Toimittaja Ilari Savonen käy läpi Venäjällä Ufassa 26.12.2012–6.1.2013 pelattaviin MM-kisoihin matkaavan Suomen joukkueen pelaaja pelaajalta.

Ensimmäisessä osassa (lue lisää) Savonen kävi läpi joukkueen maalivahdit. Nyt vuorossa ovat puolustajat, joiden joukosta löytyy mielenkiintoisia tapauksia.

Suurinta tahtipuikkoa heiluttaa Kanadassa London Knightsin riveissä pelaava Olli Määttä, jolla viime vuoden kisat katkesivat jo alkumetreillä. Isossa roolissa Määtän lisäksi ovat TPS:n Rasmus Ristolainen, Kärppien Ville Pokka ja joukkueen kapteeniksi valittu Jokereiden Petteri Lindbohm.

Joukkueen puolustuksessa kaikilla pelaajilla on kokemusta tältä syksyltä SM-liigan puolelta.

2, Olli Määttä, London Knights (OHL)

Viime kesän Pittsburgh Penguinsin ykköskierroksen varaus Määttä on aloittanut kautensa OHL:ssä erittäin tehokkaasti. 32 ottelun jälkeen kasassa on jo 24 (3+21) tehopistettä. Suomalaisen kiekon suurimpiin puolustajalupauksiin kuuluvalle Määtälle luvassa on ensimmäinen kunnon nuorten MM-turnaus, sillä viime vuonna kisat menivät täysin pilalle avausottelussa tulleen aivotärähdyksen takia.

Määttä on Suomen puolustuksen ehdoton johtonimi, jolle luvassa on paljon vastuuta niin yli- kuin alivoimallakin. Määttä on kiekollisesti erittäin lupaava ja taitava. Suuren suuria heikkouksia hänellä ei ole, vaan peruspaketti on jo nyt varsin kattava. Harjoitusotteluissa Määttä osoitti olevansa todellinen johtohahmo Nuorten Leijonien puolustukselle.

Lue lisää:
Olli Määttä motivoituneena kohti kisoja: ”Viime vuosi harmitti”
Kanadan puolustajalupaus hehkuttaa Olli Määttää: ”Erinomainen johtaja”

3, Juuso Riikola, KalPa

KalPan 19-vuotias puolustaja Riikola on tehnyt tasaista ja varmaa nousua kohti SM-liigaa viime vuosien aikana. Tällä kaudella 19 ottelussa pelannut puolustaja on merkattanut jo viisi syöttöpistettä tilillensä.

Puolustajana Riikola on hyvin liikkuva ja laadukkaasti syöttävä puolustaja, jolla on paljon potentiaalia nousta hyväksi kiekolliseksi puolustajaksi. Harjoitusottelut Riikola veti läpi pienessä roolissa, jossa hän kuitenkin hoiti kiekollisen pelaamisen laadukkaasti kotiin. Omassakaan päässä ei tullut suuria virheitä.

4, Petteri Lindbohm, Jokerit

Nuorten Leijonien kapteeniksi nimetty Lindbohm, 19, on alkukaudella saanut mukavasti roolia SM-liigassa Jokereiden puolella. Varma peruspuolustaja hoitaa oman leiviskänsä tyylillä. Ei tee suuria virheitä, vaan antaa hyvän ensimmäisen syötön ja pelaa varmistavassa roolissa.

Nuorten MM-kisojen puolella Lindbohm on puolustuksen johtohahmoja erityisesti alivoiman puolella. Esimerkkiä vankasta puolustuspelaamisesta vaaditaan erityisesti ratkaisupelien puolella.

Lue lisää: Jokerit-lupaus yllättyi kapteenin tittelistä: ”Kunnia-asia”

5, Rasmus Ristolainen, TPS

Jo viime kaudella SM-liigaan murtautunut Ristolainen on saanut tasaisesti roolia TPS:n takalinjoilla alkukauden aikana. Vasta ensi kesänä varattava puolustaja lähtee toisiin nuorten MM-kisoihin vuodenvaihteessa. Siellä 18-vuotiaalta puolustajalta odotetaan vahvaa panosta kentän molemmissa päädyissä.

Ristolainen on varma peruspuolustaja, jolla on taitoja myös hyökkäyspään puolella. Kokoakin riittää (192cm). Turkulaispuolustajasta on kasvamassa pikku hiljaa monipuolinen luottopuolustaja isompiakin karkeloita varten.

Lue lisää:
TPS-pakki kannattelee pikkuleijonien takalinjoja: “Pitää olla johtava pelaaja”

8, Henri Auvinen, JYP-Aketemia

Viime kaudella JYPin paidassa SM-liigassa debytoineen 19-vuotiaan Auvisen alkukausi on mennyt hissiliikkeellä SM-liigan ja Mestiksen välillä. Liigajoukkueen puolella Auvinen on pelannut 10 peliä, kun taas Mestiksessä pelejä on kertynyt 14.

Auvisella on lahjoja kaukalon molempiin päihin. SM-liigan puolella ei ole kuitenkaan pystynyt vakiinnuttamaan asemaansa, vaikka tulevaisuudessa löytyy varmasti sieltä. Nuorten Leijonien joukkueelle Auvinen on monipuolinen tapaus, jolta on kuitenkin löydyttävä tasaisuutta peliaikaa varten.

12, Ville Pokka, Kärpät

Viime keväänä Kärppien yhdeksi tärkeimmäksi puolustajaksi vahvoilla otteillaan noussut Pokka, 18, on jatkanut tasaisia otteitaan tämän syksyn puolella SM-liigassa. Pakin paikalta jo 4 maalia alkukauden aikana iskenyt Pokka lähtee toisiin nuorten MM-kisoihin jälleen yhtä pykälää isommassa roolissa.

Pokalla on taitoja niin hyökkäyspäähän kuin vankkaan puolustuspelaamiseen. Hän on kiekollisesti lupaava ja nuorten Leijonien puolella hänen osaamistaan tullaankin kaipaamaan ylivoiman puolella. Pystyy kantamaan isoa vastuuta.

Lue lisää:
Pikkuleijonien Ville Pokka hehkuttaa Suomen joukkuetta – ”Paljon potentiaalia”

27, Juuso Vainio, HPK

18-vuotias Vainio on tällä kaudella noussut mukaan Kerhon puolustusriveihin. Vainio on opetellut liigan rutiineja ja haasteita kokeneen Marko Tuulolan rinnalla ja opastuksella. 180-senttisellä puolustajalla on lahjoja niin hyökkäys- kuin puolustuspäähän.

Oikealta ampuva Vainio kaipaa tyypillisenä nuorena puolustajana vielä tasaisuutta otteisiinsa. Nuorille Leijonille hän tarjoaa kuitenkin vaihtoehtoja myös esimerkiksi alivoiman puolelle.

Ilari Savonen (@ilarisavonen)