Ottelusarjan kolmas peli, Minnesota Wildin ensimmäinen kotipeli ja joukkueella on lähes pakkovoiton paikka, sillä Colorado Avalanche on supertulokas Nathan MacKinnonin johdolla ottanut Minnesotasta niskalenkin.

Otsikot ja artikkelit kirkuvat siitä, miten MacKinnon on saanut jalkanopeudellaan Wildin lähes polvilleen. Minnesotalla kerrotaan olevan maalivahtihuolia, tai oikeastaan ne huolet näkevät kaikki. Ilja Bryzgalov ei ole maalivahti, jonka kanssa voitat Stanley Cupin.

Sitten peli numero kolme muuttaa kaiken. Hyviä otteita runkosarjassa esittänyt Darcy Kuemper pystyy pelaamaan ja pelaa heti nollapelin.

Ottelun voittomaali onkin sitten pala suomalaista kiekkohistoriaa. Mikael Granlund palasi päävamman jälkeen Avalanche-sarjaan ja pelasi kaksi ensimmäistä peliä vähän heikommin, mutta kolmannessa sitten tärähti, ja oikein kunnolla.

Granlund taisteli kiekon jatkoajalla itselleen ja piti siitä kiinni terrierin lailla. Hän kiepautti Jan Hejdan ulos tilanteesta, nousi maalille ja veivasi itselleen tien Marc-Andre Clichen ja Erik Johnsonin välistä. Johnson oli lähellä saada kurkotettua vielä kiekkoon kädellään, mutta sentit olivat suomalaisen puolella.

Granlund kaatui, lensi ilmassa, mutta iski kiekon maalin. NHL-pudotuspelikevään 2014 tähän asti komein maali oli nähnyt päivänvalon. Ja se tuli jatkoajalla. Huikea tarina.

Ottelusarja 2-1.

Huuma valtaa Minnesotan

Ottelusarjan neljäs peli. Huuma on vallannut kiekko-osavaltio Minnesotan. Nyt otsikot eivät kailota MacKinnonin supersuorituksia, vaan valokeilassa on ujo suomalainen, Granlund. Kentällä ujoudesta ei tosin ole tietoakaan.

Heti neljännen pelin ensimmäisestä vaihdostaan saakka Granlund on ketjunsa kanssa vaarallinen. Ensimmäinen maali meinaa tulla lähes heti, kun MG pääsee ohjaamaan Zach Parisen laukauksen lähietäisyydeltä. Tällä kertaa kiekko meni yli.

Mikael Granlund oli kolmannen pelin juhlittu sankari.
Mikael Granlund oli kolmannen pelin juhlittu sankari.

Neljännen minuutin kohdalla sitten rävähtää. Granlund saa kiekon maalin takana, menettää sen, mutta kiekko lipuu Pariselle, joka syöttää b-pisteen kaarelle Jared Spurgeonille. Spurgeon tällää kiekon rautojen kautta maaliin. Granlundille syöttöpiste.

Suomalaissensaatio on alati vaarallinen läpi koko pelin. Hän järjestelee paikkoja, laukoo itse hyviä kuteja – kaikesta näkee, että Granlund nauttii pelaamisesta suunnattoman paljon.

Sitten se viimeinen vaihto

Minnesota johtaa peliä 2-1. Colorado pelaa viimeisellä minuutilla ylivoimaa ja heillä on myös maalivahti pois, joten kentällä on kuusi vastaan neljä -tilanne hetken aikaa. Granlund pelaa puolustaja Erik Johnsonia vastaan viivassa.

Granlund blokkaa Johnsonin kudin ensimmäisen kerran. Sen jälkeen MG menettää mailansa, kun lähtee karvaamaan kiekkoa laidasta. Hän joutuu pelaamaan siis ilman mailaa, vastassaan Johnson, jolla on tulinen laukaus.

Coloradon pelaajat huomaavat Granlundin mailattomuuden, joten Johnsonille yritetään saada vetopaikkaa.

Lopulta syöttöketjun päätteeksi, oikean b-pisteen yläkaarella pelaava Gabriel Landeskog levittää viivaan Johnsonille.

Granlund blokkaa toisen kerran. Yleisö on hurmiossa.

Granlund saa mailansa takaisin, kun Coloradon pelaajat tunaroivat kiekon keskialueelle.

Lähes samalla hetkellä Wild on saanut myös viidennen kenttäpelaajansa kentälle. Kiekko pelataan Minnesotan puolustusalueen oikeaan kulmaan maalivahdista käsin katsottuna. Erik Haula taistelee kiekosta, mutta häviää taiston Coloradon pelaajalle, joka lähettää pelivälineen jälleen Johnsonille. Kellossa käyvät viimeiset sekunnit.

Johnson laukoo. Granlund blokkaa kolmannen kerran.

Summeri soittaa ja Wild-pelaajat ryntäävät Parisen johdolla Granlundin kimppuun. Suomalainen on pelannut sellaisen vaihdon joukkueelleen, jonka rinnalla ilmaveivit kalpenevat.

Ottelusarja on 2-2. Paljolti Granlundin ansiosta.

Voittaja, supertähti, timantti

Viimeinen vaihto oli timantinkova Minnesotan timantilta, Mikael Granlundilta. Hän haluaa voittaa, ja älkää yllättykö, jos Granlund johtaa Wildin vielä useampaan voittoon tänä keväänä. Hänen voitonnälkänsä nimittäin vain kasvaa.

Minnesota osui kesän 2010 varaustilaisuudessa kultasuoneen.
Minnesota osui kesän 2010 varaustilaisuudessa kultasuoneen.

Viime vuonna ihmeteltiin sitä, miksi Granlund oli niin ”huono” NHL:ssä. Fakta on se, että hänen jalkanopeutensa ei ollut NHL:ssä menestymisen kannalta tarvittavalla tasolla. Kesällä Granlund on kuitenkin tehnyt kovasti töitä ja se kantaa nyt makeaa hedelmää. Eikä Granlund mielestäni ollut viime vuonnakaan täysin huono Pohjois-Amerikassa, jos katsotaan hänen AHL-pelejään, joissa Granlundin potentiaali näkyi.

Kaikesta Granlundin tämänhetkisestä tekemisestä näkee sen, että suomalainen supertähti on syttymässä. MG:llä on kaikki potentiaali olla sellainen.

Minnesota Wild on tulevaisuudessa yhä enemmän ja enemmän Granlundin johtama joukkue.

Antti Eteläaho
Twitter: @finanatsu