Liiga ottaa ensi kaudella käyttöön uudistuksen, joka koskee maalivahdin aluetta.

Alueen mitat ovat nyt samat kuin kansainvälisissä otteluissa. Myös SHL:ssä ja KHL:ssä käytetään samaa ratkaisua ensi kaudella.

Liigan otteluissa maalialue on merkitty sinisellä värillä. Jääkiekkoliiton alaisissa otteluissa noudatetaan vanhaa, levempää maalialuetta, jossa alueen reunat jäävät valkoisiksi.

– Maalille päästään uudistuksen myötä entistä paremmin maalien sivustoilta. Tämän pitäisi myös helpottaa ja selkeyttää tuomarien työtä ja antaa mahdollisuuksia keskittyä näkemään maalinedustilanteet paremmin kokonaisuutena, Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn sanoo tiedotteessa.

Maalinedustapelaaminen on ollut tapetilla viime vuosien aikana Suomessa. Siihen liittyvät tuomaritulkinnat ovat herättäneet kovasti keskustelua.

– Maalitilanteissa sääntötulkinta on hyvin mustavalkoinen, joten myös maalivahtien on oltava tarkkana tiivistyneen maalialueen kanssa. Säännöt suojaavat maalivahtia maalialueella, mutta sen ulkopuolella tahattomien kontaktien mahdollisuus on olemassa, Rönn tarkentaa.

Samassa yhteydessä Liiga kertoi pitävänsä kiinni valmentajahaastoista.

Keväällä tehdyssä kokeilussa valmentajat pystyivät haastamaan maalivahdin häirintätilanteita. Haastot ovat käytössä myös ensi kaudella.

– Saimme hyviä kokemuksia haastotilanteista kevään playoffs-peleissä. Haluamme edelleen selkeyttää epäselvien tilanteiden tulkintamahdollisuuksia ja lisätä aktiivisuutta maalineduspelaamisessa, Liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä sanoo.

Liigassa haastot rajataan pelkästään maalivahdin häirintätilanteisiin. Näin mukaan ei tuoda NHL:stä tuttuja paitsiohaastoja.