PIETARI. Leijonien päävalmentaja Kari Jalonen puhui tiistain Kanada-pelin jälkeen siitä, miten tyytyväinen hän oli Suomen joukkueen nuoremman osaston otteista noin kovan haasteen keskellä.

Kanadalla jalkeilla oli paljon NHL:ssä aivan ratkaisijaroolissa olevia pelaajia. Oli ihan tähtiluokan kavereita ja oli seurojensa tärkeimpiä pelaajia.

Sitä kautta oman tason mittaus olikin mainio esimerkiksi Patrik Laineelle, Sebastian Aholle ja Mikko Rantaselle.

– Kun pelaa tuollaista joukkuetta vastaan, jossa on oikeasti kovia NHL-pelaajia, niin onhan se itsellekin hyvä mittari, että missä menee. Siinä on ihan siellä omilla äärirajoilla ja hienoa, että pystyy pelaamaan tuollaisissa peleissä, kolmikosta Aho sanoi SuomiKiekko-sivustolle.

Aho itse pelasi ehkäpä turnauksen parhaan pelinsä. Enemmän kuitenkin onnistumista Aho kertasi koko ketjun osalta.

– Kyllä me kentällisenä pelattiin todella hyvin. Oli ehkä jopa paras peli. En mää tiedä itsestäni, käyn aina kentällisen kautta läpi, että miten me onnistutaan.

Pienen erityisemmän yksityiskohdan Kanada-pelissä toi se, että Kanadan päävalmentajana turnauksessa toimii Bill Peters, jonka on myös NHL-seura Carolina Hurricanesin päävalmentaja.

Aho on puolestaan hyvin todennäköisesti ensi kaudella Hurricanesin riveissä, ehkäpä jopa NHL:n puolella.

Oliko mitään näyttämisen halua?

– No eii. Nyt pelataan Suomen voitosta, se on se ykkösjuttu. Millään muulla ei ole väliä tässä kohtaa. Ei voi alkaa miettiä omia juttuja tai mitään muita asioita. Sitä keskittyy vain tähän hetkeen ja tähän joukkueeseen.

Kohti Tanskaa

Tällä kaudella Kärpissä Aho oli jo joukkueensa ehdottomasti tärkeimpiä pelaajia. Kypsää kahden suunnan peliä pelaava Aho on äärimmäisen monipuolinen pelaaja, joka pystyy tekemään tulosta myös tehojen muodossa.

MM-kisoissa Aho on saanut seurata läheltä, millaista arkea pitkään NHL:ssä pelanneet kokeneemmat kaverit viettävät. Miten he valmistautuvat, miten he pitävät huolta kropasta, mikä heidän asettama vaatimustaso on harjoituksissa ja niin edelleen.

– Ja pääsee kaukalossa vääntämään sellaisia pelaajia vastaan, joita on seurannut paljon. Tosi hyviä pelaajia, jotka ovat tehneet NHL:ssä tulosta ja pelanneet siellä pitkään. Hienoja kokemuksia itselle.

– Mutta en halua jäädä vain katselemaan, vaan haluan pelata omaa peliäni. Haastaa heitä.

Kanada-peli toi Aholle omien sanojen mukaan lisää itseluottamusta, mitä irtosi varmasti myös koko joukkueelle.

Nyt valmistautuminen on kääntynyt kohti torstaita ja Tanska-puolivälieräottelua.

– Hienot pelit tai no enemmänkin hieno peli edessä. Ei kannata miettiä kauemmas kuin ensimmäiseen vaihtoon siinä ensimmäisessä koitoksessa. Hieno mahdollisuus, mikä ollaan ansaittu, kun ollaan pelattu itsemme tähän tilanteeseen. Nyt ei muuta kuin nautitaan pelistä ja tehdään parhaamme.

Tanskasta Aholla on jonkinlainen käsitys, joka vahvistuu piakkoin.

– Vähän on tietoa ja varmaan käydään illalla tai huomenna aamulla läpi. Tärkein juttu on kuitenkin se oma peli.

– Onhan siellä NHL-pelaajia ykkösketjussa ja pelaajia ympäri Eurooppaa, KHL:stä sun muualta. On siellä hyviä pelaajia, Aho miettii Tanskaa.

Kyseinen ottelu alkaa torstaina kello 16.15.

Ilari Savonen, Pietari
Twitter: @ilarisavonen

Kertoimet (Expekt)
Suomi – Tanska, torstai 19.5. klo 16.15
1,17 – 8,25 – 10,50