Moni eri taho, kuten kansainvälinen olympiakomitea IOC, kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF, NHL, NHLPA ja useamman eri maan jääkiekkoliitot neuvottelevat parhaillaan isosta asiasta.

Siitä, että matkaavatko NHL-pelaajat vuoden 2018 talviolympialaisiin Etelä-Koreaan.

Yhteisymmärrystä tälle ei ole saatu vieläkään. Taustalla on ollut monia mutkia ja eriäviä ajattelutapoja.

Sportsnetsin toimittaja Elliotte Friedman avasi taustoja omassa kolumnissaan.

Suurin kompastuskivi on ollut se, että kansainvälinen olympiakomitea IOC ei ole ollut halukas maksamaan toivottua summaa NHL-pelaajien matka- ja vakuutusmaksuista. Viimeksi Sotshin olympialaisissa IIHF:n presidentin Rene Faselin mukaan kyseiset kulut olivat noin 25 miljoonaa dollaria.

– IIHF maksoi tästä 10-12 miljoonaa ja IOC 14 miljoonaa. Tällä kertaa IOC on tiputtamassa osuuttaan noin 10 miljoonaan dollariin, Fasel sanoi.

Yhdessä välissä ollaan väläytelty jopa sitä, että IOC ei haluaisi maksaa lainkaan vakuutusmaksuja, mutta Fasel mukaan näin ei kuitenkaan ole. Yhdeksi vaihtoehdoksi tarvittavan summan täyttämiseksi on väläytelty sitä, että maiden omat olympiakomiteat ja liitot olisivat mukana maksamassa kuluja.

Mutta vaikka raha-asioista päästäisiin sopuun, Friedmanin mukaan ratkaisu ei ole aivan tällä selvä.

Olympiaosallistumiseen liittyy hyvin eriäviä näkökulmia NHL:ssä. Pelaajat haluaisivat lähteä, mutta taas esimerkiksi omistajien ja johtokuntien puolella ei olla aivan niin innostuneita.

Friedmanin mukaan NHL:ssä asia nähdään niin, että nimenomaan IOC:n, eli kansainvälisen olympiakomitean, pitäisi maksaa kulut, eikä kansainvälisen jääkiekkoliiton. Taustalla on nihkeää suhtautumista sille, että sarja (NHL) menisi tauolle, jotta kansainvälinen olympiakomitea ”saisi ilmaiseksi” tuotteen haltuunsa.

NHL on valmis Friedmanin mukaan ratkaisuun, missä se jättäisi tulevan turnauksen välistä. Se voisi myös meinata sitä, että se saisi paremman diilin tehtyä seuraaviin olympialaisiin, jotka järjestetään vuonna 2022 Kiinassa. NHL:ää Kiina taas kiinnostaa suuresti sen valtavan markkinapotentiaalin takia.

Pelaajilta on joka tapauksessa tiedossa taistelua negatiivista päätöstä vastaan. Muun muassa NHLPA:n, eli pelaajajärjestön pomo, Don Fehr, on suuri kansainvälisen jääkiekon ystävä. Iso tekijä on myös televisiojätti NBC, joka maksaa suuren rahapotin vuosittain NHL:n televisio-oikeuksista. NBC on myös olympialaisten isoimpia yhteistyökumppaneita.

– Asiat alkoivat tosissaan edetä, kun he liittyivät keskusteluihin mukaan, yksi lähde sanoi Friedmanille NBC:n osuudesta.

Virallista päätöstä ei olla saamassa aivan piakkoin, vaan Friedmanin mukaan NHL:n johtokunnan kokous joulukuussa antanee enemmän valoa asiaan liittyen.