JYPin laitahyökkääjä Jerry Turkulainen matkustaa NHL-seura Toronto Maple Leafsin niin sanotulle kehitysleirille (developement camp).

NHL-seurat kutsuvat kyseisille leireille nuoria pelaajia, joilla katsovat olevan potentiaalia pelata tulevaisuudessa NHL:ssä.

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen vahvistaa asian suomikiekko.comille.

Turkulaisen, 18, leirikutsuun liittyy monta mielenkiintoista ja poikkeuksellista seikkaa.

Mikään seura ei varannut Turkulaista viime viikonvaihteen NHL-draftissa. Lisäksi Mikkelin Jukurien kasvattia ei voi – kokonsa puolesta – pitää aivan NHL-pelaajan prototyyppinä.

Eliteprospects.com -tilastosivulla Turkulaisen pituudeksi ilmoitetaan 170 senttiä ja painoksi 66 kiloa.

– Varmaan Jerry voi olla sulka päässä 170 senttiä, Virtanen naurahtaa.

Kaikki muut huippujääkiekkoilijan tärkeimmät ominaisuudet Turkulaisella sitten ovatkin kohdallaan. Virtasen mukaan Turkulainen on monella tapaa aivan poikkeuksellinen pelaaja.

– Hänen päänsä on kuin tietokone. Jerryn pelissä on samaa huikeaa pelinlukutaitoa kuin Sebastian Aholla ja Artturi Lehkosella. Hän on myös äärimmäisen pelirohkea pelaaja, Virtanen suitsuttaa.

Toisenlaisesta rohkeudesta saatiin näyte kevään pudotuspeleissä, kun Turkulainen hyppäsi ensimmäisessä välieräottelussa KalPaa vastaan Juuso Riikolan lämärin eteen pää edellä. Kiekko osui Turkulaista korvan seudulle, ja tämä joutui olemaan sivussa loppukauden peleistä (lue uutinen täältä).

– Se tilanne kertoo hänen rohkeudestaan ja heittäytymisestään pelille. Jotain piti saada kiekon tielle, niin tällä kertaa se oli pää, Virtanen hämmästelee.

– Voi sanoa, että hän on sellainen pelaaja, johon valmentaja rakastuu saman tien. Ja kun asenne on tuollainen, myös muu joukkue tykkää pelaajasta.

Virtasella on myös kova vertailukohta, kun hän puhuu Turkulaisen päämäärätietoisuudesta.

– Pelipaikka on eri, mutta Jerryn asenteessa ja määrätietoisuudessa on paljon samaa kuin Olli Määtällä. Heidän silmänsä palavat treeneissä samalla tavalla. He ovat samanlaisia siinä, mitä ovat valmiita tekemään oman juttunsa eteen. Se puoli on kummallakin poikkeuksellinen.

– Eihän se ole tavallista, että tuon kokoista pelaajaa kysellään perästä päin, eli draftin jälkeen, mukaan tällaiselle leirille. Mutta Jerryn kyseessä ollessa en ihmettele, että näitä jälkipolttoja tulee, Virtanen sanoo.

Turkulainen otti viime kauden aikana – koostaan huolimatta – jättiläismäisen loikan urallaan.

Syksyllä 2015 Turkulainen pelasi B-nuorten SM-sarjaa, ja loppukausi kului A-nuorten SM-liigassa. Jo viime kaudella Turkulainen oli Liigassa yksi JYPin tärkeimmistä hyökkääjistä. Viikko 18-vuotispäivänsä jälkeen Liigassa debytoinut hyökkääjä summasi 48 ottelussa kovat tehot 9+17=26. Mikä kunnioitettavinta, nuorukaisen tehotilasto oli 14 maalia plussalla.

– Ei ole sattumaa, että hän otti tuollaisen loikan. Se on pelaajan lahjakkuutta, Virtanen korostaa.