HIFK:n päävalmentaja Petri Matikainen on saanut joukkueensa hyvään lentoon. Valmentaja myöntää, että alkukaudella meno ei ollut halutun laista, mutta uuden valmentajan ajatusten sisäänajo vei aikaa. SM-liigan puolivälierissä vastaan tulee rakas paikalliskilpailija Jokerit. HIFK:lla on runsaasti vastuunkantajia, nyt vain pitää lunastaa joukkueen potentiaali.

Petri Matikainen, millaisen yhteenvedon tekisit HIFK:n runkosarjasta?

Runkosarja oli meille monivaiheinen. Vaikea alku, jopa joululle asti kamppailtiin sen vanhan mestaruuden pois kitkemiseksi. Ja kun kokonaan uusi valmennusryhmä tuli kaudeksi, niin pelitavan asioita kamppailtiin syksyllä, sitä meidän pelitapaa etsittiin.

Samoin kommunikoinnissa oli tekemistä – minun tapaa kommunikoida ja minun aistimista joukkueelle haettiin pitkään. Se on pitkä tie, mitä me ollaan tässä tietyllä tapaa kuljettu.

Tässä on ollut hyviä ja huonoja hetkiä, mikä on oikeastaan ihan hyvä. Ollaan nyt löydetty se meidän tapa pelata jääkiekkoa, mikä on tietyllä tapaa myös HIFK:n organisaation tapa. Punainen, yhteinen lanka on löytynyt kauden aikana.

Mitä positiivista voi kaivaa – yhdeksän ottelun voittoputki yhdessä vaiheessa tuo aina jotain joukkueelle. Tappio- ja voittoputket aina säväyttävät kumpikin. Me ollaan pystytty tuomaan erittäin paljon nuoria sisään, loukkaantumistilanteesta ja maajoukkuepesteistä ja muista johtuen, mikä on erittäin hyvä tulevaisuudelle.

Roolitukset ovat tällä hetkellä aika selkeät, meillä on vahva neljän kentän joukkue. Meillä on kaikki tarvittavat elementit tässä tällä hetkellä.

Eli tämän kauden projekti on siinä pisteessä mitä on haluttu?

Se on siinä pisteessä mihin se on tällä hetkellä mennyt. Valmentaja haluaa aina tätä, sitä ja tuota. Mutta asioita ei voi nopeuttaa. Kaikki työ runkosarjassa on tehty, nyt mennään uuteen elämään ja uuteen juttuun. Tämä on tietyllä tapaa meille uutta, silti vaikka meillä on kokeneita pelaajia.

Mitkä asiat olennaisesti pitää playoff-kiekossa onnistua?

Tietenkin ne surullisen kuuluisat pienet asiat, ja sellainen luottamus omaan tekemiseen. Se on hyvin tärkeää ja saada sitä kautta puserrettua se tietynlainen jännitys ja ulkopuolinen höpinä pois.

Tämä peli, kun torstaina alkaa, on sitä samaa peliä. Ulkopuoliset, tutut ja muut, niitä on turha tuoda tähän. Lähtökohta on mielestäni se, että uskotaan siihen mitä ollaan tekemässä. Sillä siisti. Sitten vaan suoritetaan ja nautitaan siitä.

Kun siirrytään playoff-aikaan, niin muuttuuko konkreettisesti esim. harjoittelu millään tavalla?

Ei se tietyllä tapaa ole muuttunut mihinkään. Mutta kun mennään peleihin, niin välipäivien harjoittelu on hyvin paljon palauttavaa. Harjoittelut on harjoiteltu.

Mikä on kotiedun merkitys tässä sarjassa?

En tiedä onko se merkitys suuren suuri. Kuitenkin täytyy muistaa, että me ollaan hankittu ja ansaittu se kotietu. Toivon, että se tulee meille positiivisena ja uskon sen. Meillä on hienot fanit, ne lyö kaikkensa peliin, ja meidän täytyy lyödä kaikki peliin jäällä.

Aikamoista pöhinää tulee olemaan molemmissa halleissa ihan varmasti. Loppuunmyytyjä halleja, joissa kotiyleisön arvo siihen on se kannustuksen tuoma panos. Valmentajanäkökulmasta en näe siinä valtavan suuria eroja ollaanko kotona vai vieraissa. Sitä pöhinää on kummassakin hallissa ja joka puolella tähän aikaa vuodesta.

Valmentajana varmaan toivot pelaajien suorittavan samalla tavalla oltiin sitten kotona tai vieraissa?

Kyllä, samaa panosta ja samaa suorittamista joka vaihdossa, oltiin missä tahansa.

Erikoiskampanja SuomiKiekko-sivuston lukijoille: Tarjoamme ”Maailmanmestarit 2011” Tupla-DVD:n kaikille Unibetin uusille asiakkaille ILMAISEKSI! Samalla sinä kuittaat jopa 100 euron bonuksen! Osallistu kampanjaan ja lue tarkemmat ohjeet täältä!

Mihin teidän pitää eniten kiinnittää huomiota Jokerien pelissä?

Siellä on aika tasapainoinen ja hyvin rakennettu joukkue vastassa. Joka pelipaikalla on kokemusta ja taitoa. Ei löydy sellaista yksittäistä asiaa ja juttua, vaan pienet marginaalit ja pelirohkeus ratkaisee. Usko omaan pelaamiseen tuo sen tuloksen kyllä.

Mihin aiotte itse iskeä vastustajan peleissä?

Täytyy niitä pieniä detaljeja katsoa, kun isompi paketti kunnossa. Mutta en tässä lähde paljastamaan niitä.

Mitä valmentaja voi tuoda joukkueelle lisää?

Valmentaja elää samaa elämää joukkueen kanssa, se elää tunneryöpyt samalla tavalla. Valmentajan tehtävä on johtaa koko lafkaa, se on erittäin vaativa ja vastuullinen tehtävä. Tekee niitä toimenpiteitä mitä joukkue tarvitsee, ei sitä voi lähteä yksilöimään ja etukäteen suunnittelemaan. Se tulee sieltä, mikä tulee.

Saako HIFK kaikki profiilipelaajat mukaan, kun sarja käynnistyy?

Meillä on siinä mielessä hyvä tilanne, että meillä ei ole hirveästi mitään vammoja ja terveinä päästään lähtemään tähän sarjaan. Vammoja varmaan tosin tulee kummallekin joukkueelle, kun nämä on niin tasaisia ja kiihkeitä pelejä. Sotasairaala on varmaan pullollaan.

Oliko loppukauden poissaoloissa taktikointia?

Olen tällainen jätkä, että en taktikoi. Enemmän tai vähemmän niitä asioita katsotaan pidemmällä perspektiivillä. Se on tehnyt meille erittäin hyvää, että meillä on ollut paljon väkeä välillä pois. Ollaan päästy siihen tilanteeseen, että erilaiset pelaajat ovat saaneet huomattavasti enemmän peliaikaa ja päässeet isompaan rooliin, mikä on tehnyt joukkueelle erittäin hyvää.

Haastattelu: Kai Lintinen

Erikoiskampanja SuomiKiekko-sivuston lukijoille: Tarjoamme ”Maailmanmestarit 2011” Tupla-DVD:n kaikille Unibetin uusille asiakkaille ILMAISEKSI! Samalla sinä kuittaat jopa 100 euron bonuksen! Osallistu kampanjaan ja lue tarkemmat ohjeet täältä!