Villi kortti -kierroksilla vastakkain ovat Jokerit ja HPK sekä Pelicans ja HIFK.

SuomiKiekko-sivusto käy läpi sarjojen alla niin lähtökohdat kuin sarjan avainpelaajat sekä potentiaaliset yllättäjät.

****

Lopulta runkosarjassa kahdeksanneksi sijoittunut Pelicans piti viimeisellä kierroksella kotietunsa kierrosta varten ja täten sarja HIFK:ta vastaan alkaa lauantaina Lahdessa.

Mennyt runkosarja oli lauantaina isäntänä toimivan Pelicansin osalta lopulta hyvin kaksijakoinen.

Hyvä alku, vaikeuksien keskivaihe ja taas sen jälkeen hyvä loppu.

Isossa osassa heikompien hetkien kohdalla olivat loukkaantumiset.

Kun loppukaudesta rivit taas olivat koossa, alkoi tulostakin tulla ja kovaan tahtiin. Viimeisistä 14 runkosarjaottelusta Pelicans voitti peräti 10.

Lahtelaisille lauantaina alkavaan sarjaan vastaan tulevalla HIFK:lla runkosarja oli puolestaan hyvin vuoristorataa täynnä. Tuli parhaimmillaan kahdeksan ottelun voittoputkea, mutta siinä kyljessä mukana oli muun muassa viiden ja kolmen ottelun tappioputkia.

Juuri ennen Talviklassikkoa HIFK erotti päävalmentajana toimineen Raimo Summasen, jonka tilalle puikkoihin asteli Harri Rindell.

Rindellin johdolla HIFK nappasi viidestä viimeisestä runkosarjan ottelustaan kolme voittoa.

Mutta arvaamattomuus, se on iso kuvastava termi HIFK:lle pudotuspeleihin lähdettäessä.

Iskukykyä tarjolla

Mutta miksi? Miksi arvaamattomuus?

HIFK:lla on kasassa Liigan mittapuulla yksi parhaista materiaaleista. Hyökkäyksen kärki on todella terävä, leveyttäkin löytyy, puolustuksessa on paljon laadukkaita pelaajia ja molemmat maalivahdit ovat myös hyvin kilpailukykyisiä muihin verrattuna.

Runkosarjassa loukkaantumiset olivat isona haasteena, erityisesti peräpään osalta. Parhaalla mahdollisella kokoonpanolla punanutut eivät ole päässeet oikeastaan ollenkaan pelaamaan kauden aikana, joten maksimikapasiteetista on vaikea antaa arvioita.

Mukavan uutinen HIFK:n kannalta viimeisellä kierroksella oli se, että Matti Kuparinen on jälleen pelikunnossa. Viiden kuukauden tauon jälkeen Kuparinen pelasi ensimmäisen ottelunsa, joskin vielä nelosketjun laidassa.

Kuparinen hankittiin isoon rooliin HIFK:hon, mutta paha loukkaantuminen meinasi vetää koko kauden pilalle. Juuri hänen poissaolonsa on näkynyt myös suorittamisen puolella, sillä aivan pakostakin noin ison palasen puuttuminen tuo isoja haasteita paikkaamisen suhteen.

Jos Kuparinen ehtii millään päästä edes lähelle parasta pelikuntoaan, on HIFK:lla kasassa erittäin laadukas sentteriosasto. Corey Elkins, Teemu Ramstedt ja Kuparinen. Niillä passaa lähteä eteenpäin.

Mutta Kuparisenkin kohdalla ilmassa on kysymysmerkkejä. Pääseekö hän huippukuntoon? Entä pääseekö HIFK itse?

Välillä punanuttujen peli erityisesti Summasen alaisuudessa oli todella solmussa. Hyökkäyksen avaaminen oli välillä ylitsepääsemättömän haastavaa. Mutta toisaalta samalla kun koneet saatiin käyntiin, tuli tulostakin laadukkaiden yksilöiden kautta.

Heidän saaminen parhaalle mahdolliselle tasolle on avainjuttu jo heti ensimmäisestä kierroksesta lähtien. Mutta onnistuuko Rindell ja valmennusjohto siinä?

Riittääkö kapasiteetti?

Kahdeksas sija käytössä olevalla materiaalilla runkosarjassa oli jo hyvä suoritus Pelicansilta. Kun alkukaudesta tehoja ja erityisesti maaleja kovaan tahtiin iskenyt Radek Smolenak siirtyi KHL:ään, jäi jäljelle lähinnä kohtuullista kalustoa.

Siitä pussinokkien valmennusjohto on saanut irti vähintäänkin hyvän panoksen irti. Tuota parempaa olisi ollut lopulta jopa vaikea odottaa.

Iso kysymys Pelicansin kohdalla pudotuspeleihin lähdettäessä on se, että mihin kapasiteetti riittää? Onko tuosta joukkueesta voittamaan esimerkiksi puolivälierissä Kärppiä tai Tapparaa neljään kertaan?

Lyömäaseita sillä totta kai on, mutta myös kysymysmerkkejä.

Pelicans on edelleen duunarijoukkue, jossa on omat isot ärsykkeet. Samalla sillä on myös taitoa tarjolla esimerkiksi Vili Sopasen johdolla.

Mutta.

Edelleenkin kasassa on aikalailla monta hyvää kolmosketjua, joissa terävin kärki on ohutta.

Pelicans yritti hankkia lisää vaarallisuutta Pavel Rosan myötä, mutta tshekkihyökkääjä on kärsinyt kovasti loukkaantumisista viime aikoina. Rosan pelikunto on tällä hetkellä iso arvoitus, eikä hänen harteilleen voi luoda isoja odotuksia. Vaikka kykyä kyllä löytyy, kuten aiemmin SM-liigassa vietettyjen aikojen saatossa on nähty.

Isoin kysymysmerkki ja valospotti kohdistuu maalille. Mikäli Jere Myllyniemi yltää sille tasolle, missä hän on kauden aikana parhaimmillaan ollut, pystyy Pelicans antamaan kovan vastuksen mille tahansa joukkueelle.

Juuri Myllyniemen mainioilla otteilla lahtelaisjoukkue porskutti korkealla sarjataulukossa syksyllä. Nyt se sama vire pitäisi löytyä, mutta löytyykö se?

Ratkaisun avaimet

Pelicans pääsee aloittamaan sarjan kotonaan lauantaina, mistä voi antaa jo pientä etua sarjaa ajatellen. Lahtelaisjoukkue ei ole missään nimessä huono kotijoukkue ja HIFK:lla onkin kovasti tekemistä siinä, että vierasvoitto Isku Areenalta irtoaa.

Siinä kun Rindellin joukkojen on onnistuttava.

Materiaalin saralla etu on ehdottomasti HIFK:lla, mutta missään nimessä Pelicansin iskukykyä ei kannata vähätellä. Runkosarjan väännöissä HIFK oli selvästi edellä, sillä se voitti kaikki neljä keskinäistä vääntöä. Samalla voittojen nappaaminen Lahdesta onnistui myös mainiosti, sillä punanutut poistuivat voittajina kotimatkalle kahteen otteeseen.

Sarjan voiton kannalta lauantain ottelulla on todella iso panos. Jos siitä Pelicans kärsii tappion, on matka todella vaikea. Paras kolmesta -sarjassa on isot haasteet ja kun ensimmäiset pelit ovat vielä peräkkäisinä päivinä lauantaina ja sunnuntaina, ei paljoa auta nukkua kun kiekko ensimmäisessä pelissä tiputetaan jäähän.

Mikäli Pelicans onnistuu täydellisesti omassa suunnitelmassa, voidaan yllätys nähdä. Silti, HIFK on sarjan ennakkosuosikki ja mikäli se vain yltää yhtään hyvälle tasolle, voi sen odottaa etenevän puolivälieriin.

Sarjaveikkaus

HIFK etenee jatkoon voitoin 2-0.

Ilari Savonen
Twitter: @ilarisavonen

Huipputarjous: Pelaa 50€ riskitön veto Nordicbetille Pelicans-HIFK-otteluun!
Jos vetosi menee ohi, saat panoksen takaisin. Lisäksi 100€ bonus!