PIETARI. Leijonien osalta valmistautuminen perjantaina alkaviin MM-kisoihin ei ole mennyt aivan ruusuilla tanssiessa.

Lähtökohta oli toki jo se, että Leijonat sai koko joukkueen kokoon varsin myöhäisessä vaiheessa. Esimerkiksi Esa Lindell liittyi joukkueen mukaan ensimmäistä kertaa keskiviikkona.

Mutta vastaan on tullut myös paljon ulkopuolisia mutkia. Ensin parikin pelaajaa myöhästyi yhteisestä junasta, kun heidän viisumit eivät tulleet ajallaan mukaan.

Perille Pietariin päästyään Leijonat saivat huomata, että varusteet ovat… jossain. Eivät ainakaan perillä. Tarkemmin ne olivat ”Pietarin tullissa”.

Päävalmentaja Kari Jalosen mukaan muun muassa Aleksander Barkov jäi keskiviikkona illalla odottelemaan pidemmän tovin ajaksi sitä, että tulisivatko varusteet jossain vaiheessa.

Eivät tulleet. Tai tulivat, liian myöhään.

– Ei ne nyt silleen harmittanut, että ei päässyt jäälle. Oli ihan hyvä levätä. Kävin sitten salilla, otin pienen hien ja se riittää, Barkov kävi läpi haasteiden keskiviikkoa SuomiKiekko-sivustolle.

– Aina sitä toki jäälle haluaa, mutta ei tästä kukaan mitään stressiä ota. Ehkä vähän outo tilanne sattui tuohon, mutta ei se haittaa ketään. Kaikki ovat täällä ja tänään oli hyvä jää. Kaikki ovat valmiita huomiseen.

Leijonat esitteli torstaina ketjunsa, joilla se on lähdössä perjantain kisa-avaukseen. Barkovin ketju oli lopulta ainut, mikä ei ollut muuttunut siitä, mitä se esimerkiksi oli USA-ottelussa tiistaina.

– Pystytään varmasti joka pelissä tekemään maaleja. Pitää vain saada huomenna homma toimimaan. Mun mielestä ketjut ovat kohdillaan jo tuossa, ainakin treeneissä olivat. Näytti ihan hyvältä. Muutama palaveri tuohon ja yhdet jäät alle. Ihan hyvä siitä tulee, Barkov sanoo luottavaisena ketjustaan.

Ketjussa taitoa piisaa vaikka kuinka. Barkovin lisäksi NHL-kokemusta tuo Jussi Jokinen ja toisella laidalla viilettää suomalaisen kiekkoilun suurimpiin lupauksiin kuuluva Patrik Laine.

– Hyökkäysalueella ei ole hirveästi väliä, että kuka sillä kiekolla pelaa tai kuka on ampujana. Kaikki osaavat laukoa, kaikki osaavat syöttää. Enemmän sitten sentterinä yritän puolusta omissa, mutta toivotaan, että pelataan enemmän hyökkäyspäässä, Barkov käy läpi ketjun kuvioita.

Barkoville itselle Venäjällä pelattavat kisat tuovat pienen erityisaseman, sillä hän osaa kielen hyvin ja tietää kulttuurin.

– Mutta jääkiekkoa tänne on tultu pelaamaan kaikki.

Jääkiekkoa pelien osalta Leijonat lähtee pelaamaan perjantaina, kun vastassa on Valko-Venäjä. Tiedossa voi olla helpostikin haastava peli ja haastava alku turnaukselle.

Sitä Barkov ei kuitenkaan lähde liikaa ajattelemaan.

– Kaikki pelit täällä ovat kovia ja pitää olla heti alusta asti valmiina. Ei tässä mitään välipelejä oteta. Turnaus alkaa ja varmasti kaikilla on kova halu pelata Suomen maajoukkueelle.

– Ja ei me sitä mietitä, että mitä voi tapahtua. Erä kerrallaan, vaihto kerrallaan ja viisaasti omaa peliä, niin hyvä tulee. Ei tässä mitään paineita kannata ottaa, Barkov sanoo leppoisasti tulevasta.

Perjantain Suomen ja Valko-Venäjän ottelu alkaa kello 20:15.

Ilari Savonen, Pietari
Twitter: @ilarisavonen