Liigan välierissä on tähän mennessä pelattu kolmeen kertaan. Ennakkosuosikit johtavat 2-1, mutta mitä pelit ovat tähän mennessä kertoneet? Ja mitä tuleman pitää?

Kiekkoministerit Ilari Savonen ja Ilari Isotalo käyvät molempien sarjojen pointit läpi analyyseissä.

Kaksikosta Savonen pureutuu pariin Kärpät-SaiPa ja Isotalo puolestaan pariin Tappara-Lukko.

Kärpät-SaiPa

Mitä sarja on tähän mennessä kertonut? Onko kaikki edennyt odotusten mukaisesti?

– Ainakin kamppailut ovat tarjonneet erittäin hyvää jääkiekkoa, jossa peruuttelua ei ole paljoa nähty, vaan varsinkin Oulun peleissä on menty eikä meinattu. Kärpät sai hyvän alun sarjalle, haki tyylikkään vierasvoiton Lappeenrannasta ja jäi painimaan tehottomuuden kanssa lauantaina. SaiPalle taas tuoreimman kamppailun voitto oli iso juttu jatkohaaveiden kannalta. Jos Kärpät olisi peli kääntänyt edukseen, olisi tilanteesta 3-0 ollut niin todella vaikea lähteä enää taistelemaan tai kirimään. Mutta nyt kaikki on ihan auki. Pelillisesti Kärpät on ollut hieman edellä, vaikka välillä SaiPa onkin hallinnut esimerkiksi laukauksien määrässä. Oululaisjoukkueen tiivis puolustaminen on myös tuonut SaiPalle haasteita. Maalivahtipelin saralla Jussi Markkanen onnistui torjumaan ison voiton lauantaina, mutta tapahtuuko sama toistamiseen? Se on hyvä kysymys. Kärpilläkään maalivahtipeli ei ole missään nimessä pettänyt, vaan tolppien välissä Tomi Karhunen on ollut erittäin hyvä. Odotusten mukaisesti sarja on siinä mielessä edennyt, että SaiPalle pystyikin ennustamaan vähintään yhtä voittoa. Mutta kun se tuli jo nyt, ovat asetelmat jatkoa ajatellen todella mielenkiintoiset.

Mitä seuraavaksi?

– Kärpillä pelillinen suunta on ollut koko ajan ylöspäin ja lauantaina ainut ongelma oli ainoastaan tehottomuus. Sen takana moni asia oli erittäin hyvässä kunnossa. Mutta myös SaiPa onnistui parantamaan muun muassa puolustamistaan selvästi aiempaan verrattuna. Seuraava Lappeenrannan peli tulee olemaan todella iso sen kannalta, että painitaanko tässä todella tasainen sarja, vai pääseekö Kärpät jatkoon ainoastaan pienen mutkan kautta? SaiPalla on kyky tuoda vaikeuksia oululaisjoukkueelle ja nyt sillä on maanantaina vielä hurmosmainen kotiyleisö takana. Viimeksi Kärpät onnistui kuitenkin tappamaan sen erittäin hyvän alun myötä. Nyt samaa virhettä idän ihmeet tuskin tekevät. Seuraavan kamppailun merkitystä ei voi vain mitenkään vähätellä. Se on todella, todella iso. Iso kysymys sen pelin voittajaan liittyen on se, että pystyykö Kärpät löytämään peliinsä jälleen tehokkuutta? Maalipaikkoja joukkue kyllä luo ja paljon. Samalla vastassa on totta kai myös vaarallinen vastaiskujoukkue, joka sai paljon itseluottamusta lauantain voitosta. Hieno kamppailu on varmasti siis maanantaille luvassa.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Tappara-Lukko

Mitä sarja on tähän mennessä kertonut? Onko kaikki edennyt odotusten mukaisesti?

– Lukon ja Tapparan välinen sarja on ollut tähän asti odotetun tasaista ja tiukkaa vääntöä. Viisikoin ottelut ovat olleet suorastaan yllättävänkin tasaista ja kiekko on mennyt välillä jopa ylivarovaiseksi, kuten näin välierien aikaan helposti tuppaa menemään. Suurin ero näiden kahden joukkueen välillä onkin saatu erikoistilannepelaamisessa. Tappara vei varsinkin sarjan kahdessa ensimmäisessä ottelussa näitä osastoja täysin 100-0, mikä näkyi suoraan tulostaululla. Jopa tyrmäävällä tavalla. Siinä mielessä Lukko otti koko sarjan kannalta elintärkeän voiton lauantaina. Vaikka lukuisat ylivoimamahdollisuudet jäivät käyttämättä, sai ryhmä kaavittua Hakametsästä halutun tuloksen. 2-1-tilanne pitää raumalaiset sarjassa vielä hengissä – maanantaina nähdään jälleen isossa ottelussa, mihin suuntaan sarja nyt lähtee kääntymään.

Mitä seuraavaksi?

– Maanantaina pelataan jälleen isoista asioista. Lukon erikoistilannepelaaminen yski ja Blues-sarjassa, mutta nyt siihen on tultava muutos, mikäli joukkue haluaa tosissaan taistella finaalipaikasta. Se onkin ollut tähän mennessä suurin erotus näiden kahden ryhmän välillä. Ja mikäli peli säilyy yhtä tiukkana, on vaikea nähdä sen roolin ainakaan pienenevän. Jotain uutta raumalaisten tulee kuitenkin keksiä. Tapparan etu on se, että joukkue jauhaa tasaisesti neljällä ketjulla, mikä tarkoittaa, että energiavarat pitäisi ainakin olla kunnossa. Maanantain ottelu kertoo kuitenkin jo paljon enemmän koko sarjan tulevasta suunnasta.

Ilari Isotalo
Twitter: @ilariIsotalo