Artturi Lehkonen, Miikka Salomäki ja Markus Granlund.

10, Joel Armia, Ässät

Armia lukeutuu jo todelliseksi nuorten MM-kisojen konkariksi, sillä hänellä edessä on jo kolmas turnaus. Viime vuonna Kanadassa Porin Ässien hyökkääjä oli Leijonien tehopelaajia, kun 7 ottelussa hän keräsi kasaan 7 (5+2) tehopistettä.

Aivotärähdyksen loppusyksystä saanut Armia on hakenut sen jälkeen parasta virettään, mutta kaiken pitäisi olla kunnossa nuorten kisoja ajatellen. Siellä hänen harteilleen kasaantuu paljon maalintekovastuuta ja odotuksia. Taitoa ja kykyä hänellä on ratkaisupelaajaksi, mutta tuleeko itseluottamusta ajatellen tarvittavia onnistumisia heti alkuun?

Lue lisää:
Pikkuleijonien ykkösketju löysi heti yhteisen sävelen: ”Vielä pitäisi laittaa kiekkoa reppuun”

11, Markus Granlund, HIFK

Armian tapaan viime vuoden kisoissa 7 tehopistettä (2+5) kasanneen Granlundin ja hänen seurajoukkueensa HIFK:n alkukausi on mennyt haastavissa merkeissä. Veljesparesta nuorempi Granlund ei ole päässyt aivan parhaalle tasollensa pelinsä kanssa taistelleessa punanuttujen laumassa.

Viime vuonna kovaa jälkeä veljensä Mikael Granlundin ja Teemu Pulkkisen kanssa tehnyt 19-vuotias hyökkääjä on parhaimmillaan erittäin juonikas ja ovela pelinrakentaja, joka pystyy pistämään kiekkoa verkkoon. Nähtäväksi jää, miten oman ikäisten kanssa peli lähtee tällä kertaa luistamaan.

Lue lisää:
HIFK:n nuorisotähti löytämässä tehovirettään: ”Kisat hyvään paikkaan”

13, Markus Hännikäinen, Jokerit

Jo viime kaudella SM-liigan vauhtia Jokereiden riveissä haistelemaan päässeen Hännikäisen maalihanat ovat jääneet vielä avaamatta 33 liiganottelun aikana. Tänä syksynä pelit 19-vuotiaalla laiturilla ovat jakaantuneet tasaisesti SM-liigan ja Mestiksen välille.

Jo viime kaudella nelosketjussa nuorten MM-kisoissa mukana ollut Hännikäinen on tarjolla edelleen samaan rooliin. Sitkeä ja loppuun asti töitä tekevä laituri on pyrkinyt kehittämään tiukasti kiekollista peliään, jossa pieniä harppauksia on tullut eteenpäin.

15, Miro Aaltonen, Blues

Toisiin nuorten MM-kisoihinsa lähtevä Aaltonen, 19, on iskenyt alkukaudella seurajoukkueensa Bluesin puolella jo 11 maalia. Viime kaudella vielä roolia espoolaisjoukkueessa hakenut hyökkääjä onkin vakiinnuttanut asemansa SM-liigan puolella.

Jo viime vuoden kisoissa Aaltonen pystyi tuomaan tehoja pienemmässä roolissa. Nyt lähtökohtaisesti tarjolla on vähintään kolmossentterin rooli, jossa häneltä kaivataan onnistumisia. Aaltonen pystyy sekä tekemään peliä että viimeistelemään tehokkaasti.

16, Aleksander Barkov, Tappara

Suomen tämän hetken suurimpiin lupauksiin kuuluvan Barkovin alkukausi Tapparassa on ollut vahva. 32 ottelussa 17-vuotias sentteri on paukuttanut jo 28 (14+14) tehopistettä. Tulevan kesän NHL:n varaustilaisuuden ennakkolistoissa Barkov on ollut aivan kärkijoukoissa.

Nuorten Leijonien puolella Barkov on joukkueen ykkössentteri. Hän on hyökkäyspelin yksi tärkeimmistä moottoreista, sekä ykkösylivoiman pyörittäjä. Viime vuoden turnauksessa odotukset olivat pienemmän roolin myötä vaatimattomat, nyt ne ovat aivan eri asteella. Tuleeko vastuulle vastinetta?

Lue lisää:
Aleksander Barkov haluaa matkustajasta kuskin paikalle: ”Pitäisi ottaa johtava rooli”
Aleksander Barkov: “Meillä on iso halu voittaa maailmanmestaruus”

19, Ville Järveläinen, Peliitat

Viime kauden Pohjois-Amerikassa USHL-sarjassa viettänyt Järveläinen palasi täksi kaudeksi kotimaahan Heinolan Peliittojen riveihin, jossa alkukausi on mennyt tehokkaasti. Vain 164-senttinen hyökkääjä on taitava käsistään ja peliälyltään ovela, jolla hän paikkaa koon takia tulevia puutteita. Samalla suu käy terhakkaasti henkisen sodankäynnin puolella.

Harjoitusotteluissa Järveläistä peluutettiin ylivoimalla viivamiehen paikalla. Kokeilu onnistui kohtalaisesti ja sitä jatketaan varmasti myös turnauksen puolella. Roolia on siis luvassa.

Lue lisää:
Tässä on Pikkuleijonien yllätysvalinta – ”Aivan liigatason pelimies”

20, Teuvo Teräväinen, Jokerit

Sensaatiomaisesti viime keväänä tietoisuuteen noussut Teräväinen, 18, aloitti tämän kauden tehojen suhteen hiljaisesti. Teräväistä pyrittiin ajamaan sisään sentterin rooliin, mutta samalla hyökkäyspäässä hän ei pystynyt tuomaan kunnon panosta.

Siirto laitaan auttoi. Meno on ollut täysin toisella tasolla, mikä on nuorten MM-kisoja ajatellen positiivinen juttu. Teräväinen saa suurta vastuuta niin yleisesti hyökkäyspäässä kuin ylivoimallakin. Tehoja kaivataan.

Lue lisää:
Nuorten Leijonien Teuvo Teräväinen on valmis framille: “Tuli lisämotivaatiota”

21, Thomas Nykopp, HIFK

Pohjois-Amerikasta USHL-seura Tri-City Stormin riveistä takaisin Suomeen palannut Nykopp on päässyt paikkaamaan HIFK:n loukkaantumissuman aikana välillä jopa ykkösketjun keskelle. 13 ottelussa tilille on napsahtanut kaksi syöttöpistettä.

Kiekollista taitoa ja vahvan pelisilmän omistavalla Nykoppilla on tekemistä murtautua Nuorissa Leijonissa hyökkäävään rooliin. On kuitenkin pikku hiljaa vakiinnuttamassa asemansa SM-liigan puolella. Potentiaalia on.

22, Miikka Salomäki, Kärpät

Jo kolmansiin nuorten MM-kisoihinsa lähtevän Salomäen, 19, alkukausi Kärpissä on mennyt kaksijakoisesti. Kesken syksyn tullut olkapäävamma vei parhaan vireen pois, mutta vamman mentyä ohi, tuli pelaamiseen jälleen itseluottamusta mukaan.

Salomäki on pelaaja monipuolinen tapaus. Hän pystyy tuomaan fyysisyyttä röyhkeällä asenteella, jolla syntyy myös tärkeitä räkämaaleja. Sen lisäksi niin sentterin kuin laiturin roolissa viihtyvän Salomäen taitoarsenaali on hyvä ja laukaus tarvittaessa terävä. Monikäyttöinen pelaaja päävalmentaja Rindellille.

Lue lisää:
”Härkä” itsevarmana – ”Pystymme haastamaan kenet tahansa”

23, Saku Salminen, Jokerit

18-vuotias laiturin ja sentterin paikalla viihtyvä Salminen pelasi vahvan edelliskauden Jokereiden A-junioreiden puolella. Tällä kaudella Salminen sai peliaikaa erityisesti Jokereiden hyökkääjien loukkaantumissuman aikana nelosketjun keskellä, jossa hoiti oman leiviskänsä vahvasti kuntoon.

Nuorten Leijonien puolella Salmisella onkin lähtökohtaisesti hallussaan nelossentterin rooli, johon hän istuu hyvin. Tuo kentälle vahvan panoksen puolustuspään osalta, mutta pystyy osallistumaan myös kiekolliseen peliin.

24, Matti Lamberg, Jokerit

Oulusta Helsinkiin täksi kaudeksi vaihtanut Lamberg, 19, on tullut kirjaimellisesti ryminällä sisään SM-liigan kuvioihin. Jokereissa taklauspelillään ihastuttanut laituri kärsi syksyllä pitkään aivotärähdyksestä, mutta on nyt päässyt pikku hiljaa jälleen kuvioihin mukaan.

Lamberg on nuorille Leijonille täydellinen alempien ketjujen pelaaja. Osaa sytyttää ja herättää joukkueen. Vaatii itseltään paljon, eikä löysäile yhtään kentällä. Pystyy kehittymään vielä paljon kiekollisesti. Potentiaalia on isompiinkin rooleihin.

26, Robert Leino, HPK

Erittäin vahvasti viime kaudella HPK:n A-junioreissa pelannut Leino nostettiin täksi kaudeksi mukaan liigamiehistön karkeloihin. Vielä pienemmässä roolissa tällä kaudella pelanneen Leinon, 19, pistesaldo on kuitenkin avautunut jo SM-liigan puolella.

Taitava ja maalintekoonkin tehokkaasti pystyvällä sentterillä on tekemistä saadakseen Nuorten Leijonien hyökkäyksessä roolia erityisesti hyökkäyspään osalta. Potentiaalia hyväksi SM-liigapelaajaksi löytyy.

28, Artturi Lehkonen, KalPa

17-vuotias ja ensi kesänä varattava Lehkonen vaihtoi kesällä Turun Kuopioon, jossa homma on luistanut loistavasti. Lehkonen on ollut kuopiolaisjoukkueen tärkeimpiä voimavaroja hyökkäyspäässä. Taitava laitahyökkääjä on ottanut oman paikkansa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti liigaympyröistä.

Nuorten Leijonien puolella vastuuta on mukavasti tarjolla. Lehkonen pääsee osoittamaan sen, että myös hänestä on tulossa suomalaiselle kiekkoilulle todellinen voimavara jo lähivuosina. Luistelussaan paljon eteenpäin mennyt hyökkääjä pystyy niin rakentamaan kuin viimeistelemään.

Lue lisää:
Ex-TPS Artturi Lehkonen Kuopioon vaihdosta – ”Ei ole tarvinnut katua”
Kuopiolaistaituri isosta roolista nuorten MM-kisoissa – ”Näyttöpaikat pitää ansaita ja täyttää”

Ilari Savonen (@ilarisavonen)