Hämeenlinnalaislähtöinen Toni Saarinen aloittaa ensi syksynä jo kymmenennen kautensa itävaltalaisessa EHC Lustenaun joukkueessa.

Saarinen teki SM-liigadebyyttinsä HPK:ssa kaudella 1995-96, ja Pelicansissa hän pelasi vuosituhannen vaihteen ympärillä kotimaista liigaa puolentusinaa kautta ennen siirtymistä Keski-Eurooppaan.

Itävallassa seurana on aina, yhdeksän vuotta, ollut Lustenau – ja melkoisilla tehoilla: 339 pelissä 696 pistettä, mikä merkitsee Itävallan kakkossarjatason ylivoimaista kaikkien aikojen pistekuninkuutta.

Tosin parina viime vuonna Itävallan divari on muovautunut melkoisesti. Keväällä 2012 sarja oli suurissa vaikeuksissa, ja neljä jäljelle jäänyttä joukkuetta päätti perustaa oman sarjan yhdessä kolmen italialaisen ja yhden slovenialaisen joukkueen kanssa.

Liiga sai nimekseen Inter-National-League eli INL.

37-vuotias seuralegenda Saarinen solmi itävaltalaisten iloksi hiljattain vuoden jatkosopimuksen. Itävallan passinkin jo saanut ”Toke” alkaa samalla ottaa vastuuta myös seuran junioritoiminnasta.

– Lustenausta on tullut minulle toinen koti. Viihdyn täällä erinomaisesti, ja seura antaa minulle suuntaa myös tulevaisuuteen, Saarinen fiilisteli Lustenaun kotisivuilla.

– Toni on sekä jäällä että sen ulkopuolella pelaaja, jota monet seurat voivat kadehtia. Viime vuosinakin hän on osoittanut suurta intoa huolehtia EHC:n nuorista. Hän tukee täysin juniorikonseptiamme ja on loistava esimerkki omistautumisesta ja intohimosta seuraa kohtaan, kehui seuran urheilujohtaja Sigi Haberl.

Seurassa on ollut vuosien mittaan runsaasti suomalaisia. Päättyneellä kaudella Saarisen lisäksi suomalaisväriä toivat Olli Julkunen, Ville Väkeväinen ja Heikki Tuomisto.