Lue lisää:
Nuorten MM-kisapaikkaa tavoitteleva nuori kärppälaituri yllättänyt – ”Ollut iso pelaaja meille”

Nuorten Leijonien joukkue aloitti valmistautumisen Kanadassa pelattaviin MM-kisoihin sunnuntaina Vierumäellä, missä mukana on ehkä yksi joukkueen mielenkiintoisimmista tapauksista, Kärppien vasta 16-vuotias Jesse Puljujärvi.

Paljon jo nuorella iällä huomiota ja mielenkiintoa kerännyt Puljujärvi olisi mukana urallaan ensimmäistä kertaa alle 20-vuotiaiden kisoissa, mikäli paikka sinne vain lopulta aukeaa.

Vielä Puljujärvi itsekin on varuillaan turnauksesta puhuttaessa.

– Olisihan sinne mukava lähteä kokeilemaan, että miten sitä pärjää. Odottaa kyllä innolla ja tulee varmasti hieno turnaus, kunhan ei vain tipu siitä joukkueesta, Puljujärvi pohtii SuomiKiekko-sivustolle.

Puljujärvi sai pelejä alle jo aiemmin tällä kaudella Hannu Jortikan johtamassa alle 20-vuotiaiden nuorten Leijonien joukkueessa Ruotsissa pelatussa turnauksessa. Siellä kuten myös hieman jo silmällä pitäen tulevaa MM-turnausta Puljujärvi oli samassa ketjussa yhdessä Kärpissä pelaavan Sebastian Ahon ja Hokissa tahkoavan Antti Kalapudaksen kanssa, jotka ovat yhdessä viime vuosien aikana muodostaneet tuhoisan vitjan juniorisarjoissa.

Heillä kyseinen turnaus jätti pöydälle kovat näytöt.

– Lähdin sinne vähän jännittäen, että pärjääkö ja niin edelleen. Meidän ketju kuitenkin onnistui ja saatiin tehoja. Kyllähän siitä sitten hyvä itseluottamus sitten jäi, Puljujärvi sanoi jo alkusyksystä turnauksen jälkeen.

Sen jälkeen eteen on tullut muun muassa komennus Mestikseen Kajaanin Hokin riveihin, minkä takana on ollut iso taka-ajatus.

– Kokonaisvaltaisessa pelissä ja voittavien asioiden hoitamisessa on vielä tekemistä, mutta pitää muistaa kuitenkin, että hän on vasta 16. Sen takia hän on Hokissa niitä harjoitellut, Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki taustoittaa.

Kymmenessä syksyn Mestis-ottelussa Puljujärvi ehti iskeä tehot 6+4=10. Liigan puolella 11 ottelussa tehot ovat olleet 3+1=4.

– Hän on ollut varsin tehokas siihen nähden mitä pelasi alkukaudesta esimerkiksi meidän mukana. Tehopisteitä on tullut, mutta onhan siinä toki taustalla muun muassa se, että hän on hyvä ylivoimapelaaja. Sebastian ja hän ovat kuitenkin tulevaisuuden pelaajia Kärpille, niin tässä vain katsotaan sen suhteen, että kehitystä tapahtuu. Ei oteta liian isoja harppauksia heidän kohdallaan, kärppäluotsi Marjamäki painottaa.

Vielä parempaa luvassa

Piipahdus Kajaaniin nousee positiivisesti esille Puljujärvellä itselläkin. Iso vastuu miesten pelien puolella auttoi isokokoisen laitahyökkääjän mukaan myös nuorten MM-kisoja ajatellen.

– Mestiksessä sai paljon vastuuta ja paljon ylipäätänsä peliaikaa miesten otteluissa. Se varmasti edesauttoi sitä, että pystyy paremmin (MM-turnauksessa) pärjäämään sitten.

Kun Puljujärvi lähtee perkaamaan läpi koko alkukautta, missä eteen ovat tulleet ensimmäiset liigapelit ja ylipäätänsä kamppailut miesten tasolla, ei hän liiallisen tyytyväinen ole.

– Ei huonostikaan ole mennyt, mutta ei kuitenkaan vielä ihan sitä parasta ole tullut. Sillä tavalla kohtuullisen tyytyväinen voi olla.

Puljujärvi on päässyt näyttämään vahvoja osaamisalueiltaan myös Liigan puolella, eli terävää luistelua ja hanakkaa laukomista, jotka jo itsessään hyvän koon lisäksi tulevat kantamaan pitkälle vielä tulevina vuosina.

Mutta juuri puolustuspelissä ovat olleet Puljujärven suurimmat haasteet.

– Siinäkin on kuitenkin mennyt nyt eteenpäin. Varsinkin Hokissa tuli kehuja, että voi laittaa vielä viimeisilläkin hetkillä kentälle, Puljujärvi pohtii jatkaen:

– On tajunnut asioita sen suhteen ja jättänyt vähemmälle sellaista haistelua, Puljujärvi viittaa nimenomaan hyökkäysinnokkuuteen ja puolustusvelvoitteista lipsumiseen.

Valmennuksen näkökulmasta Kärppien päävalmentaja Marjamäki nostaa esille erityisesti Puljujärven ja Ahon kohdalla pelimäärät.

– En ehkä alkukaudesta olisi uskonut, että pystyvät näin paljoa pelaamaan mitä ovat nyt pelanneet. Mutta hyvä niin, varmasti ovat jokaisen minuutin ansainneet.

Nyt kuitenkin Puljujärvellä katseet kääntyvät ensin Vierumäelle ja mahdollisesti sen jälkeen Kanadaan.

– On todella mukava lähteä sinne. Odottaa sellaisia todella nopeita pelejä ja kovaa tunnelmaa siihen päälle, Puljujärvi tuumaa vesikielellä tulevasta.

Nuorten MM-turnaus pelataan Torontossa ja Montrealissa 26. joulukuuta 2014 – 5. tammikuuta 2015.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen